ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Објекат за енергетску сигурност Србије

Пуштањем у рад гасног интерконектора, којим су повезане гасне мреже Србије и Бугарске, нашој земљи је омогућено сигурније и стабилније снабдевање овим енергентом с више страна

Присуство председника Србије, Бугарске и Азербејџана – Александра Вучића, Румена Радева и Илхана Алијева, као и шефа делегације ЕУ у нашој земљи Емануела Жиофреа на отварању гасног интерконектора у Трупалу код Ниша, којим су повезане бугарска и српска мрежа, додатно је нагласило значај овог подухвата за енергетску сигурност наше земље, али и ширег региона. Према речима председника Вучића, „пуштање у рад гасне интерконекције представља нови почетак у ери енергетске безбедности Србије“.

ЗНАЧАЈ ДИВЕРЗИФИКАЦИЈЕ Нови објекат повећаће диферзификацију извора енергије у Србији и региону Западног Балкана, односно сигурније и стабилније снабдевање из различитих система гасне мреже, пре свега из Азербејџана. Наша земља ће овим осигурати и ниже цене гаса и чистији ваздух, указао је Вучић. Председник Азербејџана Алијев је истакао да ће пуштање у рад интерконектора допринети не само развоју Србије већ и побољшању енергетске стабилности целе Европе. Са таквом оценом су се сложили и Радев и Жиофре, који чињеницу да Србија диверзификује своје изворе енергије види као јасан показатељ њене стратешке оријентације и посвећености европским интеграцијама.
Укупна вредност гасног интерконектора износи 85 милиона евра. Пројекат је финансиран кроз бесповратну помоћ ЕУ од 49,6 милиона евра, а 25 милиона је из повољног кредита Европске инвестициона банке. Наша земља је уложила 15 милиона евра, плус 7,5 милиона евра за припремне радове и пројектовање. Србија ће сада из Азербејџана моћи да добија до 400 милиона кубних метара гаса годишње, а од 2027. ће постојати могућност да се та количина утростручи.

РАЗВОЈНИ ПОДСТИЦАЈ Министарка енергетике и рударства Дубравка Ђедовић Хандановић, говорећи у Трупалу у име домаћина, јер Вучићу то нису дозвољавала предизборна правила, посебно је истакла важност новог објекта за даљу гасификацију јужног дела Србије и градова који су од значаја за развој наше земље, помињући Ниш, Пирот, Димитровград и Белу Паланку. По оцени председника Вучића, гасификација тог региона, као и других у Србији, на чему ће се такође радити, јесте битан услов за привлачење инвеститора.
„Успели смо да за само годину дана завршимо радове и да се повежемо с пријатељима из Бугарске како бисмо овај пројекат могли да симултано завршимо са обе стране“, рекла је министарка Ђедовић Хандановић. Она је, истовремено, захвалила Азербејџану што су успели да за кратко време договоре све детаље око испорука гаса и што омогућавају Србији да у будућности од њих набавља и веће количине.
О значају овог подухвата сведочи, иначе, и податак да је церемонију пуштања интерконектора у рад пратило око 350 новинара и 80 телевизијских екипа, углавном из Србије, Бугарске и Азербејџана. Они су известили и да је Вучић имао одвојене разговоре са Радевом и Алијевом о билатералним односима, али и актуелним регионалним и светским проблемима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *