ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

НАШ ХАМАД НАЈБОЉИ МЛАДИ ТЕНИСЕР СВЕТА

У финалу турнира „Нове генерације“, на коме учествују играчи до 21 године, Хамад Међедовић савладао Француза Артура Флиса

Нови успех српског белог спорта и нова радост за нашу земљу: двадесетогодишњи Хамад Међедовић, рођени Новопазарац, а сада Београђанин, тријумфовао је у Џеди на турниру „Нове генерације“, што је успех какав досад није остварио ниједан играч из Србије. У финалу је надиграо Француза Артура Филса са 3:2 (3:4, 4:1, 4:2, 3:4, 4:1). Овај мастерс, који се игра од 2017, има посебна правила: сет се игра на четири добијена гема, а меч на три добијена сета.
Победник првог турнира био је Чунг Хјеон из Јужне Кореје, а после њега су славили Грк Стефанос Циципас, Италијан Јаник Синер, Шпанац Карлос Алкараз и Американац Брендон Накашима, данас већ добро позната тениска имена. Наш млади ас је уз победнички пехар добио и 514.000 долара.
У мноштву честитки пристиглих Међедовићу је и она од председника Србије Александра Вучића. „Поносни смо на ваш велики успех, док чекамо нове трофеје. Браво, Хамаде“, написао је Вучић на друштвеној платформи Икс.

УЗБУДЉИВО ФИНАЛЕ Меч у Џеди је био изузетно узбудљив, што потврђује податак да је трајао пет сетова. Иако је Француз, који је због знатно бољег тренутног пласмана на АТП листи важио за фаворита, добио први сет, Међедовић је снажно узвратио и добио наредна два. Одлично га је служио сервис, а видело се и да је силно мотивисан да успе. Није се поколебао ни кад је Француз, смањивши број грешака, стигао до изједначења. После 2:2, Хамад је подсетио на свог великог узора и пријатеља Новака Ђоковића: није подлегао притиску и храбром и мудром игром стигао је до 4:1. До коначног тријумфа, највећег у каријери, и великог славља. О врло зрелој игри Међедовића сведочи податак да током целог меча није изгубио ниједан гем на свој сервис.

ЗВЕЗДА ЈЕ РОЂЕНА Успех на оваквом такмичењу ваљан је разлог да се за победника каже „звезда је рођена“. Доказ за то је чињеница да су тројица од пет Хамадових претходника сада међу десет најбољих на свету – Алкараз је други, Синер четврти, а Циципас шести. Ту дружину најуспешнијих предводи и даље наш Ђоковић, који има велике заслуге за Међедовићево тениско напредовање. Управо му је Новак највише помогао – саветима, али и финансијски – да развије свој таленат.
Хамадов отац Елдин је више пута говорио о Новаковој помоћи његовом сину, посебно апострофирајући оно што се догодило 2021. „Током целе те године Ноле је Хамаду платио сва путовања, тренере, физиотерапеуте, масажере, авионске карте и хотеле.“ Новак никада није пристао да му се Међедовићи, на било који начин, макар делимично, одуже. Причу о томе прекинуо је реченицом коју Елдин никада неће заборавити. „Рекао ми је – овако ћемо: кад Хамад сутра успе, узећеш неког дечака коме ћете ви помоћи.“
Од недавно Хамадов тренер је Виктор Троицки, савезни капитен тениске репрезентације Србије, што је такође врло значајно за даљи развој нашег младог играча. Очекивања од њега су велика, а његов невероватни потенцијал и љубав према тенису дају наду да ће бити велики играч.
Србија сада има најбољег тенисера света свих времена, али и најбољег младог тенисера на планети.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *