НА МЕТИ ЕВРОПСКЕ БОГОМОЉЕ И ТРЖНИЦЕ: ЕУ страхује од могућих терористичких напада током божићних и новогодишњих празника

Европске престонице стрепеле су годинама од исламског тероризма о великим празницима, нарочито на крају године, а овога пута, у сусрет Божићу и “најлуђој ноћи”, страх се још више уселио у срца Европљана, имајући у виду ситуацију на Блиском истоку и свеопшти безбедносни контекст.

Европска комесарка за унутрашње послове, Швеђанка Илва Јохансон најавила је буџет од 30 милиона евра за додатно обезбеђивање. Као посебно осетљива места, Јохансонова је истакла богомоље. Синагоге су нарочито угрожене, али нико данас више није сигуран.

Уз места неговања култа, омиљене мете потенцијалних атентатора су и божићне тржнице, које ових дана ничу широм Европе. Недавно су тако две особе ухапшене у Немачкој, под сумњом да су спремале атентат на овакву пијацу у Леверкузену. Део поменутог новца биће усмерен и на заштиту тржница које су у ово доба године веома посећене.

У атентату на Божићној тржници у децембру 2016. године у Берлину тако је, у налету камиона-убице за чијим командама је био Тунишанин Анис Амри, погинуло 13 људи, а педесетак повређено. Две године касније, Француз алжирског порекла Шериф Шекат убио је ватреним оружјем петоро, а једанаесторо ранио на Тржници у Стразбуру.

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер је нагласила да сви треба да буду на опрезу спрам постојеће претње и да земље чланице треба да сарађују у борби против ислмаистичке пропаганде. Нагласила је да тренуто постоји јачи набој емоција и радикализације, истакавши да недавни напад у Паризу, када је ножем убијен немачки туриста, а чекићем рањени Француз и Британац, показује колико је опасност у ЕУ иминентна и озбиљна. Фезерова је истакла да “рат у Гази и терор Хамаса” погоршавају ситуацију.

Колико је напето, и како би могло да изгледа пред Нову годину, илустровао је и њен колега, француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен, истакавши да је од почетка године у овој земљи извршено чак 1.800 антисемитских аката.

Опасност од терористичког напада у ЕУ одавно расте крајем године, али овога пута ситуација је много напетија него раније. Могући атентатори прете одасвуд.

Саопштавајући да ће додатни новац бити одвојен за заштиту грађана ЕУ током предстојећих празника, Илва Јохансон је оценила да је ризик већ и због подељености становиштва услед рата између Израела и Хамаса. Њена земља, Шведска, нарочито је на опрезу, после напада на утакмици у Бриселу и беса исламиста због тога што је у овој земљи паљен Куран. Али, од почетка рата у Гази, пораст терористичке опасности утврђен је, практично, у целој Западној Европи.

Безбедносне службе унутар ЕУ уједно су, у овом контексту, позване да удвострче опрезност око миграната без права боравка, те да такви буду брзо враћени у земље порекла.

(Горан Чворовић, Вечерње новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *