ШЕЗДЕСЕТ ГОДИНА РАФИНЕРИЈЕ ГАСА У ЕЛЕМИРУ

Од погона за припрему и транспорт гаса до савременог Аминског постројења

Погон за припрему и транспорт нафте и гаса, Рафинерија гаса или Дегазолинажа Елемир, како се најчешће ово постројење компаније НИС називало кроз историју, прославља 60 година постојања.

У последњих 10 година у ово постројење уложено је више од 45 милиона евра. Највећа инвестиција је изградња Аминског постројења, које је удахнуло нови живот Рафинерији гаса. Рад овог савременог постројења омогућава повећање квалитета домаћег природног гаса, путем издвајања угљен-диоксида и других гасних примеса, док истовремено доприноси и повећању обима производње гаса. Осим позитивног бизнис ефекта, овај пројекат има и значајну еколошку компоненту, јер је начин прераде такав да у потпуности спречава доспевање угљен-диоксида у атмосферу. Технологија која се примењује у Аминском постројењу је HiPACT (High Pressure Acidgas Capture Technology), једна од најефикаснијих међу постојећим методама у процесу прераде гаса.

Аминско порстројење

Паралелно са Аминским постројењем, у Рафинерији гаса изграђени су и компресори за подизање притиска излазног гаса, као и компресори за CO2, а веома битан пројекат, пре свега са аспекта заштите животне средине, била је изградња „високе бакље“, односно система за прикупљање и спаљивање флуида. То значи да уколико дође до поремећаја у процесу, комплетно испуштена течна фаза се враћа поново у систем на прераду и на тај начин нема губитака нити спаљивања течне фазе. Такође, систем је опремљен савременим надзорним системима који омогућавају бездимно сагоревање гасне фазе.

 „Ова значајна годишњица нас подсећа да смо прешли један дуг, сложен, али успешан пут. Рафинерија гаса није само грађевина са резервоарима, челиком, цевима, већ је она синоним квалитета и поузданости и за то су заслужне колеге које су се током 60 година трудиле да данас ова рафинерија овако изгледа“, каже Предраг Радановић, директор Производног департмана Блока Истраживање и производња у компанији НИС.

Додатна информација:

Рафинерија гаса у Елемиру настала је као последица производње гаса на нафтно-гасним пољима која је у том периоду била у експанзији. Примарна делатност погона је припрема природног гаса и производња течног нафтног гаса (ТНГ) и газолина. Укупна производња ТНГ-а и газолина од пуштања постројења у рад до данас износи више од милион и 860 хиљада тона. Ово постројење је значајно и за Средњобанатски округ, јер је током историје запошљавало велики број људи из окружења.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *