ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

ЦРНА ГОРА ДОБИЛА НОВУ ВЛАДУ

Нови премијер је Милојко Спајић из Покрета Европа сад (ПЕС), који је обећао повећање просечне плате на 1.000 евра за годину дана 

Четири месеца након парламентарних избора Црна Гора је добила нову владу, чији ће премијер бити Милојко Спајић из Покрета Европа сад (ПЕС). Претходно је скупштина, у којој већину чини 11 партија, за свог председника изабрала Андрију Мандића из Коалиције „За будућност Црне Горе“. За избор нове владе, 44. по реду, гласало је 66 посланика, од којих 46 за, против је било 19, а један уздржан, што је подршка какву досад није имала ниједна претходна.
Одлазећи премијер Дритан Абазовић предао је дужност свом наследнику, при чему је Спајић нагласио да је сада најважније да Црна Гора има нову владу. У његовом кабинету биће пет потпредседника и 18 министарстава, односно један више него у Абазовићевој влади. Алекса Бечић из Демократске Црне Горе биће заменик премијера за безбедност, унутрашњу политику, европске и спољне послове. Нови министар унутрашњих послова је Данило Шарановић, министар одбране Драган Краповић, министар спољних послова Филип Ивановић, а министар финансија Новица Вуковић.
„Сад једва чекамо да направимо резултат за нашу земљу. Визија нам је да од Црне Горе направимо Швајцарску на Балкану“, рекао је Спајић, и открио да је један од циљева да, за годину дана, просечна плата у Црној Гори буде 1.000 евра. Он је, такође, казао да ће од 1. јануара 2024. минимална пензија бити 450 евра и да ће његов кабинет остварити пун четворогодишњи мандат.
Председница Владе Србије Ана Брнабић честитала је Милојку Спајићу избор за премијера и пожелела успешно обављање дужности. „Надам се да ће наше две земље наставити да продубљују сарадњу, раде на унапређењу животног стандарда наших грађана и јачају регионалну повезаност“, написала је Брнабићева на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *