Захарова: Сетите се Југославије, када причате о муницији са осиромашеним уранијумом

Одлука Велике Британије и САД да испоруче Кијеву оружје са осиромашеним уранијумом довело је до најтежих, дугорочних последица по регион. На великој територији је дошло до радиоактивне контаминације воде и земљишта, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

 

На тај начин, Захарова је указала на још један “еколошки злочин кијевског режима и западних земаља које га подржавају испорукама оружја”.

“Међународни и светски експерти покушавају да се ‘извуку’, говорећи да то наводно није у потпуности питање нуклеарне безбедности. Наравно, не мора се ни објашњавати. Само треба погледати на тај проблем, не са становишта физике, него хемије, а тамо не постоји друга опција него да се то назове глобалном катастрофом”, казала је Захарова на брифингу.

Она је поново подсетила на НАТО агресију на Југославију и последице коришћења муниције са осиромашеним уранијумом.

“Подаци добијени након што су трупе НАТО употребиле такву муницију у Југославији и Ираку показују да се у погођеним подручјима могу очекивати бројни случајеви онколошких болести и превремене смрти, као и дугорочни и негативан утицај радијације на становништво и биљни и животињски свет”, истакла је.

Руска званичница је напоменула да је пре неколико дана амерички државни секретар Ентони Блинкен поново изразио забринутост због Споразума о житу, рекавши да без украјинског жита “свет једноставно неће преживети”.

“Читав низ земаља ЕУ саопштио је да више не намеравају да примају то жито. Ту се поставља друго питање. Шта ће бити са житом које буде расло на земљи која је контаминирана муницијом са осиромашеним уранијумом? О томе сада не размишљају ни Блинкен, ни Стејт департмент ни амерички ни европски монополисти у сфери пољопривредних индустријских послова, није им до тога. Потребно им је да поново напуне џепове, као што су и чинили све ово време. Они сматрају да то неће утицати на њих”, закључила је Захарова.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *