Срби више немају куд

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Срби који су страдали у сукобу са тзв. косовском полицијом за њега никада неће бити терористи.

– Желим да људи знају, вечерас имам више података, тражићемо да нам покажи снимке из дронова како се догодило убиство полицајца. Свакако, да мора да се сноси одговорност за то, али то убиство није планирано, није неко дошао и прислонио пиштољ, па га упуцао, или га упуцао са 50 или 100 метара. Како ствари стоје они су поставили барикаде, а не замке. Јер је реч о људима који су после Куртијевог терора који траје 10,11 година од Бриселског споразума, од шиканирања до упуцавања Срба. Онда кажу “Вучићу ти си знао, јер си говорио и у Америци да ће то да се деси”. Ја сам то говорио већ годину дана од барикада. Тада сам имао тешке разговоре и са Радојчићем и са многим другима. И увек сам морао да их разумем због ситуације са којом су се суочавали. Оно што они нису могли да виде, а што сам видео је нешто шира слика и зато сам их молио да се повуку са барикада – рекао је Вучић. 

Како каже, Кејфоров извештај са барикада говори о томе да су возила спојена старим експлозивом и старим жицама. 

– Ако би неко дошао тешким возилима да би то експлодирало и то би спречило акцију уклањања возила. 

– Овај полицајац је био рањен тако што је наишао на ту жицу која је спајала та возила. То нигде нисте могли да видите. Тада је почела пуцњава, зато што се ови који су поставили барикаде нису довољно удаљили. Тада је почела размена ватре. Само нису рекли да ли је он преминуо или је био само рањен од тога. Савакако је био рањен од ескполозива који је служио за постављање барикада. Не зато што то умањује тежину дела. Већ то објашњава природу и то шта су биле стварне намере. Зато о томе нисте могли много тога да видите и чујете – рекао је Вучић. 

Како каже ми ћемо се понашати као правна држава и да ћемо гледати да испитамо све што се догодило. 

Еулекс одбијен да иде у акцију 

Како каже запрепастили смо се чињеницом да Еулекс ћути и не издаје јавна саопштења. 

– Еулекс је одбијен да иде у оперативну акцију на север Косова. Они су задржани у централно оперативној сали из које су могли да прате где се ко креће. Они су рекли Еулекс не може да иде у акцију. Чудно. Чудно да ћуте сви о томе. Кажу да је то била координисана акција КФОРА, Косовске полиције и Еулекса. Што није ишао ЕУЛЕКС? Што не кажете да сте одбијени од Приштине. Одбијени су, зато што су они знали кога су слали у ту акцију и шта им је намера ка Србима. Они су одбијајући ЕУЛЕКС пошли да ликвидирају све Србе. Да ли их је било 30, 40, пошто видите да то сваки дан повећавају. Прво је било 20, сад је 60. Сада крећу са смањивањем својих херојских дела. Прво су рекли да има 7,8,9, 12 убијених Срба. Има тројица убијених Срба. Тројица су ухапшена, господин Толић је рањен. Убијени су Недељковић, Мијаиловић и Миленковић. Миленковић и Мијаиловић из Лепосавића, 35 и 50 година, и Недељковић, 31. Мијаиловић, и ми ћемо то да испитамо, пошто видим да нико тиме не жели да се бави, имамо лица за Мијаиловића који су спремни да буду заштићени сведоци која кажу да је он хладнокрво упуцан у глацу, оверен. Ја сам данас разговоарао са његовом супругом, било ми је тешко да јој то кажем, они су имали сви проблем са нашим захтевом за Еулекс да се уради обдукција. Тражили смо да иде један наш стручњак. Посебно су правили проблем око Миленковића. За Миленковића имамо податак да је упуцан са око 12 метара и то најмање двојица у тренутку када је бацио пушку и подигао руке. Све се да проверити. Приметили сте да око тога нема снимака из дрона – рекао је Вучић. 

Како каже, госпођи Миленковић је њихова полиција правила проблем, кажу да су нешто на брзину урадили синоћ, да би све прикрили. 

– Рекли су јој, они имају двоје деце, Милу и Ђорђа, 12 и 8 година стари, и пошто нема живе родитеље, а мора ДНК да се покаже, да мора децу да им доводи у Приштину да би се показало да је то он. Не може она да дође да покупи мртво тело свог супруга. Толико су се иживљавали – рекао је председник. 

– Драган, отац Недељковића, један од најугледнијих људи у Звечану је мушки то подносио. Чекају сви да виде тела. 

Како каже, породице би требало да сутра ујутру добију тела, ако не буду правили додатне проблеме. 

– Плашим се како ће Мијаиловића породица да види, управо због свега онога што сам говорио. Ми данас имамо, под нашом опсервацијом, лица која су спремна да сведоче како се то догодило – рекао је Вучић. 

Како каже, знамо и зашто Еулекс није могао да буде ту. 

– Зато што ту нису била само лица са територије КиМ, у потери. Већ лица специјализована за борбу против Срба. Између осталог и лица са прешевске општине која су учинила тешка кривичн адела – А.Мухарем са шест најтежих кривичних дела у нашој земљи – од производње и промета опојних дрога, проституције, разбојништва, свега другог. 2021. године он стиче заштиту Косовске обавештајне агенције АКИ, и са групом од 50 сународника бива упућен на убрзану обуку од 60 дана у илегалном кампу за обуку у једној европској земљи. Спровела га је албанска екстремистичка дијаспора. Све уз песме Адема Јашарија. У међувремену су за своју оданост новоствореној држави добили и станове у центру Приштине. И ти и тог типа плаћеници су ишли у акцију – веома добро обучени. Њих око 460. Не претерано храбри јер су тукли снајперима, осим кад би се неко предао, тада би долазили у велику близину – рекао је Вучић. 

Како каже не зна колико је тачно Срба било у тој акцији. Процене су разне. 

– Милан Радојчић се никада није скривао и стидео ни своје улоге. Он себе доживљава, друго је шта ја мислим о нечему што се догодило, што је свакако било за Србију не добро, што Србији није ништа добро могло да донесе. Он ће свакакао одговорити позиву органа Републике Србије, уверен сам да ће бити саслушан. Налази се на территотији центгралне Србије. Није рањен, то је још једна од лажи Н1 и њиховог омиљеног политичара Свечље. Он себе сматра борцем за слободу, својих другова и момака се никада није одрекао и неће се одрећи, али постоје ствари и питања на које ће морати да одговори надлежним органима – рекао је Вучић. 

Како каже, Куртију је стотину пута рекао да Срби више немају куд. 

– Рекао сам му да Срби више немају куд. Да их је све окренуо против себе и да ће сви да се боре, макар и главу изгубили јер неће да седају у трактор. То сам стотину пута рекао. Не можете да поправдате убиство полицајца, иако он по закону нема шта да тражи на Северу, али тим људима је дотерало цара до дувара. Курти је систематски уништавао и уништава српски народ. Он мрти српски напор. Он мисли да су српски народ Рашић, Радомировић и остали бедници, који служе свима против сопственог народа. Па и Анте Павелић је имао Бесаровића – рекао је Вучић.

Пита, да ли су ови људи луди и болесни, да ли воле да иду да чувају своје куће од некога. 

– Јасмо вам је да 30 људи нити може шта да заузме нити освоји са лаким наоружањем. Сигуран сам да су ишли да чувају своје куће и да се спреме за неке будуће нападе. Ја информације имам годину дана људи да се људи спремају на отпор, и они то не крију – рекао је председник. 

Како каже, ови људи су били против склањања барикада. 

– Тиме сам сачувао стотине српских глава. Али ви морате да будете свесни да људи доле живе другачији живот. Њихове жене неко малтретира сваки дан,. њихову децу, на њихоиву децу неко сваки дан пуца, нико не води истраге против оних који су покушали убиства Срба, онај који нам је пуцао у децу седи кући и никог није брига за то. 

– Молим Србе да покушамо на миран начин да добијемо оно што нам припада. Да нам последња опција буде да морамо да штитимо своје животе. Мир је наш интерес и позивам их и молим за то. Морате да разумете да ти Срби пролазе кроз пакао. Док и ви и ја седимо у неком расторану и лепо живимо, они не могу лепо да живе – рекао је Вучић. 

Како каже тим људима неко хапси супруге свакога дана и малтретира их, истакао је и колико су деце пребили овох дана из 13 и 14 година. 

Како каже, очекује да нам покажу како је дошло до убиства полицајца, као и Мијаиловића и Миленковића. 

Ситуација ври

Ја знам кроз шта ти људи пролазе и на ово упозоравам више од годину дана. 

– Ви се правите и кажете Вучићу ти си то организовао. 

– Ја нећу да браним никога, показаће надлежни органи. Ситуација ври. Да ли ви разумете да су ти људи за све људе мученици и свеци. И Курти је то урадио, ујединио је све Србе на све могуће начине. 

– Шта очекујете, да буде као колона из Карабаха? Неће бити – иако то желе и чекају. Ја сам у немогућој позицији. 

Што се тиче захтева који се чују у јавности да Војска Србије интервенише, напомиње да има и лажних патриота и искрених људи, али да се мора видети цена.

– Неко мора да води земљу, да проценимо која је граница докле можемо да трпимо и да пробамо све мирно да решавамо – истиче Вучић. 

– Неко мора да га натера да формира ЗСО, тада би сва полиција на северу у српским рукама – поручује председник и каже да Курти зато то неће. 

Истиче да се многи сада радују овоме јер ће моћи да кажу “санкције против Србије”.

“Нема добре одлуке за мене”  

– Шта да поручим Србима, када имају тројицу мртвих сународника, питаће што нисте интервенисали, са право, а да смо интервенисали са правм би ме питао неко што сте изгубили 5.000 људи. Шта год урадио, нема добре одлуке за мене, а ја морам да је донесем, неко мора да је донесе. Тражићемо све механизме и борићемо се – каже Вучић.

Говорећи о томе зашто се баш сад десила ситуација у Бањској, каже да о томе не може да говори сада.

О повратку српске војске на КиМ

– Њима не пада напамет да то прихвате у овом тренутку, зато што је њихово да покупају да изрше притисак на Србију да формално или неформално призна Косово. 

Вучић се поновио да Србија никада, за време његовог мандата, неће признати независно Косово. 

Како каже, не постоји нико ко верује да Курти, сем оних који су руке окрвавили на Косову, мисле да он жели некакво добро Србији. 

– Ја молим међународну заједницу да не притискају Београд, знају они ко је за све ово крив – каже Вучић.

– Нећете имати шта више Србији да кажете. Прво су говорили да је погинуо Левијатан, па Почуча, па Вагнер. Само да не кажу да је то обесправљени српски народ. 

Поновио је да не сме да се изузме из вида да је убиство полицајца тешко кривично дело.

Напоменуо је да “наши људи могу са Кфором”.

– КФОР не би малтретирао Србе. Они неће да лове људе, да иду по кућама да бију жене и децу – рекао је Вучић и још једном упитао зашто су похапшени Срби. 

Каже да нико не зна зашто је у притвору Душан Обреновић. 

– Трајаће докле се Куртију буде свиђало. И сто пута им говорим “изазивате гнев српског народа, народ је на ивици устанка” – рекао је Вучић. 

Како каже претходне три ноћи спавао је укупно сат и 40. 

– Са старијом децом се нисам ни чуо, са Данилом јесам на секунд, питао ме за то доле. Малог Вукана кад спава пољубим, и пре него што устане у тај сат и нешто нити ме чује нити ме видк. Не кукам. Шта год да донесем као одлуку, бићу ја крив. За једне ко и то не мисле, бићу издајник, чак и за оне који су Куртија и све терористе пуштали на слободу, који су ћутали о свему. Сви ће они да вам држе предавања, као и они други који ће да вам кажу “што подржавате те лудаке, нама је европски пут, дајте на велику конференцију да се одрекнемо Косова коначно”. Свима је крив само један човек, то није Аљбин Курти, то је Вучић – рекао је председник. 

Додао је да је можда Тадић, зато што је био председник, у својој изјави био нешто коректнији.

Упитан да прокоментарише цитат Александра Тијанића о рату 1999. године, који је рекао да се “све ово десило због лажи споља и глупости изнутра”, председник Вучић је рекао да свакако да нисмо увек паметно и мудро реаговали, али да је сигуран да је споља било и превише лажи.

Више може да се постигне у разговорима са САД него са Европљанима

Више може да постигне у разговорима и договорима са САД него са Европљанима, отворено говорећи, бар неки негде покушавају да реалније сагледају ствари, каже Вучић упитан да ли је Америка савезник Србије у конструктивном решавању косовског питања.

– Они са више разумевања на више страна посматрају ствари у Србији – рекао је Вучић. 

Каже и да је албански лобиста и амерички сенатор оптужен за криминал Роберт Менендез спречавао да Србија добије хамере по повољним ценама.

– Ово нам није требало, Куртију је требало наравно – рекао је Вучић. 

Говором у ГС УН обезбедио сам место Србији у историји

Како каже када се договорио инцидент у Куманову, европском и америчко решење је била општа амнестија. За Србе важе друга правила, те председник пита “где су ту принципи”. 

Како каже, Србија је данас много јача него пре 20 година. 

Вучић поручује да је изузетно поносан на говор који је одржао у Генералној скупштини УН.

Према његовој оцени, тим говором је, шта год неко рекао, обезбедио место Србији у историји, где ће се људи сећати како је једна земља била слободарска, мала, али независна и самостална, и имала председника који је смео да изнесе свој суд.

– Све што сам рекао је сушта истина од А до Ш – навео је Вучић истичући да је највећи део говора, онај који се тиче суштинских, државних, националних питања, писао он лично, без ичије помоћи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *