ROSU u KBC Kosovska Mitrovica, pretresaju vešernicu; Iz Prištine poručili Srbima da ne brinu

U Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Mitrovici jutros je došlo do nasilnog upada od strane specijalnih jedinica Kosovske policije (ROSU), potvrdio je za “Kosovo onlajn” direktor te ustanove dr Zlatan Elek.

Elek kaže da su specijalci još uvek u bolnici i da vrše pretres, što izaziva uznemirenost kod zaposlenih ali i kod pacijenata.

“Vrše pretres vešernice i određenih kancelarija na ulazu u bolnicu. Bez ikakvog znanja uprave bolnice i menadžmenta bolnice, dr Dragiša Milović i ja kao direktor, uspostavili smo kontakt sa njima, rekli su nam da imaju nalog od Suda za pretres. Još se nalaze u bolničkom krugu, veliko je uznemirenje kod pacijenata i zaposlenih”, navodi Elek.

Kako javlja “Kossev”, u toku su operacije Kosovske policijske u severnom delu Mitrovice, Zvečanu i Zubinom Potoku, koje su, kako je potvrdio zamenik komandira Kosovske policije regiona Sever u vezi sa dešavanjima u Banjskoj.

Pretres je u zgradi u kojoj je Radoičić živeo, policijske operacije i u Zvečanu i Zubinom Potoku, javlja N1.

 • 29. sep 2023 • 12:18

  12:18

  Brnabić: Nastavlja se teror Aljbina Kurtija

  Brnabić je istakla da se nad Srbima na Kosovu i Metohiji nastavlja teror koji sprovodi Aljbin Kurti, na šta su i ona i predsednik Srbije Aleksandar Vučić do sada upozoravali.

  “Nastavlja se teror Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM, potpuno očekivano u skladu sa svim što smo pričali i što predsednik Srbije Aleksandar Vučić priča već mesecima – teror i maltretiranje Srba na Kosovu i Metohiji”, rekla je Brbabić.

  Ona je istakla da su jedini cilj i jedina želja Kurtija da protera sve Srbe sa Kosova i Metohije.

   
 • 12:00

  Tužilac: Pretresi vršeni u objektima čiji je vlasnik Radoičić

  Prištinski specijalni tužilac Naim Abazi rekao je da se akcija Kosovske policije odvijala uglavnom u objektima koja su u vlasništvu Milana Radoičića.

  Abazi je u izjavi za prištinski portal “Zakletva pravde” rekao da je akcija sprovedena na zahtev Specijalnog tužilaštva i po nalogu nadležnog suda.

  Dodao je da sada dokumentuju imovinu za koju se sumnja da je na Radoičićevo ime ili na ime trećih lica na koja je, navodno, tu imovinu preneo.

   
 • 11:04

  Ristuča: Vlasti tzv. Kosova su krive za izbijanje kriza na KiM

  Vlasti tzv. Kosova preduzele su niz koraka, koje su dovele do pojave kriznih situacija na Kosovu i Metohiji, ocenio je komandant Kfora, italijanski general Anđelo Mikele Ristuča.

  U intervjuu za “Republiku”, u kojem je govorio o stanju na Kosovu i Metohiji, on je rekao da sve ono što se u nedelju desilo u Banjskoj “nije prelomni momenat”, već “razvoj situacije između Beograda i Prištine”, čiji je glavni uzrok uzajamno nepoverenje Srba i kosovskih Albanaca.

  Takođe, Ristuča dodaje da je Kfor “uradio sve što je bilo moguće, kako bi se izborili sa krizama, koje su nastale kao posledica tih odluka”, koje su donosile prištinske vlasti.

   
 • 11:01

  Starović: Otvorena su još mnoga pitanja o događaju u Banjskoj

  Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je da o tragičnim događajima u Banjskoj danas znamo mnogo više nego što smo znali u nedelju ali da su i dalje otvorena mnoga pitanja.

  “Nedelja, 24. septembar, bio jedan od najtragičnijih dana u našoj novijoj istoriji koji je obeležen najvećom eskalacijom nasilja na prostoru KiM u poslednjih 19 godina”, istakao je Starović za RTS.

  On je naveo da su i dalje otvorena pitanja zašto Kfor nije došao na lice mesta i bio aktivniji i zašto tzv. kosovska policija nije dozvolila pristup misiji Euleksa.

   
 • 10:50

  Euleks: Pratili smo jutrošnju akciju u skladu sa svojim mandatom

  Misija Euleks je saopštila je da je na zahtev tzv. kosovske policije i u skladu sa svojim mandatom za posmatranje, jutros pratila aktivnosti policije tokom njenih operacija na severu KiM.

  “Euleksove aktivnosti nadgledanja su sprovedene u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i KFOR-om/NATO”, navodi se u saopštenju.

   
 • 10:35

  Zubin Potok: Kosovska policija polomila tablu na ćirilici

  Predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović izjavio je da je policija polomila tablu na opštinskoj zgradi koja je bila na ćiriličnom pismu i istakao da je to još jedna poruka Srbima da ih prištinske vlasti ne žele na Kosovu i Metohiji.

  “Tokom vikenda Kosovska policija je polomila tablu sa natpisom na ćiriličnom pismu na ulazu u zgradu opštine Zubin Potok. Tabla je polomljena, iščupana sa zida, a nalazila se par metara iznad ulaza”, priča Vulović za “Kosovo onlajn”

  Takođe iznad ulaza u zgradu uklonjen je i deo natpisa “Opština Zubin Potok”, tako da je ostalo samo još četiri slova “tina”, kaže Vulović.

  On ističe da je to klasičan pritisak na Srbe i dodaje da ne postoji ni jedan povod da se tako nešto uradi.

  “To je još jedan njihov dokaz da ne žele više Srbe tu. Ali mi smo tu i čekaćemo, ne idemo nigde odavde”, poručio je Vulović.

  Navodi da je opština Zubin Potok okružena policijskim snagama sa kordonom i ogradom, zbog čega smatra da niko drugi nije mogao da priđe zgradi.

  “Ispred ulaza uvek stoji po pet, šest njihovih policajaca, tako da je to njihovo delo”, uveren je Vulović.

  Podsećamo da je posle lokalnih izbora, održanih bez učešća Srba, policija skinula sa zgrade opštine srpske zastave.

   
 • 10:25

  Elek: Stalno smo pod represijom Kurtijevog režima

  Pre nego što su se povukli iz kruga KBC Kosovska Mitrovica, Kurtijevi specijalci su dostavili jedan zapisnik na albanskom, bez dvojezičnosti u kojem je navedeno da je odrađen pretres i da ništa nije pronađeno, rekao je direktor te ustanove Zlatan Elek.

  “Mi i ne znamo šta je traženo. Radnik koji je potpisao izveštaj bio je uznemiren, potražio je pomoć na psihijatriji. U 7.15 časova, kada su gotovo svi radnici došli na posao, napustili su krug KBC bez ikakvog objašnjenja zašto su ovo uradili i tvrdim bez ikakve potrebe”, naglasio je Elek u obraćanju novinarima.

  On stiče da je upad uneo veliki strah i među stanovništvom koji vidi tu ustanovu kao jednu od najozbiljnijih ustanova na teritoriji severa Kosova, a koja broji oko 1.600 zaposlenih.

  “Pored ovoga mi imamo stalne represije od strane Kurtijevog režima, sanitetska vozila se stalno zaustavljaju i pretresaju. Do danas smo izbrojali negde oko 178 zaustavljanja, nije nađen nijedan komad oružja i ništa drugo osim pacijenata koji se prevoze do zdravstvenih ustanova u centralnoj Srbiji. Bez ikakvog objašnjenja su ovo uradili, nije bilo nikakvog objašnjenja, nikakve najave, mi smo bili maksimalno konstruktivni i spremni za saradnju”, ponovio je Elek.

  Navodi i da ne razume da se u Kliničko-bolnički centar šalju ljudi sa dugim cevima  i to ogroman broj njih, a sve uz prisustvo jedinica Euleksa.

   
 • 10:14

  Eljšani: Završeni pretresi i na petoj lokaviji na severu KiM

  Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani potvrdio je da je završen pretres i pete lokacije na severu Kosova i Metohije.

  • Ešljni  nije mogao da iznese detalje ni o samim lokacijama, ni šta je rezultat, ali je najavio da bi mogla da usledi i konferencija za medije, javlja “Kossev”.

  • 10:03

   Kurti koristi događaje iz Banjske kao izgovor za nastavak terora

   Jutros je na severu KiM nastavljena brutalna i prekomerna demonstracija sile od strane Aljbina Kurtija i njegovih specijalaca saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

   Iz Kancelarije za KiM su istakli da je jasno da Kurti sa svojom policijom koristi događaje od nedelje iz Banjske kao izgovor za nastavak terora na severu KiM.

   Ističe se da su prištinski specijalci u naletu terora polomili vrata na ulazu u KBC, pretresali pojedine prostorije i do zuba naoružani marširali kroz tu centralnu srpsku zdravstvenu ustanovu na KiM, iako im je rukovodstvo prenelo da nema potrebe za demonstracijom sile i da mogu da pogledaju šta ih zanima.

   U ovoj akciji učestvovalo je oko 15 oklopnih vozila Rosu, a celu akciju sa strane su bez reakcije posmatrali pripadnici Euleksa, navodi Kancelarija.

   U posebno teškom stanju šoka nalazi sa 100 najtežih bolesnika sa internog odeljenja KBC koji su svedočili ovoj brutalnoj i nenajavljenoj akciji, kao i deca srednje medicinske škole koja u ovo vreme dolaze na praksu u bolnicu.

   Jasno je da Kurti sa svojom policijom koristi događaje od nedelje iz Banjske kao izgovor za nastavak terora na severu KiM, a ova akcija izvedena je sa jasnim ciljem da na severu Kosova i Metohije nema mira, niti da srpska zajednica može da živi normalno, leči se bez straha od upada naoružanih falangi, vodi decu u vrtiće i škole, naglašava se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 09:51

   Srpska lista: Euleks i Kfor nezainteresovani da spreče maltretiranje Srba

   Danas u ranim jutarnjim časovima Kurtijeve specijalne jedinice koje su ilegalno prisutne na severu Kosova i Metohije, brutalno su upale u KBC u Kosovskoj Mitrovici i tom prilikom uz prekomernu silu i brutalnost demolirali neke od prostorija, onemogućili rad zdravstvenim radnicima i zastrašivali pacijente koji su na stacionarnom lečenju u ovoj ustanovi, saopštila je Srpska lista.

   Iz SL je saopšteno da je “paralelno sa ovim upadom, brutalni upad izvršen i u više privatnih objekata na severu Kosova i Metohije”.

   “Prilikom ove brutalne akcije Kurtijevih specijalaca bio je blokiran i put koji vodi ka vrtiću, odnosno predškolskoj ustanovi “Danica Jaramaz” i osnovnoj školi “Sveti Sava”.Nastavnici vaspitači nisu mogli da dođu do svojih radnih mesta, deca su bila prestravljena, a zabrinuti roditelji nisu smeli da decu odvedu na boravak u vrtić odnosno na nastavu”, navodi se u saopštenju.

   Iz SL navode da je “očigledno da Kurtijev režim tragične događaje iz Banjske sada koristi da opravda svo antisrpsko delovanje na Kosovu i Metohiji, kao i da nastavi sa daljim maltretiranjem naših građana”,

   U saopštenju se ističe da su “pripadnici Euleksa sve ove brutalne upade pratili sa udaljenosti od više desetina metara apsolutno nezainteresovani da spreče maltretiranje srpskog naroda ili da se aktivno uključe i spreče protivzakonito delovanje Kurtijevih slecijalaca” kao i da “pripadnika KFOR-a nije bilo na vidiku prilikom ovog necivilizacijskog ponašanja”.

   “Ostaje nam da pozovemo građane da u ovim ludim vremenima sačuvaju prisebnost i budu uz svoju decu, u nadi da će jednom i na ovim prostorima zavladati mir, te da će i Srbi moći da žive normalnim životom, da se leče bez da ih prepadaju do zuba naoružani specijalci, ili da ih isti ne maltretiraju na putu do vrtića i škole. Ovom prilikom odajemo priznanje zdravstvenim radnicima, vaspitačima i nastavnicima koji su hrabro stali u zaštitu prava svojih pacijenata odnosno dece”, stoji u saopštenju SL.

   
   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *