ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА – Нови тунел старог профитера

Како су генерали СДА, оптужени за тешке злочине пред судовима БиХ, сигурно уточиште нашли у Турској, и зашто Сарајево о томе ћути?

Kонгрес Странке демократске акције у Сарајеву, велики догађај који ће одлучити даљу судбину Бакира Изетбеговића, могао би проћи без „провереног кадра“ – генерала, који су тренутно забављени избегавањем заслужене осуде и праведне судске казне. Стопама генерала Сакиба Махмуљина ка Турској се ових дана упутио и генерал Фикрет Превљак – на запрепашћење Срба и Хрвата који се у неверици питају зашто храбри генерали бјеже од свога суда и државе у коју се тако радо заклињу.

ТУРСКА КАО „СИГУРНА КУЋА“ Поводом правоснажне пресуде коју је Суд Босне и Херцеговине изрекао генералу Махмуљину – за масовна ритуална клања Срба на Возућој – Турска, у којој је нашао прибежиште, није се оглашавала. Уочи годишњице овог тешког ратног злочина и националне срамоте, у „Сигурну кућу“ Ердоганову Турску упутио се још један генерал – Фикрет Превљак.
На терет му се ставља нешто што је, по проценама Бошњака, много озбиљније од убијања Срба: убиство сарајевског анђела – младог Џенана Мемића, и заташкавање улоге Превљаковог сина у овом злочину. Чињеница да су син Алије Будње и син генерала Превљака један наручилац а други извршилац убиства – нуди објашњење због чега се дубока СДА држава у тој мери ангажовала, свим својим ресурсима, како би спречила откривање истине.
Фикрет Превљак је тзв. генерал Армије Р БиХ који је своје савјетничке способности брусио у пензионерским данима, подучавајући бившег ентитетског премијера Фадила Новалића како би се овај наводно изборио с борачком популацијом.
Предратни милиционер и дресер милицијских паса Превљак, касније Изетбеговићев телохранитељ, постао је један од најактивнијих чланова Изетбеговићевог Кризног штаба за Општину Илиџа а затим и предсједник Кантоналног одбора СДА Сарајево.
Уз то, Превљак је, без сумње, најбогатији генерал Армије Р БиХ. Власник је мотела „Палма“ и ресторана „Ораховица“, који се налазе на пола пута између Коњица и Јабланице. „Ораховицу“ је реновирао и сада је у категорији најлуксузнијих објеката на путу од Сарајева према мору – с плажом предвиђеном за 250 купача, рестораном и пет соба.

ТРИ ДАНА ЧИНОВАЊА Пријератни полицијски керовођа у рату је аванзовао у команданта локалних јединица Армије Р БиХ у Храсници, које су контролисале пролаз кроз Сарајевски тунел. Овај тунел представљао је пупчану врпцу кроз коју се хранило Сарајево током опсаде. Судбина гладних Сарајлија, али и добит тајкуна чија вриједност робе се мјерила милијардама налазила се у рукама Фикрета Превљака. Сарајевски тунел, али и везе са СДА кључ су за разумјевање феномена како је то предратни керовођа постао власник велелепних објеката и на Јабланичком језеру које је изградио непосредно послије рата.
Превљак је у чину генерала провео само три дана – довољно да се у том чину пензионише.
Ових дана вијести из „Аваза“ и других бошњачких медија откривају да је добар познаник Фикрета Превљака, бившег генерала и кандидата СДА на локалним изборима 2020. за начелника Илиџе, изнео тврдњу да је „Превљак отишао у Турску јер га повезују с убиством Џенана Мемића“.
Поштеније би било рећи – побјегао. Имовина коју оставља иза себе? Она је, ако је вјеровати репортеру „Дневног аваза“, оглашена за продају. И вила „Палма“ у мјесту Челебићи, и ресторан „Ораховица“. Информација која је осванула на страници агенције за некретнине „Бауланд“ такође нуди занимљиве увиде. Наиме, кућа у Бутмиру у Улици Изета Чомаре, која је у власништву генерала, издаје се, а на продају иста агенција нуди и двије некретнине које се доводе у везу с Превљаком, док још једну издаје. Послије позива новинара оглас о изнајмљивању куће у насељу Бутмир уклоњен је са странице.
Како год, вила „Палма“ изгледа раскошно. На огласној страни пише да има осам просторија, 500 м2 и четири спрата. У сутерену објекта налазе се ресторанска сала капацитета 100 мјеста, рецепција, кухиња, вешерај. На првом спрату налазе се ТВ сала, капацитета 40 мјеста, и шест двокреветних соба са купаоницама. Други спрат се састоји од шест двокреветних соба, од којих су три с балконом, степеништа, оставе и терасе. И тако редом, трећи, поткровље… укратко луксуз тешко замислив честитом народу БиХ.

БУРЕК У РЕСТОРАНУ „ОРАХОВИЦА“ Фикрет Превљак посједује још једну, лијепу викендицу, у кањону Неретве до које се може стићи само чамцем. У Коњиц, односно Јабланицу, новинари су се упутили након изјаве амиџе Фикрета Превљака да је „он на мору, а можда и у Јабланици“.
Сви који имају добро памћење, сјетиће се ресторана „Ораховица“ у истоименом насељу и једне пикантерије у вези са Странком демократске акције и њеним предсједником Бакиром Изетбеговићем.
Наиме, врелог 2. августа у Превљаковом ресторану Бакир и његови сарадници узалуд су чекали колеге из ХДЗ-а. Након што се ови нису појавили Бакир је констатовао: „Чекали смо их више од 40 минута, а данас су пропустили прилику да са СДА договоре важне ствари за ову земљу и пропустили су и један добар бурек.“
Но то је сада већ прохујала политичка историја која је уступила место оној правој – главни кривац за страдање Возуће Сакиб Махмуљин након пресуде суда БиХ, на осам година затвора, побјегао је, уз помоћ сарајевских судија, у Турску.
Док се свијет убрзано мијења, случај Махмуљина и Превљака илуструје нечију поруку – да се држава не исплати и да је уз малу помоћ великих пријатеља могуће одрећи се свих моралних и других хипотека, али и идентитета.
Без жртава, без побуне, без надзора државе и без идеје о важности народне суверености, одговорности, колективне и личне слободе…

Аутор је власник и главни уредник сајта „Дисидент

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *