ИЗЛОГ КЊИГЕ

Стефан Чапалику
ЗАТВОРЕНО ЗБОГ ОДМОРА
Клио

На размеђи Београда, Тиране и Скадра, у јеку Другог светског рата, одвија се драма несрећних љубави оних који су чезнули за срећном будућношћу. „Затворено због одмора“ чврсто нас обузима и одводи на другу страну, ону са које никада нисмо посматрали историју. Ово је прича о прошлости сагледаној очима губитника, о судбинама људи принуђених да живе у сасвим погрешним контекстима. Обузети грчевитим покушајима решавања интимних потреса, у вртлогу оног највећег, колективног, јунаци различите етничке и религијске припадности изједначени су у патњи и страдању. Немци, Срби, Италијани и Албанци, у узајамним прожимањима и додирима, овде нису третирани тек са становишта историјске одговорности. Они су кривци у властитим животима, који им непрестано измичу контроли. Рат брише разлике међу људима, показујући да сви чезну само за једним – љубављу. Са албанског превео Данило Брајовић.

Душан Микља
ИСТРАГА О НЕПРИЛАГОЂЕНИМА
Вулкан издаваштво

Истрага коју је Душан Микља, један од најзначајнијих српских путописаца, одлучио да спроведе и да све појединости до којих је дошао забележи на страницама своје нове књиге разликује се од свих других по томе што је истражитељ потпуно сам у науму да осветли и приближи предмет истражног поступка. Читалац је једини очевидац – он ће имати увид у сваки њен сегмент.
Ко су неприлагођени? Због чега је писац одлучио да покрене истрагу о њима? Ко је налогодавац? Какав је епилог истраге? Читалац који постави та питања више није очевидац, већ пишчев саучесник у истрази. Истражујући случај неприлагођених, Микља преиспитује многе парадоксе наше цивилизације, над којима је свако од нас био безброј пута замишљен. Пишчево позивање на личности које су промениле историјске токове и његов разговор са њима увериће вас у то да само слободни људи имају снагу да истину проносе кроз живот као бакљу, осветљавајући тако пут и себи и другима.

Херман Канторович
ВЕШТАЧЕЊЕ О КРИВИЦИ ЗА РАТ 1914
Службени гласник

Савесно разматрање и данас актуелног питања кривице за рат 1914–1918, по налогу из Рајхстага 1923. наручено од истакнутог правника и универзитетског професора Хермана Канторовича, завршено 1927, пуних 40 година остало је необјављено јер његови закључци нису ишли наруку немачком наручиоцу. Педесет година по публиковању немачког издања и 90 година по настанку дела објављен је први његов превод на српски језик.
„Не постоји ништа теже него са пуним разумевањем судити о туђој кривици – уколико се има око за скривене проблеме, и ништа лакше него правично судити о сопственој кривици – уколико се има уво за тихи, заповедни глас савести. Мора бити да управо због очију и ушију већина у овом случају пре узима тежи задатак него лакши…@

Божо Стојановић
НИКОЛА МИРКОВИЋ – ЗАУСТАВЉЕНИ УСПОН
Архипелаг

Животна и интелектуална биографија Николе Мирковића (1915–1944).
Рођен у Јагодини на почетку Првог светског рата, Никола Мирковић је погинуо при крају Другог светског рата, недалеко од Виса, у бомбардовању немачке авијације. Иако је живео кратко, Мирковић је оставио импресиван опус у области економске науке и политичке публицистике, највећим делом остварен у последњим годинама живота у водећим научним часописима у САД.
Током Другог светског рата Мирковић је био економски саветник југословенске владе, шеф Канцеларије за послератну економску обнову Југославије, члан Економског комитета Информационог уреда Уједињених нација. Кључне теме Николе Мирковића у његовом економском опусу су: економска теорија, токови светске трговине, италијанска привреда између два светска рата и политичка економија италијанског фашизма, демографски проблеми Југославије, економска историја Дубровника. Божо Стојановић реконструише и од заборава отрже живот и дело Николе Мирковића, младог човека велике интелектуалне радозналости и остварености, али и заустављеног успона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *