Избори, оптуженици и једна фотографија

Нешто више од годину дана уочи нових председничких избора 2024. Трамп је са својим сарадницима оптужен за различите радње које су пратиле судско оспоравање прокламованих резултата избора 2020

Нижу се оптужнице против Доналда Трампа. Први случај покренули су специјални истраживач Џек Смит и окружни тужилац с Менхетна Алвин Браг – оптужницу је потврдила велика порота 30. марта ове године. Био је то први случај да се један амерички председник суочи с кривичном оптужницом. Уследило је подизање оптужнице на Флориди, у случају који се односи на наводно незаконито руковање поверљивом документацијом (о чему смо писали у броју 768). Пред вашингтонским судом Трамп се појавио у августу (видети број 773) када се изјаснио о оптужници да је учествовао у завереничким и превратничким активностима у вези с дешавањима код вашингтонског Капитола 6. јануара 2021. године. Последња оптужница, те појављивање пред полицијским органима уследили су у Џорџији – ту ће се Трампу и сарадницима судити за наводно настојање да се кривотворе и поткопају резултати америчких председничких избора 2020. године.

ШТА СЕ ЗБИЛО У ЏОРЏИЈИ? Велика порота је оптужила 14. августа 2023. Доналда Трампа и још 18 саоптуженика да су прекршили Акт о изнуди, илегалном утицају и корумпираним организацијама (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act). Међу оптуженима су, поред бившег председника, људи из његовог блиског окружења попут некадашњег градоначелника Њујорка Рудија Ђулијанија, Марка Медоуза, Џона Истмана, али и неки водећи републиканци из Џорџије попут Дејвида Шафера. Оптужени су за различите криминалне поступке – фалсификовање, покушај да се утиче на сведоке и сл.
Окосница оптужнице указује да је овај кружок људи настојао да поткопа и кривотвори резултате председничких избора 2020. године. Подсећамо, Џорџија је била једна од држава, поред Висконсина, Пенсилваније и Аризоне, где је разлика у броју гласова супротстављених кандидата била мала, те је Трамп настојао да их преиспита судским спорењем са изборним властима. И у овој држави, према речима протрамповски оријентисаних коментатора, уочи избора је дошло до измена изборног законодавства које су, према њиховим речима, штетиле републиканском кандидату.

У Џорџији је ситуација била нешто компликованија него у другим споменутим државама. Ту је Стејси Адамс, Афроамериканка која је била поражена на изборима за гувернера 2018, заједно са својим правним и политичким савезницима водила борбу и преговоре с властима ове савезне државе, гувернером и државним секретаром, око појединих изборних правила.
На председничким изборима 2020. кључна су била питања пријема и потоње верификације гласова који су послати поштом, то јест гласова људи који нису лично приступили гласачким местима. Тадашњи избори били су специфични по огромном броју гласова послатих поштом због промене изборних услова услед пандемије вируса корона. Према речима америчког правника Роберта Барнса, питање верификовања потписа, којим се потврђује да је особа која је заокружила кандидате и запечатила коверту заиста она која је и гласала је правно занимљиво пошто, како тврди, власти немају исте стандарде када утврђују ваљаност потписа које је потребно прикупити да би се неко кандидовао, односно ваљаност потписа када се гласа за неког кандидата. Виши стандарди се примењују у првом случају, када се често одбацује и неколико десетина процената потписаних. То се посебно често чини с кандидатима трећих странака или дисидентским и протесним кандидатима унутар две главне партије на изборима за различите функције. Но да не дужимо причу о округу Фултон и необичној изборној ноћи.
Нешто више од годину дана уочи нових председничких избора 2024. Трамп је са својим сарадницима оптужен за различите радње које су пратиле судско оспоравање прокламованих резултата избора. Међу тим радњама било је и одабирање алтернативних електора – наиме, у САД савезне државе на изборима бирају свака по известан број изборника (електора) које делегирају у Вашингтон где потврде о њиховом избору чита потпредседник САД који тада делује у својству председавајућег Сенату. Тужилац тумачи слање алтернативног скупа електора као настојање да се поткопа изборни процес, а они који подржавају Трампа и његово сумњичење изборног процеса указују да је реч о заштити његових права док је судски процес још у току. Нешто попут замрзавања државине док се води спор око власништва на некој ствари (ово је најближа аналогија која пада на памет као илустрација овог сегмента правно-политичког поретка).
Процес против Трампа у Џорџији илуструје и имплицитну шизму унутар редова Републиканске партије. Наиме, гувернер Џорџије је републиканац Брајан Кемп, који заједно са државним секретаром Бредом Рафенспергером од почетка бранио интегритет изборног процеса, те да је судско оспоравање изборних резултата показало да су упућени приговори неутемељени. Међутим, како Роберт Барнс наводи, законски рок да се испитају наводи Трамповог случаја су пробијени, па држава Џорџија није спровела адекватан процес верификовања потписа и није објавила електронску верзију свих гласачких листића.
Судски случај ће се по свој прилици свести на то да ли ће суд проценити да ли је у питању била уобичајена политичко-судска борба (попут оне на Флориди 2000. године) или је реч о илегалној активности.

ПОЛИТИЧКЕ ПОСЛЕДИЦЕ: ПРИЧА О ЈЕДНОЈ СЛИЦИ Колико год била занимљива правна позадина ових случајева, кључна питања су ипак политичка – како ће они, појединачно и заједно, утицати на вероватну Трампову председничку кампању наредне године. Трампови адвокати настојали су да што више одложе почетак суђења. Међутим, према до сада објављеним судским одлукама, поједине процесне радње биће предузете у време када кампања буде била у пуном јеку. Према досадашњим налазима ови случајеви нису окренули републиканске бираче против Трампа – напротив, сасвим добро стоји у борби за републиканску номинацију и шансе да не буде страначки кандидат на изборима су врло танке.
Штавише, Трампове присталице су од процедуре полицијског сликања направиле малу политичку кампању на друштвеним мрежама. Фотографија снимљена у канцеларији шерифа округа Фултон већ је постала сувенир. Трампу се, ни у ком случају, не може оспорити да уме да уновчи свој бренд.
„Синоћ, четрдесет пети председник постао је заточеник број P01135809 Окружног затвора округа Фултон у Џорџији“, забележила је Меган Бергер, аутор либерално оријентисаног „Атлантик мантлија“. „И он се заиста спремио за наш поглед: коса, шминка, угао, поза. На портрету – то је напослетку портрет – Трамп зури директно у камеру. Он кипи. Хеј, блесави. Он је ово претворио у припремљену представу. Фотографије попут ове су обично вежбе у принудној понизности. Трампова је приказ сталне моћи. Он третира затворску фотографију као претњу упућену нама“, бележи даље. Изгледа да је политички перформанс који је извео Трамп изненадио велики део њеног политичког племена.
Судско-политичка борба се наставља. Све више делује да њен исход има мало везе са оним што ће се дешавати у бројним судницама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *