ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

СРБИЈА И НЕВРЕМЕ

Скуп данак суперћелијским олујама

Ана Брнабић: „Готово 12.000 домаћинстава је делимично или потпуно уништено током олујног невремена“

Србија ће дуго памтити апокалиптичне сцене и последице недавног невремена, које је угасило три људска живота, док је више десетина грађана повређено, а дуго ће трајати и санирање онога што се санирати може, јер су многа вредна добра, попут вишегодишњих засада воћњака, као и многе зграде, потпуно уништени. Потрајаће и прављење биланса укупне штете која, упркос томе, вероватно никада неће бити прецизно утврђена. Онако у динар, како се каже. Зато што су оштећене хиљаде кућа, километри путева, много школа, болница и мостова, огроман број возила…

СТОТИНЕ МИЛИОНА ЕВРА ГУБИТКА

„Готово 12.000 домаћинстава је делимично или потпуно уништено током олујног невремена у Србији. Штета се мери стотинама милиона евра“, рекла је премијерка Ана Брнабић. Према њеним речима, у периоду од 24. до 29. јула 13 локалних самоуправа је прогласило ванредну ситуацију. То значи да су олујни ветрови и интензивне кише, праћене градом, у њима потпуно паралисали живот и до неслућених размера развили страх. Највише је страдало подручје Војводине, а међу градовима наше житнице онај највећи и најлепши – Нови Сад, прошлогодишња европска престоница културе.
Стручњаци су оно што нас је задесило назвали суперћелијским олујама, објаснивши да се оне јављају кад постоји екстремна термичка нестабилност атмосфере. И додали да је све то последица убрзаних климатским промена које су – што одавно знамо, али за то, нажалост, мало хајемо – резултат човекове небриге за природу. Драматична ситуација била је и у нашем комшилуку – у Хрватској, Босни и Херцеговини и нарочито у Словенији.
Премијерка Брнабић је обећала да ће Влада сачинити прецизан план санације. Приоритети за накнаду штете биће стамбени објекти и основне и средње школе, а након тога здравствене установе и објекти јавне намене.

АВГУСТ МАЊЕ ОПАСАН

С обзиром на чињеницу да је у Србији и даље осигуран прилично мали број обрадивих површина – око 15 одсто, аграрни стручњаци и сами пољопривредници истичу да ће њихов даљи рад увелико зависити од помоћи државе и локалних самоуправа и очекују да помоћ која ће им бити одређена стигне што пре, како би се благовремено покренуо нови производни циклус. До јесење сетве није далеко.
После свега виђеног и доживљеног, метеоролошке службе широм Србије засуте су питањима грађана о изгледима да се недавна „апокалипса“ понови и током августа. Одговори метеоролога су, срећом, листом смирујући. Они очекују да ће температуре у овом месецу, у односу на јул, бити ниже, што ће вероватноћу за појаву суперћелијских олуја чинити знатно мањом.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *