Вороњеж зна

Да ли је креирање погледа на СВО у Украјини део глобалног хибридног рата који има потенцијал за стварање џепова нестабилности у свим зонама утицаја западних земаља?

Kоји су задаци о питању креирања погледа на рат у Украјини поверени западним сајбер ратницима, како се креира информациони колонијализам, а како осваја простор слободе извештавања, те које механизме Запад примењује како би направио солидну базу за своје територијалне претензије и реализацију геополитичких планова? Ова питања била су окосница 11. међународног Форума новинара који је у граду Вороњежу, под покровитељством и у организацији регионалне владе, окупио представнике медија, интелектуалце, аналитичаре и истраживаче из целог света.

ЗАБРАНА РУСКИХ МЕДИЈА „Будућност је ту“ можда звучи као клиширана фраза, приметили су новинари, али захваљујући новим технологијама и трци у сајбер наоружању, веома прецизно дефинише дневну стварност.
А стварност подлеже најразличитијим интерпретацијама, па чак, запазио је Алжан Исмагулов из Казахстана, као што је то случај с позиционирањем приче о СВО у медијском простору његове земље, може бити прећутана. Иако, додаје, истраживања јавног мњења говоре да Казахстанци врло добро перципирају корене сукоба на истоку Европе.
„Од почетка СВО медијско извештавање о дешавањима у Украјини било је веома уздржано. Наши медији, по свему судећи, добивши приручнике за обуку од Министарства информисања, које је донедавно водио апсолутни русофоб Аскар Умаров, познат по својим дивљим изјавама против Русије и чињенице да промовише пантурцизам у Казахстану, не извештавају много о СВО. Грађани Републике Казахстан су стога приморани да информације преузимају из алтернативних извора информација, као што су Телеграм, Јутјуб и ТикТок.“

Козачка села – пролог за модерну бајку

Чињеница да Вороњеж са Луганском Народном Републиком дели границу дугу 100 километара због чега ПВО даноноћно прати кретање дронова са украјинских положаја није умањила ништа од шарма и спокоја којим плени овај регион на југу Русије.
Родно место руске флоте и руског козаштва, Вороњеж чува своју особеност и то не само у фолклорним приредбама и музејским поставкама – у Калачејевском региону, рецимо, на дан рођења новог члана породице отац купује ждребе како би дете расло у духу традиције, али истовремен, сваки Вороњежанин ће с поносом истаћи да савремени авиони којима лети руски председник носе жиг фабрике њиховог града. Заменик атамана вороњешке области Сергеј Шалимов, наш домаћин на једнодневној екскурзији у козачка села, објашњава да се на овом парчету руске земље историја и модерно доба не искључују, тако да у редовима новинара, банкара или генерала постоје Козаци који верно следе обичаје и традицију овог братства.
„Деца која су у козачкој униформи и на коњима дошла да нас поздраве одгајана су у духу козаштва које налаже да је дужност сваког члана братства да има спознају да припада народу ратника који је својим историјским заслугама стекао право да у руски храм улази с оружјем.“
С три године мали Козак пролази обред посвећења у ратника: након службе у храму, будућег ратника отац ставља на коња, шашку причвршћују на седло и води коња дуж целе козачке станице како би сви видели новог члана. За васпитање је одговоран кум, а оно се прво одвија у кругу вршњака, а затим на војним скуповима и индивидуалним часовима са старијим казацима.
„Са пет година, мали Козак обучен је да галопира на коњу, рукује мачем и као православни члан братства посећује храм. Коњ с којим Козак одраста никада се није користио за пољске радове, а о вези коња и Козака најбоље сведочи некадашњи обичај да би жена, по повратку Козака кући, прво љубила копита коња, јер је спасао њеног вољеног и довео га кући неповређеног. За Козака отаџбина је све.“
Данас у редовима руске војске у Украјини ратује 25.000 Козака из свих делова Русије.

ДЕСНИ СЕКТОР КАЗАХСТАНА Монопол на истину о рату у Украјини држи невладин сектор и организације које се финансирају из Сорошевих фондова док је једини ресурс који је преносио слику из Украјине, ТВ канал „Звезда“, залагањем бивше министарке информисања Аиде Балајеве, данас заменика шефа председничке администрације, забрањен.
Истовремено, захваљујући контактима који су постојали између украјинских и казахстанских националиста, украјински медијски стручњаци организовали су низ конференција. Као резултат, наводи Исмагулов, у Казахстану су се појавили приручници за деловање националиста у односу на њихове идеолошке противнике.
„Казахстански и украјински националисти су правили лажне налоге, представљали се као присталице Русије и изазивали етничку мржњу између казахстанског и руског народа. Такође, поучени од украјинских националиста, они су уз помоћ присталица у органима унутрашњих послова долазили до адресе противника, и физички их малтретирали. Практично, нашли смо се корак до стварања борбених јединица Десног сектора. Кривична гоњења и кажњавања зауставила су овај процес.“

ЧУДНЕ ШАЛЕ УКРАЈИНСКИХ ВОЈНИКА У контексту теме битка цивилизација у ери глобалних катаклизми, руски новинар, писац и аутор познате емисије „Војна тајна“ Игор Прокопенко говорио је о карактеристикама рада руских и страних медија у периоду СВО.
„Прва звона огласила су пре око 15 година. Приметио сам чудне шале украјинских колега који су овде добијали добре хонораре и све су узимали здраво за готово. Украјински бизнисмени су заиста желели да новац зарађен у Русији легализују на Западу.“
Како је то у корелацији с медијима? На најдиректнији начин. Према речима Прокопенка, медијска индустрија сада треба да посвети посебну пажњу квалитету и презентацији информација ослањајући се на историју, јер њено непознавање, упозорио је, доводи до појаве лажних „светионика“.

ИМПРЕСИВНИ ГРАНТОВИ Учесници из Централне Азије истакли су да је од почетка СВО 24. фебруара 2022. овај географски простор претворен у информативно поље борбе за умове грађана.
Томе је у извесној мери допринео амбивалентан став руководства централноазијских земаља које је износило нејасне ставове о такозваној неутралној позицији.
О последицама хибридног рата и степену индоктринације људи на постсовјетском простору запажено излагање је имала Калдан Ерназарова из Бишкеша, представник Института за развој друштвених односа земаља Централне Азије.
„Сви наши информативни сајтови раде на грантовима са Запада и, сходно томе, информације се презентују на начин на који спонзор то жели. Стога је наш информативни простор, поред телевизије, у којој су присутни руски канали, на задатку ширења другачије тачке гледишта која се великодушно спонзорише. Колега ми је послао списак грантова из НЕД-а, наши информативни сајтови добијају импресивне износе од ове организације.“

ТРАГОВИ БИОЛОШКОГ РАТА Резултати рада су видљиви на сваком кораку.
„И сама сам постала сведок када ме је медицинска сестра на одељењу где је моја мајка примљена на хоспитализацију укорила што не говорим казашки. Поставља се питање зашто ако је руски језик по Уставу Казахстана језик међунационалне комуникације?“
О значају слободних медија у Киргистану говори чињеница да је захваљујући информацијама које су пренели поједини новинари спречена изградња америчке биолошке лабораторије у Бишкешу чија је намена била спровођење експеримената са опасним вирусима.

 

БРАТ ЗА БРАТА

Вороњеж, чија два округа – Кантемировски и Росошанскиj – деле границу са ЛНР, није, с почетком СВО када је линија фронта повучена на више од 100 километара даље од региона – затворио очи на дешавања у Донбасу. То је немогуће јер, како објашњава Дмитриј Кухаренко, власник медија 36 ОН и човек захваљујући којем је 1,5 милиона евра хуманитарне помоћи отишло на фронт, реч је о истом народу који је вештим махинацијама Запада ушао у грађански рат. То може објаснити чињеницу да многи украјински граничари у селима Вороњежа нису желели да се боре против руске војске. У рејону граничног прелаза Бугајевка, њих око 50, без борбе је положило оружје и изабрало живот у областима под контролом Русије.
Данас се три округа ЛНР – Марковски, Меловској и Новопсковски – налазе под финансијским покровитељством Вороњешке области а од 2014. овај регион је примио на десетине хиљада избеглица из ДНР и ЛНР. Међу њима је било много деце која су живела и живе у најбољим дечјим камповима Вороњежа.
Кухаренко и сам носи хуманитарну помоћ у Луганск. Најпре су, каже, он и двојица пријатеља сакупили 150 хиљада евра, а затим се целом пројекту придружио и губернатор. Захваљујући одзиву грађана Вороњежа, до сада је у Луганск отишло много камиона помоћи. Кухаренко је у Донбас одлазио 13 пута, и укупно тамо провео више од два месеца. О утисцима не жели да прича. Наш задатак је, каже, да без хистерије и хладне главе одрадимо оно што смо наумили – помогнемо људима. Новинари медија 36 ОН задужени су за други део посла – да истину о дешавањима у Луганску предоче не само Вороњежанима већ свима који желе да спознају суштину овог рата.

ЗАПАД У СРБИЈИ Аутор ових редова указао је на позицију коју је заузела Србија у информационом хибридном рату који је западна цивилизација покренула против Русије. Присутни новинари и аналитичари показали су велико интересовање за протесте опозиције у градовима Србије финансиране од Запада чији учесници сваконедељним блокадама путева и изражавањем грађанске непослушности покушавају да окрену спољнополитички курс земље. У том контексту, пажња је посвећена чињеници да су санкције САД уведене првом човеку БИА. Један од присутних аналитичара је приметио да би далеко више посла ФБИ имао када би се бавила незаконитим радњама представника тзв. Косова кроз које пролази зелена трансверзала трговине људима и дрогом, али, констатовао је – интерес Запада и САД не иде у том правцу…

ЏЕПОВИ НЕСТАБИЛНОСТИ Форум је отворио и питање покушаја распиривања сукоба између православних хришћана и муслимана, а представници с Балкана и Централне Азије, размењујући своје искуство о овој теми, сагласили су се да се тим настојањима могу супротставити само заједничким радом. О искуству које је српски народ имао током минулих ратова, те аналогијама између специјалне операције коју је НАТО водио на простору бивше Југославије и коју данас води у Украјини говорио је Дане Чанковић из Републике Српске, представник Удружења „Избор је наш“.
У дискусионом делу учесници су закључили да су сва „померања“ у јавном дискурсу о питању креирања погледа на СВО део глобалног хибридног рата, који има потенцијал за стварање џепова нестабилности у свим зонама утицаја западних земаља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *