Велики успех тима Србије на Међународној хемијској олимпијади

Чланови екипе Србије остварили су веома запажен успех на 55. Међународној хемијској олимпијади, која је одржана од 16-25. јула у Цириху, Швајцарска. Урош Полексић из Математичке гимназије у Београду освојио је сребрну медаљу, Јанко Поповић из Математичке гимназије у Београду  и Дуња Вуковић из Гимназије „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду освојили су бронзане медаље, док је Душан Ђурђевић, ученик Гимназије у Ћуприји, освојио похвалницу.

На Међународној хемијској олимпијади учествовало је 348 такмичара из 89 земаља. Ментори наше екипе били су Душан Сладић, редовни професор Хемијског факултета Универзитета у Београду и председник Српског хемијског друштва, и Нико Радуловић, декан и редовни професор Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу.

Традиција успеха наше екипе се наставља, тако да је од 2012, откако Србија учествује на овом најзначајнијем такмичењу средњошколаца из хемије, освојено укупно 40 медаља (једна златна, 13 сребрних и 26 бронзаних), као и четири похвалнице.

Ученици су се за такмичење припремали у Београду и Нишу у организацији Српског хемијског друштва, а учешће екипе на Олимпијади подржали су Министарство просвете и Нафтна индустрија Србије у оквиру корпоративног програма „Енергија знања“.

„Као председник Српског хемијског друштва и ментор екипе, желим да нагласим да успех постигнут ове године, као и претходних година, не би био могућ без значајне и континуиране подршке Нафтне индустрије Србије у оквиру програма „Енергија знања“. Подршка НИС-а омогућава избор најбољих такмичара у екипу, припреме екипе и одлазак на Олимпијаду. Учешће ученика на овом, најпрестижнијем такмичењу средњошколаца из хемије, може имати одлучујући значај за развој њихове будуће каријере. Очекујем да ће многи од њих бити истакнути чланови наше научне заједнице и Српског хемијског друштва. Јасно је да је за коришћење њиховог потенцијала потребно значајно улагање, како државе, тако и приватног сектора, у истраживања у хемији, што би било од користи за општи друштвени развој“, каже проф. др Душан Сладић, председник Српског хемијског друштва.

У циљу популаризације природних наука, као и афирмације наших младих и талентованих хемичара, НИС у оквиру програма „Енергија знања“ од 2014. године сарађује са Српским хемијским друштвом, кроз подршку у реализацији такмичења из хемије, како на државном, тако  и на међународном нивоу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *