Омид Најафи – Добро дошли у ЕУ!

Колика је цена лојалности САД, о чему сведочи немачка нова стратегија за националну безбедност, те да ли Алтернатива за Немачку има реч у атмосфери општег незадовољства?

Руски ЛНГ транспортери снабдевају европске терминале и обим је повећан за око 20 одсто након почетка рата у Украјини. Ово лицемерје је неспојиво са здравим разумом. И ко је заправо дигао у ваздух Северни ток? Невероватно је да се о овом питању нико не оглашава – каже у разговору за „Печат“ Омид Најафи, парламентарац Алтернативе за Немачку у Парламенту Доње Саксоније.

Напетост у немачком друштву, чини се, достиже критичне размере. Незадовољство због економског посртања некада моћне привреде прерасло је у озбиљан политички револт. Када би ова потенцијална бомба незадовољства могла да експлодира?
Од оснивања 2013. Алтернатива за Немачку упозорава на последице погрешне политике у Немачкој и Европи. У почетку су ти нусефекти били постепени и неупадљиви, али сада се убрзавају и постају очигледни. Све погрешне одлуке донете у последњих 10 до 15 година сада дају своје плодове и сви су трули. Ако влада не преузме одговорност довољно брзо како бисмо успели да излечимо ову земљу, могло би доћи до непоправљиве штете. Ситуација је озбиљна, забрињавајуће озбиљна. На крају, гласач одлучује о својој судбини и о судбини Немачке.
Нагли пораст поверења које грађани поклањају Алтернативи изазвао је бес многих који прете да могу да угуше другу по реду највећу странку у земљи. Када би се одлучили на овај корак, какве би последице биле?
У Немачкој се приближавамо мрачним временима које је боље оставити на миру у прошлости. Штампа и медији више нису независни, деца се индоктринирају у школама, култура изопачености се намеће као друштвено прихватљива, влада уништава економију, а синтагма „економски раст“ је ишчилела из свакодневне употребе. Алтернатива за Немачку није присутна у медијима, а ако се и спомене, онда је то искључиво у сврху денунције. На све начине покушавају да порекну наш демократски легитимитет. Ствара се атмосфера да ће слобода морати да се осваја борбом. Питање је хоће ли грађани пркосити пропаганди и схватити да смо на страни слободе.
Шта у Алтернативином програму највише привлачи грађане Немачке?
Разум и владавина права. Цео наш програм је базиран на томе. Ако енергије које зависе од временских прилика не могу покрити потрошњу електричне енергије, онда је логична последица одабир поузданијих добављача енергије. Ако у Основном закону стоји ко има право на азил, а ко не, онда је логична последица примена овог закона, што и јесте најважнији адут који нас дефинише као друштво. Нико на свету не ради оно што тренутно ради немачка влада, апсолутно нико. Реалност и наука су на нашој страни и грађани то препознају.
Шта је било пресудно да се немачка владајућа елита потпуно отуђи од свог народа?
Као и увек у политици, одговор је: следите траг новца. Ми жртвујемо свој просперитет за Америку – читаве индустријске гране мигрирају у Северну Америку. Немачка је практично на рубу срчаног застоја. Покрет Грете Тунберг ширио је хистерију којој недостаје било какво научно покриће. Колико је пута досад свет требало да се стрмоглави: 1970-их нафтна криза, 1980-их кисела киша, 1990-их рупа у озонском омотачу, сада говоримо о угљен-диоксиду. Иза сваке хистерије стоји моћан лоби. Само пратите траг новца.
Како Немци гледају на сукоб на истоку Европе? Да ли су подељени о питању војног наоружања које Немачка шаље Украјини и, да се они питају, како би се влада поставила у овако сложеним геополитичким околностима?
Мишљења о украјинском рату су веома подељена, што је разумљиво и корисно јер служи демократском дискурсу. Немачка је довела себе у такву позицију да не може преко ноћи престати с испоруком оружја, правдајући се да ће у противном Русија поразити Украјину.
Могућност постизања дипломатског решења постојала је у марту и априлу 2022, али је она, нажалост, пропуштена. Конфликт се може решити само дипломатским путем. Пре неколико година Немачка је довела сукобљене стране за сто. Само дијалог може решити спорове, а на крају увек страдају обични људи.
Да ли без руског гаса немачка економија може задржати своју конкурентност?
Не, Немачка и Европа увозе руски гас. У прошлости су јефтине испоруке руског гаса биле разлог немачког просперитета. Из Азербејџана увозимо више гаса него што та земља производи. То је могуће јер је Азербејџан потписао уговор о увозу руског гаса.
Алтернатива је предложила и излазак земље из ЕУ. Да ли грађани разумеју ваше аргументе?
ЕУ је недемократски бирократски монструм. Можете ли замислити да ћете у земљи у којој немате право гласа бити уважени? Мислите ли да је то демократски? Добро дошли у ЕУ! Демократија претпоставља суверенитет.
Новом стратегијом за националну безбедност Немачка је Русију маркирала као највећег непријатеља. Да ли овакви ригорозни потези гурају вашу земљу у директни сукоб с РФ?
Било је и има довољно потенцијала за избијање нуклеарног рата. Чак и научна служба Бундестага види Немачку као активну страну у сукобу јер члан 5 НАТО-а предвиђа активирање одбрамбеног савеза. Неће бити конвенционалног сукоба између НАТО-а и Русије. На развој догађаја гледамо врло критички и с великом забринутошћу. Држава се не може једноставно преселити. Савезна влада може прогласити било коју земљу непријатељем, али је питање да ли је то у интересу грађана. Наша једина дужност је да служимо грађанима.
У ком правцу иду жеље обичног грађанина Немачке?
Слобода, спокој, мир, разум, владавина права, сигурност и изнад свега породица!

Алтернативи су пребацивали национализам и ксенофобију. Да ли чињеница да ви као Иранац заузимате високе позиције у партији демантује те гласине?
Сваки расизам који искусим долази слева. На то како изгледам подсећају ме само други људи и моје огледало. Видим свет немачким очима, мој ум мисли немачки, срце ми куца немачки. Постоји разлика између национализма и патриотизма. Волим ову земљу и сматрам да би сваком Немцу требало дозволити да воли Немачку.
У којој мери су у праву они који тврде да би највећа жртва рата у Украјини могла бити Европа за коју је намењено прегруписавање моћи. Да ли би у таквим околностима све полуге моћи можда могла преузети Пољска?
Моћ земље је дефинисана њеном економском и војном снагом, а кључ за то је јефтин приступ енергији. Историја је доказала да су у каменом добу преживљавали они који су имали довољно хране. Нешто касније, ропство је подразумевало просперитет суверене територије на штету људских живота. Са изумом парне машине и индустријализацијом која је уследила, они који су могли да руководе већином индустријских процеса били су најмоћнији. Данас су енергетски покретачи струја, гас и дигитализација. Пољска сада има јефтин приступ норвешком гасу преко Балтичког гасовода, који је отворен на дан када је Северни ток дигнут у ваздух. Турска је постала чвориште за транспорт гаса између Европе и Азије. Немачка, с друге стране, има једну од највиших цена струје и плина на свету. Ко год може јефтино да обезбеди струју и гас, држи полуге моћи.
Како Алтернатива оцењује немачко-француски план за решавање косовског питања?
Постоје две контрадикторне тачке у Повељи УН о међународном праву. Суверенитет народа и неповредивост националних граница. „Косово“ се 2008. године прогласило независним и Међународни суд правде се сложио 2010, тј. ове контрадикторне тачке су јасно позициониране у корист једне стране. Постоје различите иницијативе за решавање спора, од стране ЕУ и француско-немачког плана. Међутим, српски устав јасно дефинише став о Косову. Не може се захтевати да једна од страна у спору крши властити устав. Неопходан је тактичан приступ који ће уважити историјски развој овог подручја, а под тим мислим више од задњих 100 година. Постоји Бриселски споразум из 2013, који су обе стране ратификовале. Проста жеља да нешто поставите одозго овде не функционише. Мирна комуникација је обавезна како би се пронашао заједнички језик, а из дијалога мора бити јасно зашто се неки ставови заступају како би се спречили будући спорови, који се увек воде на штету обичних грађана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *