ИЗЛОГ КЊИГЕ

Салих Селимовић
ЗНАМЕНИТИ СРБИ ИСЛАМСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ
Српка књижевна задруга

Сложеном и контроверзном комплексу питања националног идентитета Муслимана српског порекла – историчар Салих Селимовић даје изванредан – објективан и одговоран прилог: књигу коју, у проширеном и исправљеном облику, издаје Српска књижевна задруга. Задруга је још 1906. године објавила књигу „Знаменити Срби Муслимани“ – „са пет биографија великодостојника српског порекла из османског доба“ (Дарко Танасковић). Сада их има преко 70 – угледних имена, личности и дела из многих области. Разматрајући њихове животе и опредељења као оставштину за будућност, уз одлично познавање литературе и извора, Салих Селимовић сугерише дух знања и поштења, толеранције и уважавања. Поговор Дарко Танасковић.

Новица Р. Грујић
СРБИ – ТРАГОВИ НЕСТАЈАЊА
Прометеј

Према речима Милована Петровића, ова књига представља настојање обједињавања сведочанстава са разних страна и из различитих епоха временског трајања људског рода на кугли земаљској. Постојећа историјска знања и сазнања прихваћена као историја човечанства на земљи не обухватају прадавна времена, незабележена су, непозната су, нема података колико уназад временски се протежу. Постоји званично, може се рећи, митско објашњење настајања народа на земљи и оно друго које тумачењем еволутивног развоја живих бића на земљи долази до појаве човека у данашњем облику. Постоје неслагања са оваквим објашњењима о настанку људске цивилизације, али она истрајавају као основа која до данас није оповргнута.
Писац ове књиге пише о српским владарима и династијама које су постојале пре Немањића, на различитим географским просторима. То српска историографија из неког разлога прећуткује, као да тај сегмент српске историје не само да није важан већ и као да не постоји. Може се стећи утисак да пре Немањића није било српске државности. Коначно писац ове књиге презентираним подацима са коментарима даје значајан допринос настојањима српских историчарима којима није циљ да се очувају лажи и скривалице српске историје већ напротив он тежи да у што већем обиму демаскира и представи јавности бројне аргументе из различитих временских епоха, сачињених од објективних бележника збивања који припадају великом спектру припадника различитих народа и у исто време да их подсети да је српски народ човечанству дао многобројна и значајна културна добра, најпре најзначајније: реч и писмо. Да се један од најстаријих и најбројнијих народа у светској историји постави на место које му припада.

Ник Бостром
СУПЕРИНТЕЛИГЕНЦИЈА. ПУТЕВИ, ОПАСНОСТИ И СТРАТЕГИЈЕ
Академска књига

Вештачке интелигенције сигурним кораком излазе из домена научне фантастике и ступају у стварност, а ускоро и у нашу свакодневицу. Машински умови већ сада аутоматизују многобројне процесе које су претходно обављали људски делатници и притом их извршавају брже и боље. Све је већи списак игара у којима нас рачунари редовно побеђују. Шта ће се десити када се појави вештачка интелигенција која човека надмашује управо у – општој интелигенцији? Филозоф Ник Бостром у књизи „Суперинтелигенција (Путеви, опасности и стратегије)“ темељно разматра могуће начине на које таква суперинтелигенција може да се појави, са каквим изазовима се човечанство може суочити у том случају, те у којим правцима можемо тражити решења за те изазове.

Џемс Џојс
ПОРТРЕТ УМЕТНИКА МЛАДОСТИ
Лагуна

Први, најкраћи и најприступачнији роман Џејмса Џојса говори о младићким данима ауторовог алтер ега Стивена Дедалуса. За Стивена нема преговора ни с породицом, ни с црквом, одбија да се политички ангажује упркос уверењима, процењујући да компромиси угрожавају оно што је једино битно. Самоизгнанство је одлука која је само на први поглед противна свету: Стивен је, попут свог аутора, сасвим сигуран да једино тако стиче адекватну позицију, из које може највише дати истом том свету. Док описује детињство и васпитање свог алтер ега, Џојс исписује нову врсту модерног и модернистичког романа, без претензије да буде „експерименталан“, с намером да пронађе прави облик и начин за исказивање развојне свести уметника који се безусловно посвећује свом позиву.

Завештање Николе Кусовца

Књига Поглед једног српског националисте (Београд, 2023) Николе Кусовца је нека врста тестамента овог нашег изузетног историчара уметности, ликовног критичара публицисте и бившег кустоса Народног музеја у Београду. Кусовац верује и доказује у поговору под насловом Станин унук да основе одговорног националног понашања настају у породици.
Садржај књиге су сведочења из хаотичних деведесетих о вртлогу у коме се нашла српска култура – овде је пре свега реч о икони и слици – на фронтовима у Крајини, Западној Славонији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, на Косову. И наравно, овде у Србији!
Кусовац је спасавао шта се спасти може на фронтовима, у позадинском метежу, међу добронамерним а и онима којима је било чудно што поред свега неко брине о иконама, олтарима, црквеним књигама…
У књизи су и полемике са Србима којима српско културно благо није важно, НВО „кукавичјим јајима“ на терену, неодговорним државним службеницима. Слику употпуњује ауторов увид у „Место музеја кнеза Павла у политици“, па некад драматична расправа о контроверзном Анти Топићу Мимари и изложби у Загребу осамдесетих, те дубинска анализа познаваоца „Сликарство у Србији после 2000. године“.
Предговор књизи – под насловом Истина је националистичка измишљотина – написао је Слободан Антонић.

Сретен Егерић, Владимир Пребирачевић
КРАЈ ЗАПАДНЕ ДОМИНАЦИЈЕ
Српско-руско друштво „Мајак“

Књига „Крај западне доминације“ збирка је сабраних текстова, геополитичких анализа и пресека дешавања на фронту која су двојица аутора – пуковник Сретен Егерић и Владимир Пребирачевић – објављивали уочи и током Специјалне војне операције коју је покренула Руска Федерација у Украјини.
Хронолошки поређани текстови одличан су увид у ток саме операције, али и геополитичка померања која су пратила дешавања на фронту. Уместо увода објављен је говор председника Руске Федерације Владимира Путина из 2007. са Конференције о безбедности из Минхена који је, како кажу аутори, био најава будућих догађања. После 15 година све речено на овој конференцији показало се пресудно важнo за разумевање целе ситуације. Илустрације које прате текстове преузете су с телеграм канала „Я вижу“ t.me/mydrowingdiary.
Ово је прва књига издавача Српско-руски центар „Мајак“, који планира да сваког следећег 24. фебруара, на годишњицу СВО, објави нову књигу посвећену овој теми.

Бранислав Нушић
СРПСКИ ПИЈЕМОНТ
Катена мунди

У првом поглављу су Нушићеви новински чланци, интервјуи, беседе или пригодни говори поводом различитих националних празника. Такође, ту су говори над одром његових пријатеља. У свим тим наступима јасно се истиче Нушићев патриотски занос и сагледавање српства у његовом интегралном виду. Посебно се истиче текст по коме је и књига добила име, „Српски Пијемонт“.
У другом поглављу сабрани су Нушићеви приповедни текстови о Косову и Метохији, укључујући и веома упечатљиве одломке из романа Деветсто петнаеста. Из овог избора се јасно види да је света српска земља била у жижи његовог интересовања деценијама.
Након поглавља о Косову и Метохији, сабрани су радови различитог типа везани за кратко службовање Бранислава Нушића на месту окружног начелника у Битољу.
На самом крају налазе се сатирични текстови, потписани псеудонимом Бен Акиба. Они су по правилу писани поводом великих догађаја, али са подједнаком жестином критикују и домаће институције, а не само стране, Србима ненаклоњене силе. Књига је обогађена детаљним предговором приређивача Николе Маринковића, ламентом Јустина Поповића на месту поговора, и хронологијом живота и рада Бранислава Нушића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *