ГРУБЕ НЕИСТИНЕ И КОНФАБУЛАЦИЈЕ

Поводом „отвореног писма“ академика Часлава Оцића

Извршни одбор CAHУ мора поново да укаже да је Одбор за српско питање CAHУ од свог оснивања пре скоро три године убедљиво највећи део својих активности посветио управо кључним горућим питањима Косова и Метохије

Извршни одбор Српске академије, наука и уметности је још једном принуђен да реагује на грубе неистине које износи академик Часлав Оцић у својим наступила. Цело „отворено писмо“, објављено 23. јуна 2023. у недељнику „Печат“, врви неистинама и конфабулацијама које немају никакве додирне тачке са елементарном истином, а сам наслов под којим је писмо пласирано „Ко и како у CAHУ помаже Аљбину Куртију“ је испод сваког достојанства и не завређује коментар.
Иако је то већ много пута јавно изношено, Извршни одбор CAHУ мора поново да укаже да је Одбор за српско питање CAHУ од свог оснивања пре скоро три године убедљиво највећи део својих активности посветио управо кључним горућим питањима Косова и Метохије (од питања угрожености и заштите културне баштине српског народа на КиМ, до питања међународно правне нелегалности сецесије КиМ), што се веома лако може утврдити кроз извештаје CAHУ и публикације објављене након тих научних скупова. Из „отвореног писма“ је иначе једино (делимично) тачно набрајање свих активности унутар CAHУ последњих деценија посвећених питањима Косова и Метохије, иако је и оно непотпуно и селективно и не покрива читав спектар тих активности.
Нажалост, и ово „отворено писмо“ још једном потврђује да са особама којима уопште није стало до било какве истине и које не презају ни од најгрубљих измишљотина и лажи нема шта да се разговара. Скуп који помиње академик Оцић је организован након дуготрајних припрема условљених превасходно чињеницом да сам академик Оцић није поштовао уобичајене стандарде припреме оваквих скупова: са тешком муком и након дужег убеђивања и расправи је формиран организациони одбор (који је на крају ипак предложио), није формирана редакција за уређивање зборника итд. Зборник са скупа још увек није објављен, јер академик Оцић није пристајао на уобичајени поступак рецензије и научне провере радова, тако да се догодило да су поједини чланови одбора, када им је зборник припремљен од стране академика Оцића презентиран, установили да је у зборник унео радове који су већ раније објављивани (а нису ни презентирани на скупу), а увршћен је и рад једног истраживача који је преминуо пре одржавања скупа, академик Оцић је на будућу публикацију CAHУ ставио ознаку да има „копирајт“ на књигу итд.
Једино што је од академика Оцића тражено је да поштује елементарне стандарде који важе за све научне скупове и публикације које издаје CAHУ и да отклони наведене примедбе – и када то буде испунио, зборник ће несумњиво бити објављен. Средства за издавање зборника су издвојена, а само од академика Оцића и његове спремности да поступи у складу са уобичајеним правилима и стандардима зависи хоће ли бити објављен.
Тврдње да се неко у CAHУ плаши „неких невероватних истина“ до којих је дошао академик Оцић у припреми скупа, посебно више пута изречена тврдња да генерални секретар CAHУ академик Небојша М. Лалић, у име Извршног одбора, одлагањем објављивања зборника „иде наpyкy Аљбину Куртију“ и „наноси штету српским интересима на КиМ“ су толико бесмислене да их не вреди коментарисати. CAHУ је увек крајње отворено, али и одговорно, на бази научних сазнања и истраживања, износила своје ставове о свим важним питањима прошлости, садашњости и будућности српског народа – али никада у форми јефтине саморекламерске пропаганде, вeћ кроз научно утемељене и озбиљне радове и истраживања. Покушаји покривања одсуства елементарне научне коректности великим и тешким причама, заклињањем у „патриотизам“ и проглашавањем за „издајника“ сваког ко укаже на дужност поштовања неких основних постулата научности је отужна и недостојна работа у којој Извршни одбор CAHУ не жели да учествује.

У Београду,
27. јуна 2023.
С поштовањем, Извршни одбор САНУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *