Закључен уговор између Поште Србије и компаније Oracle

Најсавременији OCI сервиси на располагању корисницима

Foto Pošta Vuk Branković

Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије, и Владимир Лакета, лидер продаје компаније Oracle за Србију, закључили су уговор о пословној сарадњи којим Пошта постаје један од првих корисника првог Oracle Cloud региона у Југоисточној Европи простора и сервиса Oracle Cloud Infrastructure (OCI) у Крагујевцу. Потписивању су присуствовали амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кристофер Хил и министар информисања и телекомуникација Владе Србије Михаило Јовановић.

Амбасадор Хил изразио је задовољство због остварене сарадње Поште Србије и представника бизниса Сједињених Америчких Држава. „Оно што је изазов за сваку земљу, па и за Србију, као и за Сједињене Државе, то је да финансијске услуге буду доступне не само у великим градовима, него и свуда у унутрашњости. Веома је добар избор који је Србија начинила у настојању да обезбеди да такве услуге буду доступне свим њеним грађанима, с обзиром да је Oracle као компанија једна од најбољих која обезбеђује све услуге засноване на Cloud технологији”, рекао је амбасадор Хил.

Foto Pošta Vuk Branković

Министар Михаило Јовановић рекао је: „Свега неколико недеља након отварања јавног клауда компаније Oracle у државном Дата центру у Крагујевцу, Пошта Србије показала је агилност и спремност да изађе на тржиште са новим услугама које ће пружити грађанима, али истовремено и спремност да се дигитално трансформише и своје пословање прилагоди данашњем савременом тржишту. Кроз мрежу од преко 1.500 пословница, Пошта Србије ће грађанима и  привреди у мањим местима ставити на располагање и услуге које Oracle нуди, док ће капацитети ове компаније засигурно помоћи даљу дигиталну трансформацију Поште”.

Владимир Лакета истакао је да је са Поштом закључен партнерски, некомерцијални споразум, у оквиру наставка сарадње која са Србијом траје већ 20 година колико је Oracle овде присутан. „Ове године смо инвестирали у Крагујевцу, у Oracle Cloud за регион, понудивши најсавременију технологију и омогућивши компанијама и јавним предузећима да пружају нове сервисе грађанима из земље и региона. Задовољни смо што смо изабрани за стратешког партнера, који ће подржавати даљи развој сервиса у Пошти Србије и омогућити бржу дигиталну трансформацију, како Поште, тако и мањих општина, јер ће први сервиси који ће бити унапређени и понуђени грађанима и општинским управама бити усредсређени на мање развијене општине”, рекао је Лакета.

Foto Pošta Vuk Branković

„Уговор са компанијом Oracle важан је корак у даљој дигиталној трансформацији Поште Србије, који нам ставља на располагање најбоље технологије облака, за сопствене потребе, али и гарантује ширење опсега ИТ услуга које пружамо у виду нових широко доступних ИТ услуга које ћемо понудити тржишту. План је да сарађујемо у више области – у пројектима еНотар и еАрхив, у изради и дистрибуцији апликација за телекомуникационе операторе, као и да омогућимо мање развијеним општинама у Србији исти ниво ИТ услуга, по високим стандардима безбедности, као и бржу дигиталну трансформацију, што ће довести до развоја свих електронских услуга које грађанима пружају градске општине”, изјавио је Зоран Ђорђевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *