U KIJEVU PREĆUTKUJU O VELIKIM GUBICIMA: O značajnim žrtvama ukrajinske vojske na istočnom frontu pišu i američki novinari

POSLE trodnevnih velikih gubitaka u ljudstvu i vojnoj tehnici vlasti u Kijevu su zabranili svojim novinarima da izveštavaju sa istočnog fronta obrazlažući da kontraofanziva nije ni počela.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u noćnom obraćanju naciji kazao samo da se na Istoku zemlje vode teške borbe i pohvalio je za hrabrost svoje vojnike. Dok u Kijevu ćute o velikom broju poginulih i uništenim tenkovima i oklopnim vozilima američki reporteri o ukrajinskom debaklu otvoreno govore i pišu.

Reporteri Si-En-En govore o velikim gubicima ukrajinske vojske. U intervjuu za američku TV, portparol Saveta nacionalne bezbednosti SAD Džon Kirbi je objasnio da je pri napadu na istočnom bojištu veliki broj žrtava ukrajinske vojske bio očekivan. Američki list “Vašington post” piše na osnovu kazivanja ukrajinskih vojnika da im je jako teško jer su Rusi napravili moćnu odbranu zbog čega se ukrajinska ofanziva može jako otegnuti. Predsednik SAD Džo Bajden se na neki način pravdao i ograđivao rekavši da su zapadne zemlje učinile sve da se ukrajinska vojska pripremi za ofanzivu. A Džon Kirbi je kazao da će SAD i saveznici nastaviti da pomažu Ukrajinu sve dok predsednik Zelenski bude hteo da ratuje. Rukovodstvo u Kijevu želi da na samit NATO u Vilnjusu, koji počinje danas i traje do 13. jula, ipak dođe sa nekim rezultatom, a ne samo sa obećanjima. Zato su u boj poslali nemačke “leoparde” i francuske tenkove na točkovima, kao i nemačke PVO sisteme “Iris.T”.

U dosadašnjim borbama od te zapadne tehnike je bila mala korist. Na drugoj strani, u Moskvi govore o velikom broju poginulih ukrajinskih vojnika, a preko TV kanala emituju snimke iz vazduha na kojima se vidi kako ruski helikopteri i dronovi pogađaju raketama ukrajinske tenkove i oklopna vozila. Posebno se ističe da su među uništenim tenkovima i nemački “leopardi”. Pre nego što su “leopardi” stigli u Ukrajinu, u Kijevu su isticali kako će oni biti superiorni u boju protiv ruskih oklopnjaka. Međutim, pokazalo se već u prvom boju da “leopardi” gore kao i svi drugi ako ih pogodi protivnička raketa. Jedan broj ukrajinskih oklopnjaka je ušao i nastradao u minskim poljima koje su “posejale” ruske jedinice.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je saopštio da je Ukrajina samo u toku jednog dana izgubila oko hiljadu ljudi i više od sto jedinica vojne tehnike. Moskovski vojni analitičari su i ranije govori- li da ukrajinska ofanziva ne može biti uspešna jer su Rusi superiorni u vazduhu, a imaju i više tenkova i oklopnih vozila i znatno jaču artiljeriju. Osim toga, ruska vojska je bolje motivisana za rat. Veliki problem pred rukovodstvom u Kijevu je što znaju da dalja podrška Amerike i Zapada ipak zavisi od rezultata kontranapada, tj. ofanzive koja je već mnogo puta najavljivana. Uostalom, i Zelenski je govorio američkim novinarima da je već utvrđen plan napada. Na osnovu izjava ukrajinskih rukovodioca “Vašington post” je najavljivao da će Ukrajinci krenuti u kontranapad 8. juna. Mnogi zapadni mediji su tvrdili da je glavni cilj ukrajinske vojske da napravi klin i prekine kopnenu vezu sa Krimom tako što će doći do Azovskog mora. Američki list “Politiko” piše da reputacija u svetu predsednika Bajdena zavisi i od uspeha Ukrajine u kontraofanzivi. Visoka službena lica SAD sa kojima su razgovarali novinari “Politika” tvrde da i buduća pomoć Kijevu zavisi od uspeha ukrajinske vojske na frontu. Ako Ukrajina doživi poraz, podrška će se smanjivati i biće sve češći pozivi da se sedne za pregovarački sto i problem reši diplomatskim putem, a to znači da bi se Kijev trebao odreći dela teritorija. Vesti sa istočnog fronta su verovatno neprijatne i predsedniku Bajdenu. On je na konferenciji za novinare posle razgovora sa britanskim premijerom Riši Sunakom rekao da je optimistički raspoložen što se tiče ukrajinske kontraofanzive. Ali Bajden je odmah napravio odstupnicu rekavši da o vojnoj operaciji treba da govore Ukrajinci, a saveznici su učinili sve da pomognu Kijevu. Pojedini američki kongresmeni poput Kevina Makartija, već postavljaju pitanje dokle će Vašington pomagati Ukrajinu.

Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini vredan je dve milijarde dolara. Od toga će veliku korist imati američka vojna industrija. Ukrajina bi trebalo da dobije rakete za PVO sisteme. Ovoga puta Kijev će dobiti modernije tipove raketa za “patriote”. Osim toga, dobiće i sisteme PVO “avenger” i “stinger”, kao i sredstva za borbu protiv tenkova. O neslavnom napadu ukrajinskih jedinica ocenu je dao i Američki institut za izučavanje rata. Njegovi analitičari tvrde da napadi ukrajinskih jedinica od 4. do 8. juna nisu rezultirali uspehom. Pored stare sovjetske vojne tehnike Ukrajinci su izgubili i onu koju su dobili od Zapada. Analitičari spomenutog vojnog instituta “teše” Ukrajince da su gubici u ofanzivama neizbežni.

Rezultati borbi od 4. do 8. juna ne održavaju sve mogućnosti ukrajinske vojske u planiranom kontranapadu. Ukrajina je upotrebila samo manji broj od 12 formiranih brigada za konranapad, smatraju u spomenutom američkom institutu koji je pod pokroviteljstvom američkih obaveštajnih službi. U ruskoj vojsci su svesni da ih tek očekuju teške bitke. Komandant 58. ruske armije, general-major Ivan Popov, kazao je da je ovo samo početak, a da teške bitke tek predstoje.

(Branko Vlahović, “Večernje novosti”)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *