Србија је самостална и независна земља и сама доноси своје одлуке

Председник Александар Вучић учествује данас на Самиту Европске политичке заједнице који се одржава у Кишињеву. Приштина и Београд главна су тема скупа у молдавској престоници. На скупу су говорили српски председник Александар Вучић, председник Француске Емануел Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц, као и Вјоса Османи.

Председник је из Кишињева поручио да је ситуација на КиМ постала главна тема самита, поред ситуације у Украјини.

 
 

– Приштина није желела сусрет са српском делегацијом, иако ми увек желимо разговор. Чини ми се да је све јасније ко је одговоран за проблеме на КиМ. Мислим да ствари постају све јасније – казао је он.

Вучић истиче да је имао добар разговор са председником Пољске Анджејом Дудом, мађарским премијером Орбаном, са аустријским премијером, представницима Црне Горе и Северне Македоније.

– Разговарао сам и са италијанском премијерком, дуго сам причао са холандским премијером Марком Рутеом. Причао сам са много важних људи, и свима је главна тема, уз енергетику и економски напредак, ситуација на КиМ – истакао је председник.

Он каже да ће земље из иницијативе Отворени Балкан тражити већи приступ фондовима ЕУ.

– Велика је разлика, разумем ја да ми нисмо земља ЕУ, али та разлика мора да се смањи, како бисмо брже пристизали те земље. То је важна тема за самит у јуну. Оно што је рекао бих веома битно то је да сам упутио позив свим земљама, и руководству ЕУ, и представницима ЕК, да после Гранаде и Лондона, да један од наредна два састанка буде одржан у Београду. То би био вероватно највећи самит и нека врста круне наших напора – рекао је Вучић.

Председник истиче да је кратко причао са Владимиром Зеленским, и додао је да Украјина није признала независност Косова и Метохије.

– Имали смо коректан разговор, али одлуку о санкцијама доносе грађани Србије, преко свог руководства, и ми смо своју одлуку донели у марту 2022. године, и дали своју позицију. И никада не можете једним разговором да мењате своју позицију. Србија има своју политику, Србија је самостална и независна земља, и Србија поштује своје интересе – рекао је он.

Вучић није рекао да ли је Зеленски замерио на принципијелној политици Србије по питању увођења санкција Русији.

– Увек постављате питање као да ми некоме морамо да се правдамо. Зашто, зато што водимо своју политику у интересу своје земље? Наставићемо то да радимо – казао је председник.

Он је немачком новинару одговорио и да је овај самит важан због многих питања, али и због ситуације на КиМ.

– За сат или два ћу имати велики састанак са Шолцом, Макроном и Борељом. Урадићемо све што можемо да деескалирамо ситуацију. Ми радимо на томе да се ситуација смири, и да избегнемо провокације у будућности – казао је Вучић.

Председник каже да не може да прича о “плану пута”, пошто друга страна увек поремети све планове.

– Морамо очувати мир у региону, не само због нас, већ и због целе Европе – истакао је он.

Вучић каже да је Ксавијер Бетел хтео да оствари контакт између Београда и Приштине у Кишињеву, али је то одбила Вјоса Османи.

– Ми смо увек спремни да причамо са свима, али она није желела да говори. Неки људи су били изненађени, али ја и наша делагација нисмо били изненађени. Ово је питање безбедности целе Европе, и зато сам увек спреман за дискусију – казао је председник.

Он је питао да ли је у историји избора у свету било иједног који је био легитиман и демократичан, а да је излазност била 3 одсто.

– Онда су изазвали тензије, и инсистирају да имплементирају ове лажне изборе. Сви инсистирају на томе, не само ми. То је срамота за европску демократију, не само за нас већ за све. Сви су схватили шта се дешавало – рекао је Вучић.

Председник каже да је одвојено разговарао са Макроном и Шолцом, а да ће ускоро уследити велики састанак.

Он је потом рекао страним новинарима да је са Зеленским разговарао о територијалном интегритету Србије и Украјине.

– Не могу да откријем више о томе – казао је Вучић.

Председник је истакао, о ситуацији на КиМ, да није питање притисака већ решења.

– Замислите, сада су скочили што сам причао са Зеленским. Па шта, да се не састанем са човеком који не признаје КиМ. Сви би да се Србија понаша екстремистички, а да не признаје своје интересе. Ако треба ја једини да браним наше интересе, остаћу једини то да радим. Да не смем да пружим руку човеку који не признаје Косово? Ја то нећу да радим – казао је он.

Вучић је казао да је сутра седница парламента у Приштини, како би још јаче нагласили своју антисрпску позицију.

– Данас су имали неки скуп у Митровици, бесмислени и глупи скуп, ништа не разумем зашто то раде. Можда мисле да им иде добро у међународној заједници. Шолца и Макрона ћу данас видети овде, а очекујем ускоро Матеуша Моравјецког у Београду. Очекујем и тројку Бенелукса у Београду, индијског председника, словеначку председницу. У наредних месец дана имаћемо безброј посета Београду, биће их баш доста – рекао је председник.

Он истиче да ћемо за интересе Србије морати да радимо још много више и напорније.

– Чекам важан састанак, па ћу онда да говорим о очекивањима великих сила – казао је Вучић.

Председник је рекао страним новинарима да је право питање како да се деескалира ситуација.

– То је број један, о томе ћу причати са Макроном и Шолцом. Друго питање је како да избегнемо провокације у будућности. И број три је формирање ЗСО, које је договорено пре 10 година, а није спроведено. То је веома једноставно, и мислим да се сви слажемо око тога. Људи сада имају праву слику о томе шта се дешава на Балкану, без обзира на то ко је признао а ко није признао Косово и Метохију. Увек смо ми били означени као кривци, али мислим да сада сви виде да ствари нису тако једноставне – рекао је он.

Вучић истиче да не жели да говори о временским оквирима, зато што је неопходно наћи дугорочно решење.

– Не требају нам лепе жеље, већ да људи на Балкану схвате да компромис није лоша реч. Сви су радикализовани, чак и у вашим земљама. Морамо пронаћи компромисна решења – казао је председник.

Он каже да су земље Западног Балкана тражиле већу енергетску помоћ, али да није сигуран да ће до тога доћи.

– Ми имамо паре и резерве, не морају грађани да брину. Ако ствари остану овакве, нама неће бити потребно ново поскупљење струје, које је договорено са ММФ-ом. То да другима стварамо прилику да привлаче инвеститоре због нижих цена енергената, то нећемо дозволити. То је оно што прави предност Србији у односу на све друге на Балкану – закључио је своје обраћање председник Вучић.

https://www.novosti.rs/c

Један коментар

  1. direktive kao dijalog za normalizaciju

    Vučić: Srbija je samostalna, sama donosi svoje odluke… a prihvatio si direktivu Evropske političke zajednice da implementiraš francusko-nemački koncept od 11. tačkaka da predaš Kosovo; prećutno prihvatiš učlanjenje Kosova u UN; prihvatio si Ohridski sporazum isto po diktatu EPZ kao put za implementaciju-legalizaciju francusko-nemačkog ultimatuma, kao što si i 2013. godine prihvatio i potpisao nametnuti veleizdajnički Briselski sporazum da Kosovo dobije sve statusne elemente države. Zato su danas nastali teški bezbednosni probleme za kosovske Srbe da opstanu na severu Mitrovice… Srbi ugurani u geto ogradjeni bodljikavom žicom i okruženi naoružanim šiptarima!!! Vučićev koncept za zaštitu teritorijalnog integriteta Srbije!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *