Рекордна испорука руске сирове нафте у Кину и Индију у мају

Мајски увоз руске сирове нафте у Индију и Кину требало би да досегне рекордно висок ниво будући да су се купци окренули залихама по сниженим ценама, смањујући испоруке са Блиског истока и Африке, показују подаци о праћењу бродских испорука.

Светски увозници нафте број један и број три и највећи купци овог енергента из Русије увезли су око 110 милиона барела у мају, подаци су “Вортексе” и “Кплера”, што је око десет одсто више него претходног месеца.

Процењује се да су испоруке из Русије у Индију досегле рекордних 8,6 милиона тона (62,8 милиона барела), док је Кина увезла шест милиона тона, слично колико месечно увози од априла, подаци су “Вортексе” које је пренео Ројтерс наводећи да и подаци “Кплера” показују сличан тренд.  

Индијске рафинерије повећале су куповину сировог “урала” и лакших врста као што су “сокол” и “варандеј”, поред сталног прилива ЕСПО сирове нафте која се извози из пацифичке луке Козмино, показују подаци.

Велике приватне рафинерије у Кини почеле су да купују руску нафту почетком ове године повећавајући обим испорука последњих месеци.

Приватна рафинерија “Хенгли петрохемија”, која прерађује 400.000 барела дневно у кинеском граду Даљену, примила је почетком маја прву испоруку од 730.000 барела сировог “урала” и још два милиона барела ове среде, показују подаци компанија које прате бродске испоруке. Истог месеца, “Хенгли” је купио 3,71 милион барела ЕСПО сирове нафте.

“Повећана потражња кинеских купаца за руском нафтом у априлу и касније била је условљена већом профитабилношћу испорука због лакшег транспорта и већих разлика у цени”, рекао је неименовани трговац укључен у тржиште руске нафте.

Паушалне возарине за танкере који превозе нафту из руске луке на Далеком истоку Козмино, главног ЕСПО извозног чворишта, у северну Кину пале су на 2,2 милиона долара након што су средином марта достигле рекордних 2,4 милиона долара, подаци “Симпсон Спенс Јанга”. Спот премије за блискоисточну сирову нафту “оман” и “дубаи” пале су за 47 одсто, односно 41 одсто у мају у односу на април.  

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *