ПРИЗНАЊЕ АМЕРИЧКОГ ГЕНЕРАЛА: Геополитичка ситуација се мења – у свету постоје три супер силе

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе очекују да ће Русија и Кина још дуго представљати изазов у сфери безбедности, пошто свет постаје све мултиполарнији, изјавио је начелник Здружених генералштабова Оружаних снага САД, генерал Марк Мили.

– Геополитичка ситуација се мења, и то суштински. У време Хладног рата постојале су само две велике силе. Након пада Берлинског зида био је период када су САД биле једина супер сила. Данас постаје све јасније да се налазимо у мултиполарној средини са најмање три велике силе: САД, Русијом и Кином – рекао је Мили на церемонији доделе диплома на Универзитету националне одбране, пишу “РИА новости”. 

Поред тога, оцењује он, и многе друге земље почињу да заузимају водеће позиције у региону, исказујући амбиције за светским лидерством.

– То ће се разјаснити у наредној деценији. Међутим, јасно је да улазимо у еру много озбиљнијих изазова у међународном окружењу – додао је Мили.

По његовом мишљењу, Кина иде у правцу конфронтације како са САД, тако и са својим суседима. Мили оцењује да Кина намерава да током деценије постане регионални хегемон у Азији и да изгради војни потенцијал који ће већ средином века премашити амерички.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *