Пригоднa поштанскa маркa поводом 550 година од рођења Николе Коперника

фото Вук Бранковић
У библиотеци Народне скупштине Републике Србије, у оквиру посете делегације Одбора за спољне послове Сејма Републике Пољске, одржана je промоција издања пригодних поштанских марака поводом 550 година од рођења астронома и математичара Николе Коперника.
„Овај велики јубилеј прилика је да се поред одавања почасти бриљантном пољском научнику, чија су открића означила револуционарну прекретницу у астрономији, подсетимо на постојеће везе Србије и Пољске – историјске, културне, научне, дипломатске и пре свега братске, и да се и на овај начин одужимо и захвалимо Пољској која је велики пријатељ Србије. Плодоносна филателистичка сарадња Поште Србије и Амбасаде Пољске постоји годинама уназад и изнедрила је поштанску марку поводом 200 година од рођења великана светске музике Фредерика Шопена, пригодну поштанску марку са ликом Станислава Лема у оквиру емисије ’Знаменити светски књижевници’, те издање које је данас пред нама. Верујем да ћемо и у наредном периоду наставити да јачамо нашу сарадњу, како кроз нове заједничке пројекте, тако и на путу Србије ка Европској Унији“, изјавио је в. д. директор Поште Србије Зоран Ђорђевић.
Ђорђевић је овом приликом Њ. е. Рафалу Перлу, амбасадору Републике Пољске у Србији, председнику Одбора за спољне послове Сејма Републике Пољске Радославу Фогјелу и председници Посланичке групе пријатељства Ани Миљанић уручио поклон-издање пригодних поштанских марака.
Емисија пригодних поштанских марака „550 година од рођења Николе Коперника“ садржи пригодан блок и коверат првог дана (FDC). Уметничка реализација издања дело је мр Бобана Савића, академског сликара и креатора марака Поште Србије, док је стручну сарадњу обезбедила Амбасада Републике Пољске у Београду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *