Патријарх Порфирије освештао Спомен-капелу на Војном гробљу у Маутхаузену, присуствовао и Додик

Патријарх српски Порфирије освештао је Спомен-капелу Светих српских новомученика на Војничком гробљу у Маутхаузену на коме је сахрањено хиљаде српских војника и цивила.
Одржана је и Света архијерејска литургија коју је служио патријарх Порфирије.

Патријарху су саслуживали митрополити дабробосански Хризостом и црногорско-приморски Јоаникије, епископи браничевски Игнатије, брегалнички Марко, славонски Јован, аустријско-швајцарски Андреј, осјечко-пољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, шабачки Јеротеј, хумски Јован и хвостански Алексеј.
Председник Републике Српске Милорад Додик положио је венац на централни споменик на Војном гробљу у Маутхаузену на коме је сахрањено хиљаде српских војника и цивила.
 

Додик: Сећање на страдање не може нестати

„Сећање на страдање не може нестати и важно је што на гробљу бившег логора Маутхаузен имамо величанствену спомен-капелу”, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.
Он је додао да идеја о изградњи спомен-капеле посвећене нашим страдалим прецима постоји скоро 100 година.
 
„Ова генерација је имала снагу да обележи страдање нашег народа на овом месту. Желим да се захвалим и нашим прецима. Сваки дан у којем се сећамо наших предака је дан у којем показујемо да знамо ко смо, шта смо, одакле долазимо и куда идемо“, рекао је председник Републике Српске.
Додик је нагласио важност Српске православне цркве, преноси РТРС.
„Идентитет нашег народа је везан за Цркву“, навео је он.
Освештању Спомен-капеле присуствовао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, генерални секретар Фондације Црвеног крста Аустрије Александар Бартоу и бискуп Католичке цркве, преноси РТРС.
Спомен-капела на Војном гробљу Маутхаузен изграђена је у знак сећања на српске официре, војнике и цивиле који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца-Аустрија, кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа.
 
(Спутњик)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *