Очувана стабилност на домаћем тржишту, пружена нова нада за развој заједнице

ОБЈАВЉЕН  ИЗВЕШТАЈ О ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ КОМПАНИЈЕ НИС ЗА 2022. ГОДИНУ

  • У комплексним околностима које су обележиле 2022. годину НИС je снажно допринео енергетској стабилности Републике Србије
  • Спроведена кампања „Да се нове наде роде“ у оквиру које је компанија подржала 40 здравствених установа у више од 30 општина и градова у нашој земљи
  • НИС је поново изабран за најпожељнијег послодавца у Србији у истраживању „TalentX“
  • У еколошке пројекте уложено готово 315 милиона динара, док је НИС другу годину заредом добио највише домаће признање из области безбедности и здравља на раду
Компанија НИС објавила је на корпоративном сајту Извештај о одрживом развоју за 2022. годину током које је наставила да пружа снажан допринос основним принципима одрживог развоја: економском напретку, развоју људских ресурса, заштити животне средине и подршци заједници.

У области одрживог развоја компанија НИС се руководи глобалним циљевима Уједињених нација и у Извештају препознаје 12 од 17 ових циљева чијем остварењу доприноси својим активностима. Компанија НИС је пионир у Србији у извештавању у складу са стандардима водеће организације у свету у области одрживог пословања Global Reporting Initiative (GRI), имајући у виду да је ово 13. узастопни верификовани Извештај НИС-а. Управо публикованим Извештајем који је верификовала независна ревизорска кућа ТПА Ревизија д.о.о. компанија негује традицију да на транспарентан и свеобухватан начин свим заинтересовним странама представи информације у вези са доприносом остварењу циљева одрживог развоја, стратешким циљевима компаније, као и опредељењима и резултатима НИС-а.

У Извештају се, између осталог, наводи да су у изазовној 2022. години приоритети НИС-а били уредно снабдевање тржишта нафтним дериватима и очување социјалне стабилности запослених, те да су оба циља успешно реализована. Тако је у Рафинерији нафте Панчево прерађено 4,42 милиона тона сирове нафте и полупроизвода што је најбоље остварење од 2009. године. НИС је, такође, успео да одговори на увећану потражњу на тржишту, па укупан обим промета нафтних деривата у 2022. години износи 4,36 милиона тона, што је 8 одсто више у односу на резултат остварен годину дана раније. Поред тога у рад је пуштена ТЕ-ТО Панчево, а произведена електрична енергија упућивана је искључиво у домаћи електроенергетски систем како би се допринело стабилности у снабдевању домаћих потрошача електричном енергијом. У развојне пројекте у прошлој години НИС је уложио 22,1 милијарду динара, што је 9 одсто више у односу на капитална улагања 2021. године.

Своје добре пословне и финансијске резултате НИС је уложио и у напредак заједнице. У друштвено одговорне пројекте и подршку професионалном спорту у 2022. години инвестирано је 360 милиона динара, а у фокусу је била кампања „Да се нове наде роде“ којом се компанија придружила важном националном циљу – унапређењима у области репродуктивног здравља и повећању наталитета. Кампања је спроведена на националном нивоу јер је подржано 40 здравствених установа у више од 30 општина и градова широм Србије.

Поводом ове кампање Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, навео је у Уводној речи Извештаја о одрживом развоју:

„Желео бих да истакнем да је 2022. година била изузетно важна и за јачање нашег партнерства са заједницом. Имали смо част да будемо део кампање која је од суштинског значаја за будућност земље: подржали смо здравствене установе кроз набавку савремене медицинске опреме, која ће допринети унапређењима у области репродуктивног здравља и најплеменитијем циљу – повећању наталитета и рађању наших нових нада“.

У истраживању „TalentX“, које је спровела група сајтова за запошљавање Poslovi.Infostud и у којем је учествовало око 11.000 испитаника, НИС је поново изабран за најпожељнијег послодавца. У 2022. години компанија је добила још једно важно признање – сертификат „Послодавац партнер“ који консултантска кућа SELECTIO додељује oрганизацијама које достижу највише стандарде квалитета када је реч о области управљања људским ресурсима. НИС је наставио да пружа шансу младима – успешно су организоване нове сезоне програма студентске праксе под називом „NIS Calling“, као и програма „NIS Energy“, који пружа прилику мастер студентима и дипломцима одабраних факултета да унапреде своја знања и запосле се у НИС-у. У 2022. години, у сарадњи са екстерним провајдерима, организовано je 3.407 обука на којима је учествовао 9.961 полазник чиме је НИС наставио са сталним обукама својих запослених.

НИС је дао снажан допринос заштити животне средине и у 2022. години у еколошке пројекте инвестирао готово 315 милиона динара. У фокусу је била и заштита и безбедност на раду. Другу годину заредом НИС је добио највише домаће признање из области безбедности и здравља на раду, Повељу „28. април“, коју додељује Управа за безбедност и здравље на раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

„Сматрам да са правом можемо рећи да смо у 2022. години са успехом одговорили на све изазове и заједнички уложили напоре како бисмо обезбедили дугорочни одрживи развој НИС-а.  Али, одрживост захтева свакодневан рад и велику посвећеност свих наших запослених. Зато Извештај о одрживом развоју за 2022. годину није само преглед оног што смо остварили у прошлој години, већ и својеврсни план шта још треба да учинимо како бисмо испунили циљеве наше Стратегије развоја и креирали нове вредности за све запослене, акционаре и ширу заједницу“, навео је Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, у Уводној речи Извештаја о одрживом развоју за 2022. годину. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *