Милутин Миланковић против климатске догме

Кад нам преко медија саопште да влада пандемија, не питај ништа већ поступај по наређењу. Када говоре о климатским променама, одмах продај старог дизела и кућу па купи електрични ауто којим, кад је лепо време, можеш да стигнеш до Ниша, али не и назад. А и шта ћеш назад?

На веб-сајту Уједињених нација под насловом „Стварајући нашу будућност заједно“ читамо да су климатске промене највећа криза нашег времена и да се догађају много брже него што смо очекивали (плашили се). Али наводи се и да нисмо немоћни, како каже генерални секретар УН Антонио Гутереш: „Климатска криза је битка коју сада губимо, али коју можемо добити.“ Даље пише да ниједан кутак планете није имун на катастрофалне последице речених промена. Повећавају се температуре, људска средина је све оштећенија, природне непогоде, ратови, екстремни временски услови, несигурност у снабдевању водом и храном, економске кризе и тероризам. Ниво мора се диже, северни пол се топи, корални спрудови умиру, мора постају кисела, а шуме горе. Јасно је, наводи се, да овако даље не иде. Време је за одлучну и храбру акцију.
Тако кажу УН. Пролетери свих земаља уједините се, говорио је Маркс. Но то мора да је нека шала јер зашто би Уједињене нације рушиле поретке и изазивале револуције? Да, зашто?

КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ И ГЛОБАЛНО ОТОПЉАВАЊЕ Уједињене нације нам кажу да се појам „климатске промене“ односи на дугорочне скокове у температурним разликама и временским обрасцима. Такве промене могу бити условљене природним појавама као што су активности Сунца или вулканске ерупције. Али већ од 19. века људске активности погоршавају климатске промене и то због распрострањене употребе фосилних деривата, угља и гаса. Сагоревање ових материја ствара ефекат стаклене баште који се онда обавија око планете задржавајући топлоту која је од тада у сталном успону. Гасови који су главни кривци су угљен-диоксид и метан, наводи се на сајту УН. Сагоревање ослобађа CO2 а пољопривреда, нафта и гас су највећи извори метана.
Највећи кривац, дакле, за овако описане климатске промене је људска врста. Просечна температура планете је сада 1,1 степен Целзијуса виша него пре 200 година (индустријска револуција) и сада је виша него било када у последњих сто хиљада година. Даље смо обавештени да овако описане промене негативно утичу на наше здравље (обратити пажњу – здравље), способност да производимо храну, да радимо, да имамо кућу, као и на нашу безбедност уопште. Ниво мора се диже и многе људске заједнице су већ морале да се селе из приобалног подручја, а број „климатских“ избеглица биће све већи.
Али, пише даље, ми (они?) већ имамо спремна решења која ће донети економско побољшање, бољитак живота, па и заштитити човекову средину. Ту се онда цитирају разне врло важне декларације, па се наводи да треба прећи на изворе енергије добијене од Сунца и ветра. Многе земље су се већ обавезале да преполове емисију гасова до 2030. а сведе на нулу до 2050. године. Тако ћемо задржати повишену температуру планете на испод 1,5 целзијуса. То, међутим, значи напуштање фосилних горива, чија би даља употреба довела до катастрофалних последица.
И још само да објаснимо терминологију која се користи. Глобално отопљавање и климатске промене су заправо две различите ствари. Глобално отопљавање је повећање температуре услед концентрације гасова и ефекта стаклене баште. Док се термин „климатске промене“ односи на дугорочне промене климе у атмосфери, у океанима и на континентима. Оне утичу на еколошки систем који подржава различитост биолошког света, па и на наше здравље (здравље!). Изазивају и екстремне појаве попут поплава, олуја, топлотних удара, суша, пораста нивоа мора, топљења леда на половима и тако даље.
Ово су, дакле, основне премисе климатске догме. Зашто кажемо да је то догма? Па зато што не постоји отворена, јавна платформа која би подржала критички разговор о тим темама. Од нас се тражи да читамо овај горенаведени текст као Библију. Или још боље Куран који се учи напамет, или јеврејску Тору. Постоји и друга метафора, исто толико валидна. Марксов „Капитал“ и његова интерпретација од стране револуционара с почетка 20. века.
Но захваљујући томе што постоје друштвене платформе за комуникацију, чују се и други гласови и овде ћемо цитирати само неколико њих. Најзанимљивији је за нас случај научника српског порекла (Даљ, 1879 – Београд, 1958) Милутина Миланковића. Овај чувени математичар, физичар и астроном се још пре сто година заинтересовао за климатске промене и формулисао теорију која може да их објасни на начин сасвим другачији од оног за који су се ухватили УН и Запад. Миланковић је проучио документацију о климатским променама и приметио да временом долази до промена. Његово објашњење за те промене је било да је земљина орбита око Сунца неправилног, елиптичног облика, тако да је наша планета некада даља некада ближа Сунцу. Такве мање промене се догађају отприлике сваких 22.000 година, а веће осцилације у тој орбити се догађају на 100.000 година. Исто је тако израчунао да се сваких 41.000 година Земља нагиње на једну или другу страну, тако да залеђене полове приближава или удаљава од Сунца. Овакво понашање планете и њене орбите доводи до тога да се количина сунчеве енергије која допире до површине планете мења, па с тим и температура планете.
Миланковић је радио пре једног века и констатовао да се у том тренутку већ сто година планета Земља приближава Сунцу што узрокује отопљавање. Ако томе додамо још сто година од Миланковића до нас, долазимо до поменуте УН бројке од двеста година.

МИЛАНКОВИЋЕВ ПРИНЦИП Наш научник Милутин Миланковић могао би да има, дакле, исти ефекат на геополитичку стратегију „климатских промена“ као што је Гаврило Принцип имао на Аустроугарску империју. Наиме, ако је његова теорија тачна, а то је математички лако проверљиво, онда је допринос људске активности реченим променама минималан и вероватно занемарљив. У сваком случају није вредно све ове хистерије и револуционарних делатности. Кажемо опет, револуционарних, јер су импликације горенаведеног приступа клими и здрављу управо такве природе. То су две тачке које се тичу сваког појединца и, да цитирамо чувеног (озлоглашеног?) Америчког „управника“ корона пандемије доктора Фаучија, „нико није безбедан док сви нису безбедни“.
Других скептика о питању климатских промена има напретек, али они не добијају своје место у званичном информативном простору. На пример, један од оснивача организације „Гринпис“ Патрик Мур сматра да је угљен-диоксид „добар“ а да је сва халабука око климатских промена „намештаљка“.

ГРЕТИН СУД За разлику од Миланковића и Мура, најчувенији (не)стручњак за било шта, шведски бивши адолесцент (порасла) Грета Тунберг нашла је за сходно да критикује као екоцид (изведеница од геноцид, ваљда) рушење бране на реци Дњепар. Свет је остао без речи пред још једним руским злочином. Да приметимо да се Гретица није јављала поводом минирања гасовода Северни ток нити гранатирања Донбаса у периоду од скоро десет година. Али је сада из најпоузданијих извора сазнала да су Руси срушили сопствену брану и потопили сопствену обалу реке и сопствену војску. Што је све сасвим у складу с руским начином размишљања и ратовања јер су они минирали и Северни ток, и Кримски мост и напали Кремљ.
Како само Грета зна све ове ствари? Зна јер је госпођица Тунберг на платном списку организација попут НАТО-а и њених деривата. Стога јој никада неће пасти на памет да критикује, на пример, америчку војску. Да је ова војска држава, била би 47. највећи загађивач на свету. US Army производи више штетних гасова него Мароко, Шведска или Мађарска. Готово колико Швајцарска и Норвешка заједно. Но треба ваљда неко и да спроведе све те одличне климатске планове па ћемо US Army поштедети критике. Тако је то у орбиталној станици Грете Тунберг из које се не виде рудници кобалта у Конгу, где у ропским условима ради четрдесет хиљада деце, или покушаји отмице прелепе и плодне земље око српског Јадра.
Но да се вратимо на везу климатских промена и здравља. Зашто би то требало да нас брине? Зато што смо видели током корона пандемије какви нам сигнали долазе из центара глобалне моћи попут Уједињених нација, Светске здравствене организације, Светског економског форума и тако даље. Ови центри су нас закључали у куће. Можемо сад мислити да је то било добро или лоше, али чињеница остаје да је створен преседан. Ових дана гледамо на телевизији како горе канадске шуме и ветар носи дим све до Њујорка. Ето како се климатска ситуација претвара у здравствену. Препоручићемо Њујорчанима да не излазе из куће. Сутра им то можемо и забранити с образложењем да су болнице препуне. Звучи познато, зар не?
Што се тиче људи који треба да спроведу политику климатских промена, на општу радост и задовољство твитерашке публике, амерички сенатор Даг Ламалфа је као председавајући панелу за климатске промене питао комисију за планирање транспорта у Сједињеним Државама колики је проценат угљен-диоксида у атмосфери. Питање је на месту јер ови људи праве буџет у билионима долара. Дакле, колики је проценат CO2? Мук, тајац. Згледају се. Један каже десет посто, ха-ха. Други каже шест, ха-ха… Сенатор Даг их онда обавештава да је тачан одговор 0,04 посто. За колико од тога је крив човек? Али нису бирократе ту да мисле о науци и разлозима. Они имају задатак да спроведу агенду и они је спроводе. Радили би то и у Стаљиновој комунистичкој партији и у Хитлеровој национал-социјалистичкој… машина је стављена у погон. Сваки критички осврт је непожељан, па из њихове перспективе и штетан. Камен за спотицање.
Говорећи на једном од скорашњих панела Светског економског форума, шефица Одсека за глобалне комуникације Уједињених нација Мелиса Флеминг признала је да је њена канцеларија у сарадњи с Гуглом спровела цензуру резултата његовог претраживача који се противе устаљеним климатским догмама (сад то већ јесу). Флемингова је даље рекла: „Ми смо власници науке и мислимо да читав свет то треба да зна.“ Значи, да се подсетимо, Џасинда Ардерн на Новом Зеланду саопштава да постоји само једна истина – истина њене владе. Доктор Фаучи нам каже да је он – наука. Би-Би-Си је отворио одсек који се зове „Провери“ (Verify), а чији је задатак да проверава вести и податке и да нам каже шта је права истина. Да још подсетимо да је дотична Џасинда Ардерн с говорнице Уједињених нација позивала на једноумље (једна истина).


Ово је, дакле, колекција појединаца који су умрежени у паучину глобалних институција које се финансијски наслањају (живе од њих) на мултинационалне корпорације и глобалне олигархе. То су институције попут УН, Светског економског форума, Међународног монетарног фонда, Билдерберг групе, друштванца за журке у Давосу и слично. Шта овај скуп и њихове кровне организације заговарају? Свет с једном истином и једном (њиховом) интерпретацијом науке. Таква истина и таква наука нису ни истина, ни наука, већ политичко оруђе у борби за успостављање власти. Сетите се само шта се догодило критички настројеним појединцима под Лењином, Троцким, Стаљином, Мао Цедунгом или Пол Потом. Револуција не трпи гунђање и неодлучност, а у прве редове поставља вернике чврста корака и јасних идеја (једна једина и то подобна).
Како ће тај будући свет у тако пажљивој кореографији изгледати лепо је објаснио сам Бил Гејтс у једном скорашњем интервјуу. Упитан да ли мисли да његово летење диљем света угрожава климу, прво се тргнуо и изненадио. Моје летење? Онда је дао поштен одговор. Па не, ја плаћам да се та штета одмах регенерише. Дакле, јесмо ли разумели? Ко буде имао паре да плати таксу на кретање тај ће се кретати. Ко нема паре неће се кретати. Биће закључан у кући и дрон ће доносити нешто хране и воде. Телевизију ће моћи да гледа колико хоће. Ријалити програме. Неће ни знати да ли он гледа ТВ или ТВ гледа њега. И није нека разлика.
У једном другачијем, ширем и глобалном домену ствари, међутим, могу да се мало и накриве. Француски аналитичар Тјери Мејсан нам скреће пажу да ће на следећем ЦОП (Conference of the Parties, UN Framework) скупу o климатским променама група истакнутих научника презентирати једну алтернативну научну теорију. Најзабавније је што је у питању група научника из Русије, а сви су чланови Руске академије наука. Обећава.
Мејсан закључује анализу констатацијом да уколико руски научници заиста изложе своје идеје на овом скупу, и скуп и свет око нас ће се поделити на два дела. На следбенике западне климатске догме и на остатак света који им се смеје. Но до тог смеха ће бити проливено доста зноја и суза. Само да не буде и крви.

Један коментар

 1. Јелена

  Претежни део планете насељавају људи који – или имају веома низак коефицијент интелигенције, или ништа не читају па и не знају ништа, или је у питању комбинација то двоје, уз додатак: краси их и невероватна наивност кад су у стању да наседају на једине “истине” које им сервирају “елите”, па свет почиње да надмашује визије дистопијског Орвеловог друштва. Гретица је ту да јој поверујемо, а изазива, код нас разнежених, забринутост за будућност све деце света због климатских промена (не и за судбину оне деце која су стварно животно угрожена у реалном времену, јер то није “на дневном реду” нити ће икад бити!).
  А сви који умеју да читају, не морају ником да верују на реч: наука је одавно, у лику Србина, М. Миланковића, утврдила да Земљина прецесија и орбита која није кружна, узрокује периодична отапања и залеђивања на Земљи; да експлозије на Сунцу утичу на климу; да Земља чак може да замени (редовно) своје полове, са катастрофалним последицама… и да то нема везе са људском активношћу и са “страшним” прдењем крава због чега их треба побити и прећи на скакавце и црве, итд. И да живот на Земљи не би ни био могућ без СО2…
  Захтев је “знаменитог ” састанка у – беше ли у Шкотској? – да свако треба да плаћа свој “угљенични отисак” (коме, с каквим учинком?), па није чудо што се Бил Гејтс позвао да је “платио” своје летење по свету (тј. загађење које ствара његов авион). Смешно?

  Док, у исто време, на Аљасци постоји амерички ХААРП систем који, стварно, може да врши и упливе на климу, и да изазива циљане земљотресе… и не само то (за то је и прављен!). Уосталом, Америка и најбогатије земље загађују највише… не најсиромашнији (тј. они што чине “некористан” део земаљске популације), не пољопривреда (сточарство), не фосилна горива итд.
  А све, као и циљане пандемије – биолошки ратови – као и штетне вакцине које то нису, у агенди су помахниталих заговорника “златне милијарде”, и још много тога – да не набрајам.
  У све, наравно, спада и пета генерација вештачке интелигенције (Србија је потрчала да њеном развоју, прва, обезбеди дом!)
  Лицемерје, лажи, дезинформације… огољена жеља да се влада светом, по замисли Клауса Шваба, и то је то.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *