Курти опет измишља изговоре да не формира ЗСО, сад тражи да се прво усвоје принципи

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да ће конкретизовати своју визију за нацрт Статута Заједнице српских општина тек када се постигне договор о њеним кључним принципима, преноси “Дукађини”.

Курти је на данашњој пленарној седници Скупштине такозваног Косова рекао да не може да напише Статут ЗСО, па да се тек затим тражи компромис о њему.

“Могу да продубим своју визију статута Удружења, али продубљивање подразумева начелну компатибилност. Дакле, када се у принципу договоримо, укључујући и оне стубове које сте поменули да сам у принципу рекао, онда можемо слободно продубити текст. Али не можемо да пишемо алтернативне текстове, између којих се може наћи аритметички просек, а да се једном у принципу не договоримо”, рекао је Курти.

Он је тако одговорио на питање посланице Демократске партије Косова Аријане Мусљиу Шоши да ли је почео израду статута Заједнице и да ли је формиран тим који ће се бавити овим питањем, као и где је у овом тренутку тзв. Косово.

Рекао је да је на последњем састанку у дијалогу на високом нивоу у Бриселу 2. маја представио свој визију Заједнице српских општина на основу онога што је, како је додао, наведено у члану 7 Основног споразума о нормализацији и поручио да се детаљима може говорити тек када се постигне начелни договор.

Он је поновио своје неслагање са нацртом Статута ЗСО, који је саставио Управљачки тим, а који је влада у Пиштини распустила.

Курти је рекао да је визију Статута ЗСО који је изнео у Бриселу заснована на хрватском моделу за националне мањине.

“Моја влада се није сложила са нацртом Управљачког тима јер је он по садржају и форми имитирао Републику Српску у Босни и Херцеговини. Сходно томе, предложио сам нацрт визије за спровођење члана 7 Основног споразума и у вези са чланом 10, за шта нисам добио одобрење прво друге стране, а потом и званичног Брисела, који ово питање и даље сматра отвореним. Од сада можемо да разговарамо у оквиру бриселског дијалога о примени члана 7 Споразума према мојој визији представљеној у Бриселу, која представља слово и дух Устава наше Републике, трансатлантски консензус демократских вредности”, додао је он.

Подсетимо, формирање Заједнице српских општина је обавеза коју је Приштина прихватила споразумима потписаним у Бриселу 2013. и 2015. године. У њима је јасно наведено које надлежности би требало да има ЗСО. Међутим, Курти упорно покушава да избегне ту обавезу, јер би статус Срба на Косову и Метохији био дефинисан, као и њихова права.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *