КОМАНДАНТ КФОРА ПРИЗНАО: “Курти је погрешио, доста је са једностраним акцијама”

КОМАНДАНТ Кфора Анђело Микеле Ристућа критиковао је, у интервјуу италијанском дневнику Коријере дела Сера, тзв. косовског премијера Аљбина Куртија, истичући да је погрешио што је поставио градоначелнике албанске националности на северу КиМ које српска већина не признаје.

– Мисија НАТО-а се не може и не сме сматрати кишобраном под којим се може склонити после једностраних акција које нарушавају веома несигурне равнотеже – поручио је Ристућа.

Генерал Ристућа указао је да је могло да се догоди крвопролиће без интервенције Кфора и за то криви једностране акције Куртија.

– Пре свега одлука косовског премијера Аљбина Куртија да постави градоначелнике албанске националности које српска већина не признаје, не узимајући у обзир супротне савете целе међународне заједнице. Друга једнострана акција приштинске владе била је употреба силе без консултација са нама, чиме је наша интервенција била неопходна да би се избегла трагедија – објаснио је он.

На питање да ли то није био легитиман избор владе која делује на сопственој територији, Ристућа је одговорио да се не треба претварати да се ради о нормалној ситуацији.

– Молим вас, немојмо се претварати да је ово нормална ситуација. Ово су одлуке донете без претходне координације са нама и са укљученим странама. Није први пут да се ово дешава. Ово је приступ који свакако не подстиче међусобно поверење. Увек треба процењивати штетне последице које овакве радње имају. Када је разговарао са мном, премијер Курти се увек слагао са овим приступом – додао је он.

На додатно питање зашто овај пут није деловао тако, рекао је да треба да питају Куртија.

На констатацију Коријере дела Сера да је Курти рекао да је КиМ суверена држава и да не може да попусти пред уценама насилника Ристућа је указао да су припадници Кфора, као војници, забринути за безбедност, стабилност и слободу кретања две етничке групе.

– Ја не судим о политичким одлукама, али имам дужност да бринем о њиховим последицама, које у овако деликатном контексту лако могу довести до ескалације, као што смо управо видели – подвукао је он.

Упитан шта би било на северу КиМ без НАТО мисије, италијански генерал је казао “још једно ратно жариште”.

– Ситуација са којом се суочавамо резултат је низа криза које су се нагомилале током времена. Назовимо то контролисаном нестабилношћу, која, међутим, постаје све нестабилнија на терену, због крхкости односа између две етничке групе и онога ко их представља. Сваки баланс постигнут великим напором, криза за кризом, постаје све несигурнији – додао је он.

(Косово онлине)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *