“АМЕРИКА ДА ОБЈАВИ ИСТИНУ О УБИСТВУ КЕНЕДИЈА” Захарова: Када САД доведу своју кућу у ред, могу се усудити да држе предавања другима

АКО САД желе да се сматрају ауторитетом за демократију и људска права, требало би да буду чисте о убиствима председника Џона Ф. Кенедија и његовог брата, рекла је у среду портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Током редовног дневног брифинга, Захарова је упитана о изјави америчког државног секретара Антонија Блинкена, који је рекао да Вашингтон намерава да заговара људска права и основне слободе у Кини и широм света.

– Сам Вашингтон одавно није достигао стандарде демократије које свуда јавно проглашава – одговорила је Захарова, додајући да САД промовишу „патетичну, лицемерну реторику“ у иностранству да би сакриле своје неоколонијалне амбиције и геополитичке интересе.

– Историја америчке политике садржи многе ружне чињенице које америчке власти намерно прећуткују – приметила је Захарова.

Као пример је навела породицу Кенеди – и недавну годишњицу убиства сенатора Роберта Ф. Кенедија у Лос Анђелесу у јуну 1968. током председничких предизбора на којима је он био фаворит.

Убиство РФК уследило је два месеца након убиства лидера грађанских права Мартина Лутера Кинга – и скоро пет година након убиства Џона Ф. Кенедија, 35. председника САД, у новембру 1963. године, рекла је Захарова новинарима.

– Предлажем господину Блинкену да скупи храброст и објави све материјале у вези са политичким убиствима америчких председника, посебно Џона Ф. Кенедија, и каже свом народу – свом народу, пре свега – истину о томе шта се догодило у Даласу и касније у Чикагу, на конвенцији Демократске странке – рекла је она.

– Тек када затворе случај ових политичких убистава, могу покушати да исправе друге земље – рекла је портпаролка руског министарства спољних послова. – Док су такви стравични злочини остали неразјашњени, а убице нису пронађене и осуђене, да сам амерички лидер, не бих отварао уста о другим земљама и свакако престао да држим лекције свима осталима како да живе.

РФК-ов син и ЏФК-ов нећак Роберт Френсис Кенеди Јуниор покренуо је свој примарни изазов председнику Џоу Бајдену у априлу. У интервјуу прошлог месеца, он је рекао да постоје „неуверљиви докази да је ЦИА умешана“ у убиство његовог ујака, и „веома убедљиви, али посредни“ докази да је шпијунска агенција такође повезана са убиством његовог оца.

Званични налази америчке владе, познати као Извештај Воренове комисије, кажу да је ветеран америчких маринаца Ли Харви Освалд деловао сам и пуцао у председника док је његова поворка возила пролазила кроз Далас 22. новембра 1963. Пре него што му је суђено, Освалда је убио власник ноћног клуба Џек Руби у седишту полиције у Даласу. Воренова комисија је одлучила да је Руби деловао сам, импулсивно и из туге. 

Руби је умро у затвору 1967. Касније те године, ЦИА је издала директиву о томе како да дискредитује „теоретичаре завере“ који су сумњали у званичне налазе Воренове комисије, пренео је РТ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *