(УЖИВО) НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА СЕВЕРУ КиМ: Куртијева полиција бацила сузавац на народ

ВЕЛИКИ број припадника Кфора распоређен је јутрос у близини главног моста на Ибру, који дели Северну и Јужну Митровицу, као и у близини општинске зграде у Звечану. Припадници италијанског дела Кфора се налазе на улазу у Бошњачку махалу, где су се распоредили од раних јутарњих сати. Присутно је неколико џипова и камиона са више од 100 војника.

07.00 Срби се у великом броју окупљају испред зграда општине Звечан, Лепосавић и Зубин Поток. Са грађанима су челни људи Српске листе. Ситуација је веома напета.

 

 

07.14 Огласиле се сирене у Звечану

7.15 Запослени пробили први кордон, зауставила их полиција која је искористила сузавац.

Запослени у локалној самоуправи у Звечану пробили су први кордон Кфорових војника, нико их није заустављао. Дошли су до зграде општине, покушали да уђу, али полиција их је зауставила на самом улазу и у више покушаја да се пробију унутар зграде полиција је искористила сузавац.

07.20 Покушај преговора Кфора и представника општине Лепосавић

Зоран Тодић каже да грађани захтевају да косовска полиција и албански представник напусте зграду општине како би радници могли да обављају свој посао.

07.30 Представници Српске листе у Звечану

Представници Српске листе Горан Ракић, Игор Симић и Драгиша Миловић налазе се у Звечану и преговарају са тзв. косовском полицијом, која је бацила сузавац на грађане који су се окупили код зграде општине.

07.57 Ричард Гренел, бивши специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог тзв. Косова и Србије поручио је јутрос на свом Твитер налогу да се на КиМ од “мира и напретка дошло до хаоса и окупације”.

– НАТО трупе заузеле су зграде на Косову. То су америчке трупе и амерички новац. Прешли смо пут од мира и напретка под Трампом до хаоса и окупације под Бајденом. Бајден је тако слаб – оценио је Гренел. 

07.58 Председник Српске листе Горан Ракић обратио се припадницима Кфора у Звечану:

– Ово је зграда општине, народна зграда, где раде наше породице и остаћемо овде. Они који су непозељни треба да оду. Ако желите да одете, направићемо вам место да прођете.

08.09 Куртијеви градоначелници добили су синоћ позив за састанак од америчког амбасадора на Косову Џефрија Ховенијера, јавља Национале.

Куртијев градоначелник општине Звечан Иљир Пеци истакао је да ће састанак бити одржан у 9 часова у Приштини наводећи да није саопштен разлог због којег су позвани, и да ће о свему бити обавештени током састанка.

8.20 Мештани Зубиног Потока огорчени су блокадом општине од стране Кфора и тзв. косовске полиције, кажу да је ситуација узнемиравајућа и да народ није заслужио да се овако нешто догађа.

8.34 Како јавља извештач “Новости”, више од хиљаду људи је окупљено испред општине Звечан, испред које су распоређени припадници Росу и јаке снаге КФОР-а под пуном ратним опремом.

Окупљени скандирају “Идите, идите, ово је Србија”.

(УЖИВО) НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА СЕВЕРУ КиМ: Срби скандирају Идите, ово је Србија - КФОР испред школе у Звечану

8.46 Мађарски припадници КФОР-а, под пуном опремом, налазе се испред Основне школе Вук Караџић у Звечану. Ту је и председник Српске листе Горан Ракић. У једном моменту, војници мађарског КФОР-а спустили су заштитне штитове, што су окупљени пропратили аплаузом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *