Пут до решења или нових сукоба

Како се мост на Ибру поново нашао у жижи косовске збиље?

Градски мост на Ибру у Косовској Митровици јуна 1999. стао је у ред са Голден гејтом, мостом на реци Квај, мостарским мостом, онима на Сени у Паризу, Темзи у Лондону… Доласком међународне војне и цивилне мисије, овај мост је постао поприште бројних сукоба, Срба и КФОР-а с једне, и Албанаца који су насилно покушавали да уђу у северни део града, с друге стране. Од 1999. главни градски мост на Ибру који дели јужни албански и северни српски део града непогрешив је показатељ свеукупне косметске ситуације и реалне слике односа Срба и Албанаца на КиМ.
Мост је далеко од оних Андрићевих „мостова који спајају обале реке, људе, скраћују путеве и представљају лепоту једног града“.

Лајчак: Није право време

Није право време да се главни мост у Косовској Митровици преко реке Ибар пусти у саобраћај, саопштио је специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак на „Делфи форуму“ у Грчкој, упозоравајући да би то могло да изазове још једну кризу. Навео је да атмосфера „очигледно није добра за то“ и да се „црвене линије морају поштовати“.

ПРЕТЊА ПО МИР На експресно заказаној првој седници Скупштине општине у северној Косовској Митровици, одржаној након локалних избора 23. априла 2023, једна од тачака дневног реда била је и отварање моста на Ибру, безбедносног бедема за Србе на КиМ. Куртијев једнострани и противправни потез увод је у стварање нових тензија и провокација на рачун мирног српског народа на северу КиМ.
За ову одлуку на седници СО северна Косовска Митровица, 28. априла, гласало је 11 албанских одборника, један је био уздржан а једини Србин одборник је био против.
Гласање се одиграло у дану кад је Европска унија и званично заказала нови састанак председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, 2. маја у Бриселу. Једини српски одборник у овој локалној скупштини Душан Милуновић, који делује самостално, на седници је истакао да је одлука преурањена и да се може тумачити као корак ка уједињењу Северне и Јужне Митровице, те може изазвати инциденте. Додао је да у тренутној осетљивој политичко-безбедносној ситуацији то није паметна одлука. Мост на Ибру је симбол страдања српског народа на Косову и Метохији. Срби су захтев за његово отварање, иако у граду има још мостова који су у функцији, схватили као претњу по мир.

Вучић: Окупациони гаулајтер

Председник Александар Вучић изјавио је да Србија није у лакој ситуацији и да је Аљбин Курти донео одлуку да се отвори мост на Ибру између јужне и северне Косовске Митровице само са једним циљем – да протерају Србе.
„Окупациони гаулајтер на северу КиМ Аљбин Курти донео је одлуку, после само неколико дана од срамних лажних избора које су одржали, да отворе мост који је био брана и чувар интереса нашег народа на северу КиМ, не би ли Албанци из јужне Митровице преузели и северну Митровицу“, рекао је српски председник.
Истакао је и да Курти то правда тиме како наводно не желе у Митровици гето већ отворене градове, а што ће му лако проћи код западних представника, иако је његова једина жеља да протера Србе са КиМ. И по сваку цену желе сукобе, додао је Вучић.

ОШТРА ОСУДА Српска листа је најоштрије осудила нелегалну и нелегитимну одлуку, јер се њоме, како су указали, крши Бриселски споразум и нарушава мир на овим просторима. Такође, упозорила је да ће „евентуално отварање моста несумњиво за последицу имати инциденте на овом простору, што је очигледна намера Приштине“.
„Мост на коме се десило више од хиљаду етнички мотивисаних напада са југа на север је симбол страдања српског народа и намере Приштине да протера преостале Србе из једине урбане средине у којој су опстали у већем броју“, навели су у саопштењу.
Одлука је, по њима, нелегална и нелегитимна, а усвојили су је „квазиодборници без икаквог легитимитета међу грађанима“, али и наставак „окупације Севера“.
Захтевају да Кфор, Еулекс и представници међународне заједнице најхитније спрече примену ове одлуке, која „подрива процес дијалога“.
Мисија Кфора је пак навела да се поновно отварање моста на Ибру између Северне и Јужне Митровице мора решити политичким дијалогом.
„Мисија Кфора предвођена НАТО-ом наставља да прати локални развој и остаје потпуно усредсређена на свакодневну имплементацију свог мандата, заснованог на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН из 1999. године, како би се обезбедило безбедно окружење и слобода кретања за све заједнице на Косову.“

ВИШЕ ОД ХИЉАДУ СУКОБА НА МОСТУ Подсетимо да се на главном градском мосту на Ибру од јуна 1999. године до данас десило више од хиљаду сукоба, од чега 125 великих инцидента, које су све изазвали Албанци.
У 26 сукоба употребљено је оружје а двоје људи са српске стране погинуло је 17. марта 2004. Сузавац, шок и димне бомбе, гумени меци и бојева муниција обележили су све велике сукобе.
У сећању Срба остао је 13. фебруар 2000. када су Албанци, њих више од 40 хиљада, под слоганом „Марш мира“ покушали насилно да уђу у северни српски део града. На мосту се у тренутку напада налазио контингент француског Кфора са оклопним транспортерима у пет редова који је уз употребу силе спречио насилни улазак Албанаца у српски део Митровице.
Новим потезом Аљбин Курти је недвосмислено показао да жели рат и да читав север КиМ уведе у сукобе! Тако се једино може тумачити налог који је дао одборници Аиди Ферати да на седницу СО у северној Косовској Митровици уврсти тачку дневног реда о отварању моста на Ибру.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *