ПОЧЕЛО ПРЕБРОЈАВАЊЕ ГЛАСОВА У ТУРСКОЈ: На гласање изашло више од 64 милиона грађана

У ТУРСКОЈ је данас одржан други круг председничких избора, а више од 64 милиона грађана с правом гласа бирало је између актуелног председника Реџепа Тајипа Ердогана, кандидата Народног савеза, и Кемала Киличдароглуа, кандидата опозиционог Националног савеза.
 

Биралишта су отворена јутрос у 8 сати по локалном времену, а затворена су у 17 сати, односно у 16 по нашем времену. По затварању биралишта, почело је пребројавање гласова, а прелиминарни резултати очекују се у року од неколико сати.

Оба кандидата гласала су истовремено у својим изборним јединицама, јавио је дописник Спутњика. Ердоган је гласао у изборној јединици у азијском делу Истанбула, а његов опонент Киличдароглу је гласао у Анкари.

За бираче у Турској постављено је 191.885 гласачких кутија, а у другом кругу избора право гласа има додатних 47.523 бирача, који су у међувремену напунили 18 година.

Актуелни председник Турске Реџеп Тајип Ердоган ће процес гласања у другом кругу председничких избора пратити из Истанбула, а очекује се да ће после 18 сати доћи у престоницу Анкару, пренео је турски државни телевизијски канал „Хабер“.

У првом кругу избора одржаном 14. маја Ердоган је освојио 49,5 одсто, а лидер турске опозиције Кемал Киличдароглу 44,89 одсто гласова.

Ердоганов Народни савез предвођен владајућом Странком правде и развоја (АК Парти) освојио је већину у државном парламенту у првом кругу.

Према најави турске Врховне изборне комисије, први прелиминарни и незванични резултати другог круга председничких избора биће објављени истог дана, након затварања биралишта.

(Спутњик)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *