НИС наставља са улагањима у соларну енергију

Након прве фазе „озелењивања“ бензинских станица, у оквиру које су постављени соларни панели на осам НИС Петрол и Газпром малопродајних објеката, компанија НИС наставила је са улагањима у пројекат инсталације фотонапонских електрана у оквиру своје малопродајне мреже. Тако су соларне електране постављене на још седам  бензинских станица, чиме је укупан број објеката са соларним панелима у оквиру малопродајне мреже НИС-а порастао на 15 станица. Вредност пројекта у најновијој етапи износи 20 милиона динара.

Процењено је да ће на нових седам локација соларни панели обезбедити годишњу уштеду у набавци електричне енергије од  258 мегават-сати (MWh), док укупна уштеда на свих петнаест локација износи скоро 600 MWh. Захваљујући енергији фотонапонских електрана на нових седам локација, процењује се да ће се на свих петнаест објеката постићи годишње смањење емисије угљен диоксида од више од 600 тона.

У најновијој фази, соларни панели постављени су изнад точионих места на Газпром бензинским станицама „Багрдан“, „Наис“, „Фонтана“, „Врњачка бања“, „Плинара“ и „Нови Сад 1“ , као и на  НИС Петрол малопродајном објекту „Крушевац 5“.

Eлектрична енергија произведена уз помоћ соларних панела се највећим делом користи за потребе самих бензинских станица уз пласман повремених вишкова електричне енергије у дистрибутивну електричну мрежу с обзиром да све бензинске станице имају статус купца-произвођача. Постављањем соларних електрана, НИС наставља да спроводи своју зелену агенду и улаже у обновљиве изворе енергије, у циљу смањења емисије угљен диоксида и глобалног загревања. У наредној фази разматра се инсталација соларних електрана на још тридесет објеката унутар малопродајне мреже НИС-а:

„Реализацијом новог пројекта изградње соларних електрана на нашим бензинским станицама, НИС наставља са развојем иновативних пројеката у којима показујемо висок ниво одговорности према животној средини. Сада, када су соларне електране саставни део 15 бензинских станица, имамо могућност да раширимо пројекат и на друге малопродајне објекте, али и стратешке објекте попут Рафинерије нафте Панчево, затим пословних центара Београд и Нови Сад, као и складишта нафте у Новом Саду. Сматрамо да је улагање у зелену енергетику својеврстан тест зрелости за енергетске компаније, и НИС овим пројектом показује одлучност да се покаже као одговорна компанија која даје пример другима“, изјавио је Ненад Павловић, руководилац Центра за развој пројеката у Блоку Енергетика компаније НИС.

 

Један коментар

  1. Зашто нико не показује гробља ветропаркова и соларних пољана , како се спречава у соларним пољима да не би урасла у корове и колика је цена киловатчаса и ефективно време производње енергије на оваквим системима ? Шта се дешава са овом енергијом у шпицевима производње и потрошње ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *