Манилос Пилавов – Руски народ је непобедив

О обнови Луганска, годинама тешких искушења и српско-руским историјским везама

Приликом посете Главној администрацији града Луганска, градоначелник Манилос Пилавов угостио нас је срдачно и искрено, дарујући нам прелепу икону Богородице Луганске. Пожелели смо да се, када дођу срећнија времена, Луганск и Београд побратиме, са чиме се он сагласио.
На почетку разговора захвалио је на нашој жељи да посетимо Донбас и помоћи угроженим људима, деци, дечјим домовима и болницама, светињама у Луганску и Славјаносербску.
Братски народи треба да се сједињују, помажу, обједињују. Словенски православни народи корачају према таквој будућности. Увек са радошћу дочекујемо добронамерне госте, наше пријатеље! Морам да кажем да са посебном топлином примамо братски српски народ, који и кроз далеку историју и у овим тешким и сложеним временима својом братском вером и љубављу стоји уз народ Луганска, ЛНР. Хвала вам! Посетили сте недавно и град Славјаносербск, у којем су се Срби међу првима настанили, а њихови потомци данас живе ту. Та чињеница је снажни обједињујући фактор два народа у овим веома сложеним временима – каже на почетку разговора Манилос Пилавов.

Луганск корача новом стазом историје после дугогодишње агоније. Како сада функционише град, који је систематски разаран пуних осам година?
У овим тешким временима пред нашим очима се дешавају заиста велике историјске промене. Почетак Специјалне војне операције (СВО) у Луганску донео је две велике значајне новине: прво Луганска област је призната и ушла је у састав Руске Федерације, а друго, град Луганск је постао град побратим с Москвом. На тај начин, захваљујући великој помоћи града Москве (напомињем да је до сада у Луганск уложено око 11 милијарди рубаља), обновљена је комплетна инфраструктура града, школе и вртићи. Такође, у градићу Счастје у Луганској области, који је био стравично разорен јер је био под контролом украјинских снага, обновљена је комплетна водоводна и топлотна мрежа. Изграђени су из темеља стамбени објекти, вртићи и школе.
Уговор између Луганске области и града Москве је потписан на пет година, тако да је помоћ Московљана заиста непроцењива. На иницијативу председника Владимира Путина, 27 руских региона помаже целој Луганској Републици у обнови и развоју, не само у материјалном већ и у кадровско-стручном смислу, слањем лекара инжењера, грађевинских радника…
На сваком кораку можете видети и доживети несебичну и братску топлу љубав људи који помажу нашем становништву у Луганској Народној Републици и ми смо им на томе неизмерно захвални.
Колика је штета причињена Луганској области од 2014. године?
То је тешко проценити. Од лета 2014. оштећено је око 1.500 стамбених, пословних и приватних објеката. Град у коме је пре рата живело преко 500.000 становника напустило је више од 60 посто житеља. Били су уништени путна мрежа и комплетна инфраструктура, водоводна мрежа, грејна мрежа, железница, аеродроми…
Обнова Луганска иде постепено, јер није лако и не може се тек тако ускладити стандард нашег развоја с другим регионима у Руској Федерацији. Идемо према том циљу, корак по корак. Као пример наводим да је Москва донирала 120 аутобуса Луганску, али нисмо имали возаче, јер мушкарци махом на фронту. И ту смо добили помоћ. Одмах по нашој молби послато је 40 возача из Москве, чије се плате исплаћују из федералног буџета РФ.
Али ситуација је, као што видите, таква да непријатељски напади по Луганску за нас нису изненађење. Ни сасвим недавни! Ми смо у сваком моменту спремни и организовани да заштитимо наше становништво.
Историја Луганска, односно Донбаса слична је мучним, дугогодишњим искушењима, којима је био изложен 1990-их година српски народ у целини: санкције, сатанизација народа, наметнути ратови у српским земљама, НАТО агресија на СРЈ, окупација Косова и Метохије, тешке последице по здравље нашег становништва од тзв. осиромашеног уранијума… Данас преко 95 посто српског народа дубоко саосећа с трагедијом и несрећом која се обрушила на ЛНР И ДНР. Како то коментаришете?
Апсолутно се слажем. Био сам ужаснут 1999. када је српски народ без икаквих доказа проглашен кривим и бесомучно 78 дана бомбардован и уништаван.
Добро памтим речи тадашњег председника Слободана Милошевића, који је одведен и мучки убијен у Хагу: „Браћо Руси, Белоруси, Украјинци, ви сте за нас сви Руси. Ми вас тако доживљавамо. Видите шта раде Југославији, и нашем народу. Ако се ви не будете ујединили и супротставили Западу, доживећете исту судбину као и ми.“
Нажалост, данас смо сведоци великих неправди и лажи које се шире по целом свету о нашем народу. Од 2014. становници Луганске и Доњецке Народне Републике су убијани зверски, без милости, убијено је много деце. Људе су спаљивали, мучили, касапили. Своју дојучерашњу браћу. То безумље људски ум не може да схвати.
Међутим, западни медији по свету су о томе ћутали годинама. Ћутали су о нашој страшној трагедији. Када је Русија устала у нашу одбрану, убрзо су то светски медији представили као напад на Украјину, што је велика лаж. Те 2014. Луганск је више бомбардован од Доњецка. Али и ви сте сведок да се сада Доњецк бесомучно разара. Колико страшно страда руски народ у Доњецку сваког дана. Децу убијају… О томе човек не може да говори без суза.
Да би очувале своју хегемонију у свету, Сједињене Америчке Државе су спремне на све. Као контролори светских медија своје лажи настоје да представе, боље да кажем, да наметну као истину. Хиљаде убијених људи у Доњецку и Луганску за њих су само статистички број. За разлику од САД, Русија има потпуно другачији однос.
Објасните…
Историјска мисија Русије је великодушна братска помоћ другим народима. Тако је било кроз целу нашу прошлост. Русија се бори за правду, мир и за људско достојанство. Јер Русија и руски човек, руски војник не гледају људе с висине. И не помажу с висине.
Као пример могу да наведем дешавања из савремене историје. Рецимо, рат у Авганистану, где је совјетска војска трпела велике губитке, али су упркос томе били и остали запамћени по добру, јер су изградили много путева, школа, зграда и помагали обичном народу. Када је америчка војска ушла у Авганистан, тај однос је био тотално другачији и сведоци смо како се то, по Америку, неславно и срамно завршило. Такође, наводим пример из Сирије, где смо имали ситуацију када је земља била на ивици опстанка, као и њен легитимни председник Асад, због напада терориста. Захваљујући доласку руске војске поменуте тешке околности тотално су се промениле. Колико је сиријски народ захвалан Русији, о томе не треба да вам говорим. То остаје записано у историји.
Покушавамо да скромно допринесемо, помажући болесну децу, рањене људе, сирочад, цркве. Како се то доживљава у Луганску, у ЛНР?
Веома смо захвални братском српском народу на помоћи. Она нам много значи у ово тешко време. Видимо да је од почетка СВО подршка председнику Путину велика. Мада је мали део становништва напустио Русију. То су људи који се не слажу са СВО, који би препустили наш народ убијању, касапљењу, спаљивању… То је проблем њихове свести и савести.
Присуство НАТО-а на територији Украјине је неприхватљиво.
У којој мери се град опоравља, путна инфраструктура, привреда, економија?
Што се тиче путне инфраструктуре, у госте нам је дошла управа за путеве. Већ су демонтирали стару фабрику асфалта која је оштећена 2014. Данас су постављене плоче, нова фабрика асфалта испоручена је у потпуности, а планирамо да завршимо њено постављање до средине јуна. Поред тога, ту ће бити постављена бетонско-малтерна јединица, и још једна у другом делу града. Утврђени су обим за санацију стамбеног фонда, недавно је стигло из Москве 160 људи који ће радити на овом, за нас, веома важном пројекту.
Одлучено је да се обнови надвожњак у зони Првомајске баште, а наши стручњаци и пројектанти из Москве отишли су до Шчастинског моста, који ће такође испитати и донети конкретне одлуке.
Срећом, упућени су и врхунски стручњаци, демонтери. Дуго су радили. То је веома опасан и одговоран посао јер има много изненађења. Наиме, они се месецима баве демонтирањем. Чистимо од мина град и околна места више од два месеца. Нажалост, не видимо крај, јер мина има много, посебно у плавној равници реке Северски Доњец.
Да ли може да се каже да се свих ових трагичних година у Донбасу спроводи систематски рат против православља?
Апсолутно се слажем с вама. Изузетно тешко то доживљавам. Водим порекло од оца Грка и мајке Осетинке. Тешко ми је да видим како се уводи раскол међу православним народима и хришћанима, јер ми као православни треба да чувамо истину и праве хришћанске вредности. Сваки дан у медијима у Европи и у Америци гледамо како се доносе закони који уништавају исконске хришћанске вредности, како се уништавају породица, човек, његово достојанство. Ово је заиста рат против православља. Морамо да будемо заједно, само заједно можемо да се изборимо да би се очувао дух истинске вере и правих вредности. То дугујемо нараштајима који ће доћи!
Наша жеља је да, када све прође, Луганск и Београд постану градови побратими. Да ли се слажете?
Историја пише нове странице. Руски народ је непобедив. Веома је вероватно да ће се једног дана то и десити. Да постанемо градови побратими. Народе треба сједињавати.

Превод: Ирина Јаблановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *