КУРТИЈЕВ УДАР НА СРБЕ! Сви детаљи јучерашњег насилног упада у зграде три општине на северу Косова

НАСИЛНИМ упадом тзв. косовске полиције у зграде општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић и “крчењем” пута нелегитимним градоначелницима до фотеља, шок-бомбама и сузавцима преко голоруког српског народа, Аљбин Курти јуче је Косово и Метохију довео на руб рата!

После бруталног десанта, током којег су специјаци РОСУ кидисали и на жене, на десетине наших сународника примљено је с повредама у болницу, а у Лепосавићу су постављене и барикаде. Школе не раде. Народ је одлучан да се одбрани од новог таласа терора чији је циљ да заокружи суверенитет лажне државе на целој територији КиМ.

Суочен са бруталношћу власти у Приштини, председник Србије и врховни командант наших оружаних снага Александар Вучић потписао је јуче на- редбу о подизању борбене готовости и наредио припадницима Војске “хитан покрет у правцу административне линије са КиМ”.

Шеф државе затражио је у разговору са НАТО званичницима да се “под хитно заустави насиље над Србима”.

Министар одбране Милош Вучевић потврдио је да се припадници Војске размештају на позицијама ка административној линији. Он је поручио да Србија неће дозволи- ти нову “Олују”, као и да се обистињује оно што је Вучић најављивао, а то је да Приштина овим потезима срља у ескалацију. Он је истакао да ће Војска урадити оно што се од ње очекује:

– Неко мора да разуме да нас оно што Курти ради води ка црвеним линијама, ка потпуном колапсу дијалога. Урадићемо оно што се очекује од Војске Србије, да буде тамо где је најтеже и брани слобо- ду и независност Србије, слободу свих њених грађа- на, право на живот, право на имовину. Апелујем на грађане са КиМ да остану максимално смирени, да не наседају на провокације, као и да не дозволе да се одигра сценарио где би они били приказани као неке криминалне групе или хулигани, јер је јасно да се спроводи институционални терор на територији КиМ против српске заједнице.

Након што су се током дана зачуле сирене у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, грађани су се окупили испред општинских зграда како би спречили да нелегитимно албанско рукводство уђе у њихове просторије. Косовска полиција најпре је, пошто је претходно испалила сузавце и шок-бомбе на Србе, упала у зграду Општине. Специјалци су блокирали све прилазе насељу. Довезли су оклопна возила и специјалне јединице полиције за разбијање демонтрација.

Након тога, уследило је заузимање зграде Општине у Зубином Потоку, а напослетку, успели су да уђу и у просторије у Лепосавићу. Након тога, био је проходан пут за градоначелника Зубиног Потока и Звечана Измира Зећирија и Иљира Пеција да, уз пратњу полицијских џипова, заузму кабинете.

Заменица директора Клиничко-болничког центра у Северној Митровици Даница Радомировић, потврдила је да је десеторо људи примљено са повредама од шок-бомби, сузавца, али и повредама од удараца током упада косовске полиције у зграду Општине

Звечан. Како је навела, њима је указана прва помоћ и реч је о лакшим повредама.

Међу њима је и Александар Арсенијевић, пред- седник грађанске иницијативе “Српски опстанак” из Косовске Митровице, који сведочи да је ситуацаја била драматична и да је задобио повреде главе, као и да је једва успео да се извуче из руке тзв. косовске полиције и потражи здравствену помоћ:

– Испред Општине Звечан дошао сам на позив грађана који су у том тренутку пружали пасиван отпор. Тзв. косовска по- лиција кренула је у напад. Подигли смо руке увис како се не би догодила ова врста насиља, али у трећем наврату кренули су сузавцем по нама.Међу окупљенима су биле и жене и труднице. У једном тренутку су ме ухапсили и водили ка џиповима. Ставили су ме између кола, а у међувремену су бацили други сузавац у порти Цркве Светог Ђорђа, која је у близини општине. Тукли су ме како су стигли. Из тог хаоса некако сам се извукао и дошао до Хитне помоћи. Испред зграде било је најмање пет блиндираних возила, а 20 полицијаца с прстом на обарачу, а окупљено је око 50 људи испред цркве.

Тзв. косовска полиција, своје насиље над Србима покушала је да оправда саопштењем да је “предузимала мере обезбеђења, одржавања реда и јавне безбедности и поступала у складу са законским и уставним овлашћењима”.

Организовано је дванаесточасовно дежурство како би били у стању приправности у случају ескалације ситуације.

Влада тзв. Косова је неколико сати раније о намери да уз помоћ полиције упадне у зграде

општина обавестила и земље Квинте, а за поменуту акцију, према наводима “Албанијан поста”, нису добили сагласност САД, Велике Британије, Немачке, Француске и Италије.

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер осудио је поступке косовских власти и позвао да се оне одмах зауставе. – САД осуђују акције косовских власти да уђу у општинске зграде на северу Косова. Насилне мере морају се одмах прекинути.

Нови градоначелници Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића дан раније су положили заклетве на- кон што је то 19. маја пр- ви урадио градоначелник Северне Косовске Митровице Ерден Атић. Срби су бојкотовали изборе, а од 45.000 регистрованих би- рача, гласало је свега три одсто, међу којима само 13 Срба.

(Д.З.-М.Ст, Вечерње новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *