(УЖИВО) СРБИЈА НАДЕ: Вучић се обраћа народу Србије

НАЈВЕЋИ скуп у историји наше земље, под називом Србија наде, одржава се данас у Београду. Председник Александар Вучић позвао је све грађане да дођу у Београд, и да пруже подршку слободарској политици јединства и самосталности.

Обраћање председника Вучића

Председник Александар Вучић је поздрављен громогласним овацијама свих присутних, и повицима “Ацо Србине”.

– Бескрајно вам хвала што сте у оволиком броју дошли испред Скупштине, и што вас киша није отерала. Сада ћу да вас замолим драги пријатељи да сви спустите заставе и транспаренте. Пре било какве речи, а спремао сам се за вечерас, данас као и свих претходних дана, мора да буде ћутање. За сву децу страдали у школи Владислав Рибникар, за чувара Драгана, за децу из Дубоне и Малог Орашја. За сваки живот који је на силу одузет. Зато вас молим да минутом ћутања одамо пошту свим страдалима – апеловао је председник на све присутне.

У потпуној тишини грађани су одали пошту настрадалима.

– Нека им је вечна слава, Бог да им душу прости. Данас морамо и да разговарамо у тишини, и да покушамо да чујемо и питања и одговоре. Сваку муку, недоумицу, страх, сумњу. Дужни смо то деци коју смо изгубили, и сваком детету које треба да порасте. Од нас овде зависи где и како ће расти. Зато је најважније питање које се чуло оно које је поставила мајка једне убијене девојчице: “Чему смо учили своју децу, и чиме ћемо их учити”. Хоћемо их учити поделама, или заједништву. Хоће ли сутра говорити да су једни елита, а други сендвичари? Да ли ће наша деца сутра знати да кажу добар дан, хвала, молим. Или ће мислити да нема шта да се прича. Хоће ли на улици да се вребају, или ће умети да се осмехну и нормално јаве. То су питања за нас о којима ретко говоримо – казао је он.

Вучић је истакао да има неколико вести, и да су данас, као да су намерно чекали, да људи са севера КиМ дођу у Београд, нападнуте општинске зграде.

– И на све то ћутали су представници Квинте, а сада то осуђују, када су Албанци завршили. Нисмо имали тежу кризу. Чим се заврши овај скуп, имаћемо седницу савета за националну безбедност, а плашим се много тога лошег – рекао је председник.

Он се захвалио свима који и даље стоје на киши само зато што толико воле своју Србију.

Обраћање Јанка Типсаревић: Идемо напред и постајемо бољи сви заједно

Прослављени тенисер је рекао да је имао привилегију да пропутује цео свет, и да му је спорт пружио много, али и одузео доста.

– Не мислим на сате тренирања, већ на време ван куће и домовине. Родитељи моје мајке су са југа Србије, из Црне Траве. Отац ми је из Бруса, а ја сам рођен у Београду, као и мој син. Ми смо Србија у малом. Могли смо да бирамо, али смо изабрали Србију, земљу где ћемо подизати нашу децу – казао је тенисер.

– Рационални разлози су пресудили. Видели смо како се Србија мења и напредује. То није случајно. Спорт је и даље важан део мог живота, и остао сам и даље у тенису. Свакодневно се чујем са великим бројем људи из Србије и иностранства. Видим да се њихова перцепција мења из године у годину, јер идемо напред и постајемо бољи сви заједно – каже Типсаревић. 

Он каже да Србија иде напред због председника Александра Вучића.

Обраћање Сабине Шебо Јуковић: Србија успеха је нешто чему треба да тежимо

Сабина Шебо Јуковић, која се вратила у Србију из иностранства, каже да раније није видела никакву перспективу у Србији.

– Провели смо 17 година у Холандији, у којој смо живот изградили, и били самостални у нашим пословима. Доласком на одмор дали смо деци шансу да виде да се у земљи нешто мења, и да напредује. И онда смо размишљали о будућности, ми смо видели у овој земљи трачак светлости, која нам је дала наду да можемо овде нормално живети – казала је она.

Она каже да није савршено, али да ће тако бити ако се сви потрудимо.

– Србија успеха је нешто чему треба да тежимо, и око чега треба да се окупљамо – казала је Шебо Јуковић.

Обраћање Петера Сијарта: Напред Александре, напред Србијо

Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто је на српском пожелео добродошлицу свима.

– Добро вече драги пријатељи, част ми је што сам поново пред вама у овом дивном граду. Представљам народ који вас Србе сматра братским народом. Није увек било тако, наша заједничка историја нас је стављала пред многа искушења. Често смо једни друге гледали као непријатеље. До данас се све то променило. Постали смо братски народи – каже он.

Сијарто истиче да за то можемо да захвалимо председнику Вучићу.

– Имате сјајног председника. Он је постигао да уместо непријатељства, сада имамо историјско пријатељство међу нама. Србија се према Мађарима у Војводини односи тако да може да завиди цео свет. Ако српски тим игра против некога осим нас, увек навијамо за Србе – истакао је он.

Принтскрин ТВ Пинк

Мађарски министар каже да се заједно суочавамо са нападима либералног мејнстрима.

– Зашто нас нападају? Зато што се залажемо за себе, и своје националне интересе. А способни смо за то јер имамо јаке лидере. Нападају нас јер желимо мир у Украјини, и не доприносимо ескалацији. Нападају нас јер смо привржени породичним вредностима, и зато што одбијамо да нам споља диктирају – казао је Сијарто.

Он истиче да нам је заједничко и то што у обе земље постоје политичке снаге које служе странцима.

– И не устручавају се да користе и трагедије да остваре корист за себе. Такве странке, које служе страним интересима, морају бити поражене на изборима, а на срећу то се редовно дешава у обе земље. Ти напади неће престати ни у будућности. Нападаће нас јер не могу да прихвате да ми следимо свој национални пут, и да смо успешни – казао је мађарски министар.

Сијарто каже да ћемо наставити да градимо снажну Србију и Мађарску, и јако пријатељство два народа.

– Што сте ви јачи, тим боље по нас. Подржавајте свог председника у изградњи што јаче Србије. Напред Александре, напред Србијо – закључио је он.

Обраћање Милорада Додика: За снажну, јаку и стабилну Србију

Председник Републике Српке Милорад Додик је рекао да Србија и Срби данас тугују због страдања деце.

– Неки су помислили да је Србија слаба. Али Србија није слаба, и вечерашње окупљање говори да нисмо слаби. Наша туга је начин да будемо још јачи. И они који су окупили булументу која је усмерена против државе неће проћи. Џабе Британцима и другима што окупљају сатрапе. Дошао сам овде да у име РС подржим снажну, јаку и стабилну Србију. Србију коју води Александар Вучић – казао је он.

Додик је казао да Србија треба и мора да буде поштована, и да је Република Српска загледана у Србију.

– Ми смо један народ, Срби, и да покажемо свима да нема Босанаца и Србијанаца, већ само Срба. Ми желимо да живимо у миру, али нећемо дозволити да нас поново увуку у сукобе. Данас смо више него икада са браћом и сестром на Косову. Давно смо научили да слободе нема без државе, и тамо где Срби немају државу, немају ни слободу – истакао је председник РС.

Додик је рекао да смо посвећени Србији коју води Александар Вучић.

– Нека живи Србија, нека живи Република Српска, нека живи Русија – узвикнуо је он.

Обраћање Милана Кнежевића: Све што боли Београд, боли и нас

Милан Кнежевић, један од лидера За будућност Црне Горе, поручио је да жели да пренесе свима поздраве из братске Црне Горе.

– МАда више нисам сигуран да се она тако зове, већ да су јој дали име Амбасадистан. Нажалост, јуначком Црном Гором Вучјег Дола, Фундине, и њиховим прецима, сада управљају амбасадори и амбасадорке јер смо им припали у део када је прочитан тестамент покојног Пантелије Топаловића. И као у сваком Амбасадористану су нам поручили амбасадори да нема потребе да носимо своје главе и да мислимо њима, јер ће они то чинити уместо нас. И довољно је када они оду на спавање, да сви угасимо светла, а када устану да приставимо џезву – казао је он.

Кнежевић истиче да управо у Црној Гори, постоје часни Срби и Црногорци који никада неће признати лажну државу Косово.

– И да знате, ако да Бог да формирамо владу као наша коалиција, и постанем премијер, прва одлука је повлачење срамног признања тзв. државе Косово. Зато, браћо Срби и сестре српкиње, ја волим ову непокорну Србију, на киши, на сунцу, на ветру, зато што је своја и самостална, и бори се за свој народ на КиМ који посебно поздрављам вечерас. Можда некоме нисте фенси јер не слушате техно музику или Елтона Џона, али ви чувате дечанска звона, и док она звоне, биће Косово српско – казао је он.

Принтсцреен

Милан Кнежевић истиче да воли Србију зато што никада неће кренути у рат против братске Русије.

– Волим Србију на челу са Александром Вучићем, који је највише помогао српском народу у ЦГ. Обнављао институције, помагао СПЦ, помагао богословију на Цетињу. Сада када је био у Црној Гори обећао је да ћемо заједно отворити две фабрике на северу Црне Горе. И када ме питају шта ми је ближе – Брисел или Београд, ја их питам јесте ли нормални. Нама ништа није ближе од Београда, Новог Сада, царског Призрена и Косовске Митровице. Заједно смо почели ово историјско путовање, и све што боли Београд, боли и нас – истакао је Кнежевић.

Он каже да зна шта значи независност и територијални интегритет, и позвао и оне који су против скупа, рекавши да су и они његова браћа.

– Немојте да се делите, јер је интерес српског народа нешто најважније. Политике су пролазне, али ако се занесемо у тим тучама, остаћемо без државе и независности, и направиће се још један Амбасадористан. Још једном поручујем – Живела Србија, Живела Република Српска, нек је вјечна Црна Гора – закључио је Кнежевић.

Обраћање Ивице Дачића: Србија није стала у најтежим временима

Дачић је поздравио све присутне, и рекао је да пре 30 година није могао да претпостави да ће говорити на скупу посвећеном борби против насиља.

– Нема тог човека ког није погодила трагедија. Убиство деце, у Младеновцу, насиље над женама.  Није прошло ни 40 дана, минут ћутања је мало да трагедија стане. Зато је веома важно да покажемо саосећање према жртвама, и да саучествујемо у болу. И да подржимо оно што је Вучић рекао – Да се више никада не понови насиље у Србији – казао је Дачић.

Председник СПС каже да ми увек покажемо најбоље особине када је тешко.

– 500 година смо били под Турцима. Страшно смо страдали у Првом и Другом светском рату. Деведесетих смо имали грађански рат, отимање Косова и Метохије, бомбардовање. Убијање мале Милице бомбама, пад једног система, и постављање другог марионетског – додаје он.

Дачић истиче да смо најбољи народ када је тешко, и колико год да нам је тешко, и колико год да нас буду рушили, сви су на нама ломили зубе.

– Немамо намеру да нестанемо, него да опстанемо. И да останемо под једном шљивом, и тај један Србин ће се борити са непријатељима. Данас сте чули да Курти силом хоће да заузме српске општине – рекао је Дачић, што је прекинуто негодовањем.

Косово и Метохија је наша земља, чија је свака стопа крвљу заливена.

Фото: Принтскрин/Пинк

– Српском тугом опевана, сваки метар има свог јунака под земљом, коме се више на гроб не сме доћи. Али треба да знају, да су проклети сви они, који своју кућу граде на туђим гробовима. Желим свима да кажем са овог скупа, непријатељима и преко и у земљи – Не дамо Косово и Метохију, не дамо Србију. Не дамо нашу децу, насиље над женама, не дамо нашу омладину да је трују, да нам народ убијају. Нећемо дати Србију ни Србе – истиче председник СПС.

Дачић подсећа на речи Лазанског, који је говорио да су му Талибани рекли да су Срби богати зато што су продали свог председника Хагу.

– Не дам нашег председника, ког су сви изабрали. Не дам Александра Вучића. А и тог председника ког су продали, све је рекао шта ће се десити. Он је такође рекао да је Србији добро када су на власти патриотске снаге. Зато вас молим да се ујединимо. Погледајте лепу тробојку и грб. Само слога Србина спасава, само мир може да донесе просперитет – казао је он.

Председник СПС каже да су неки видели у трагедији шансу за себе, и да никада није видео да се на убиству деце прави политички профит.

– И немојте да говорите да правите демонстрације због деце. Правите демонстрације да дођете на власт. Увек сте то радили, само сте улицом и насиљем долазили на власт. Једном сте спалили ову зграду иза мене. Никада више нећете добити власт на улици – додаје Дачић.

Он каже да Србија није кукавица да на несрећи прави своју срећу.

– Ово је Србија која зна за васпитање. За наш не постоје њихова и наша деца, све су српске породице темељи нашег народа. Овде је Србија која оплакује нашу децу. Ми неочекујемо ништа заузврат. Позивамо и тражимо мир за нашу земљу. Ово није политички митинг, ово је васпитана и пристојна Србија која вам куца на врата, и каже вам: “Мислимо на вас и на погинуле, да нам се више никада не понови”. И пружамо руку са ове говорнице братски да кренемо напред, да заједно направимо нормалну државу – казао је председник СПС.

Дачић каже да је председник Вучић рекао да ће први почети да спушта тензије.

– Стотине хиљада које су овде дошли, изашли су да кажу да будете пристојни, не вређајте, јер знамо шта хоћете. Биће избора, па изађите и борите се. Ево вам слика шта цела Србија о мисли о овоме. Колико је јака када је најтеже. Не рачунајте да ће Србија да стане. Србија није стала у најтежим временима, неће стати зато да ви ускочите на народној несрећи. Ово је Србија која иде уздигнуте главе напред, ово је народ Тесле, Андрића, Милунке Савић, Новака Ђоковића, Јокића. Не дирајте нам народ и државу, светосавље и патријарха, и на то упозоравамо све у земљи и у свету – казао је он.

Председник СПС каже да је поносан на све што је урађено, и позвао је на братство и јединство.

– И да гласно узвикнемо – Смрт фашизму, смрт насиљу, Косово је Србија. Живела Србија. Партија има много, Србија је само једна – закључио је он.

Скуп je почео у 19 часова, али је велики број грађана већ на централним градским улицама и трговима.

Обраћање Лазара Ристовског

Следећи се обратио глумац Лазар Ристовски, који је рекао да није Србија само Београд.

– Једино решење је катарза, за ове сукобе. Једна катарза је загрљај, да уједињени и срећни идемо напред. Друга катарза је да падне крв на улицама, и где гори Скупштина. После те катарзе Србија се враћа сто година уназад. Зато будимо паметни – казао је чувени глумац.

 
 

Он је додао да другачије мишљење не значи сукоб, него дијалог.

– Зато сада, када смо јачи, први пружимо руку помирења. Чујем да се сутра неће блокирати Газела. Зар то није добра вест. Ето, рука помирења са друге стране је пружена. Укидају се ријалитији. И то је помак, то су добри весници за Србију. Будимо паметни, немојте да проливамо братску крв, довољно смо крварили – казао је Ристовски.

Глумац је казао да својим колегама глумцима толерише другачије мишљење, а да они њему не.

– Али то је њихов проблем, праштам свима. Глумци данас зарађују више него икада, и живе боље него икада. Онима који другачије мисле нико не може да одузме право на неслагање, али зна се како се то ради. Сигурно не мржњом, увредама и псовкама. Ја немам када, нити желим икога да мрзим. Волим и оне који ме критикују, и праштам им. Знам да иза мене стоји моје глумачко дело – истиче он.

Ристовски каже да је обишао цео свет са својим филмовима, али да никада није био ничији осим – ваш.

 

– Ваш који сте данас овде, и који ћете сутра бити ту. Ја сам народни глумац. Увек сам говорио оно што мислим, и тако говорим и данас. Ја сам градитељ, а не рушитељ. Ја сам уз помоћ државе направио дом културе у мом Равном селу. Место где ће млади учити љубав и толеранцију. То би могла бити велика акција државе. Да врати у функцију домове културе – додаје глумац.

Он је на крају подржао председника да створи бољу Србију.

– Он то ради из дана у дан, па и пруженом руком пријатељства. Нека живи дух толеранције у Србији. Живела таква Србија – истакао је глумац.

Скуп почео државном химном, прва се обраћа Мина Мијаиловић

На почетку скупа интонирана је химна Боже правде коју је извела Љубица Вранеш.

Прва ће се обратити Мина Мијаиловић, мајка ратница, борац за децу.

– Драги људи, поштовани председниче, овде сам да бих са вама поделила своје лично искуство. Срећни су родитељи који не знају како изгледа брига о болесном детету. Не мислим на прехладу, него на тешке болести. Са једном таквом дијагнозом мог детета сам се ја сусрела. Ретка болест је за већину статистика, за наш је то свакодневица и живот – казала је она.

Мијаиловићева је истакла да на крају сваког тешког дана мора имати наду, да настави боље и храбрије.

 

– Да никада не устукнеш пред препрекама какве год биле. Како се осећа када дете добије неку ретку дијагнозу, и мора да га лечи у иностранству? Рећи ћу вам само да је свака мајка ратница. Признајем, нисам очекивала помоћ државе, могли смо само да сањамо пре 10 година лечење у иностранству. Заведена причама, почела сам сама да скупљам новац, али сам убрзо пронашла прави пут – казала је она.

Мина Мијаиловић рекла је она да су институције помогле да оствари права за своје дете.

– Сваки наш уложени труд, првенствено нас као родитеља, води нас ка успеху. Ако желимо да идемо напред, морамо да верујемо у себе, нашу децу и нашу Србију. Да будемо уједињени за њихову будућност. Поносна сам што данас шаљемо слику заједништва, слоге и подршке. Наша деца су наш мотив да порушимо све статитстике и победимо сваки животни изазов. Нисмо сами, Србија је уз нас.

Бранков мост и даље препун људи

Бранков мост је и даље препун људи, иако је плато испред Скупштине потпуно пун.

 
(Вечерње новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *