Од изазова до решења

Са чим су се током два дана теоријске и практичне наставе у погону НИС-а упознали студенти Техничког факултета „Михајло Пупин“ у Зрењанину?

Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину и компанија НИС проширили су дугогодишњу сарадњу у области стручног и научног усавршавања студената, учешћем предавача из праксе у настави на студијском програму „Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса“. Циљ сарадње је даљи развој овог студијског програма.

У ДУХУ ДОБРЕ ИНЖЕЊЕРСКЕ ПРАКСЕ Студенти факултета, смер „Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса“, имали су прилику да теоријску и практичну наставу на предмету „Експлоатација нафтних и гасних бушотина“ похађају у Погону за производњу нафте и гаса „Средњи Банат“ компаније НИС. Предавач Милош Алексић, руководилац Сектора за производњу нафте и гаса у НИС-у, сматра да су предавања корисна и значајна слушаоцима јер студенти могу кроз реалне примере из праксе да упознају изазове, али и решења која у духу добре инжењерске праксе дају најбоље резултате.
Поред Алексића, у програму су ангажовани и Слободан Гојковић, руководилац Службе за планирање, оперативну и техничку подршку, а на предмету „Техника и технологија производње нафте“, као и Вук Калинић, експерт за разраду лежишта, предавач на предмету „Интензивирање дотока и методе за повећање исцрпка слојева“. Ово је први пут да су стручњаци неке компаније ангажовани у настави на факултету, изузимајући високе стручне школе, где је оваква пракса већ у току.

ВЕЗА ИЗМЕЂУ РЕЧИ И ЗАНИМАЊА Ради постизања што квалитетније наставе на овом студијском програму, студенти прве, друге и треће године имају обавезне стручне праксе, а компанија НИС је обезбедила и простор за додатну едукацију у својим тренинг центрима у Зрењанину и Елемиру, као и потребне лабораторије и апарате за извођење праксе за студенте, где их стручњаци компаније упознају са функционисањем појединих организационих делова. То је, уверен је Вук Калинић, најбољи начин да се стручно знање прошири, подели, односно преноси. У складу с тим, основни бенефит реализације овог програма је, сматра он, упознавање младих будућих колега с примерима из праксе и изазовима и решењима који их чекају у свакодневном послу.
Слободан Гојковић, трећи предавач из компаније НИС, каже да је ова сарадња win-win ситуација, јер ће студентима бити веза између речи на папиру и будућег занимања, а компанији пружа могућност препознавања најбољих појединаца.
„Колеге и ја смо изабрани тако да можемо да покријемо читав спектар активности, послова и процеса који у ствари чине Upstream – од лежишта до рафинерије“, додаје Гојковић.
На чињеницу да је ово пример добре праксе који показује колико је важна континуирана сарадња образовања и привреде, указала је и проф. др Елеонора Десница, шеф Катедре за индустријско инжењерство у експлоатацији нафте.
„Успостављање партнерских односа у протеклих скоро девет година са компанијом НИС је допринело унапређивању различитих видова повезивања привреде и образовања, као и научној афирмацији факултета.“

У СУСРЕТ БУДУЋНОСТИ Своје мишљење изнели су и сами студенти који су током два дана теоријске и практичне наставе у погону НИС-а имали прилику да се упознају са основама технологије производње нафте и гаса, и сусретну са опремом и техником која се користи у процесу експлоатације течних и гасовитих минералних сировина.
По речима Александре Барачков, студенткиње четврте године, пракса и теорија су доста разликују, јер предавачи имају велико искуство и могу почетнике да науче како да избегну грешке с којима су се они суочавали на почетку каријере. Са њом се слаже и Чедомир Обрадовић, такође студент четврте године, који прецизира: „У пракси имате прилику да видите алате и делове опреме, а и доста је лепше када вам неко са таквим искуством у нафтној компанији објасни и приближи оно што вас у будућности очекује.“
Сарадња између компаније НИС и Техничког факултета „Михајло Пупин“ у Зрењанину одвија се посредством НИС-овог програма „Енергија знања“, који је покренут 2012. године са примарним циљем да се усклади понуда и потражња образовних профила на тржишту рада и реши дефицитарност инжењерског профила. Управо уз подршку НИС-а на овом факултету је школске 2014/2015. године акредитован студијски програм „Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса“. НИС додељује и стипендије најбољим студентима, а од како је овај студијски програм акредитован, у компанији је до сада већ запослено 25 дипломаца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *