МИШЕЛ ЧОСУДОВСКИ – У рату за Украјину „пала“ је Европа

Да ли би минирање Северног тока требало да постане предмет обраде Међународног суда за ратне злочине?

Код агресије на СРЈ, ваша земља је била објекат напада НАТО-а и то је било нелегално и с фабрикованим доказима. Овде имате ситуацију да је НАТО држава напала неколико других земаља Алијансе. Последица је потпуна милитаризација ЕУ. Иронично је, али код експлозије на Северном току ниједна нападнута земља се није позвала на чувени члан 5 Повеље НАТО-а где стоји да је напад на једну чланицу напад на целу Алијансу. Добро је питање да ли НАТО уопште постоји после ових догађаја или Американци суверено владају Европом – каже у ексклузивном разговору за „Печат“ професор Мишел Чосудовски, економиста, професор емеритус на Универзитету у Отави и главни уредник чувеног антиглобалистичког портала „Глобал рисерч“.

Сматрате да поменута операција није могла проћи у тајности?
Требало би се присетити 7. фебруара 2022. и конференције за медије у Белој кући. На њој су председник САД и немачки канцелар јавно изразили намеру да дигну Северни ток у ваздух. Тада се Шолц придружио намерама Вашингтона да дигне у ваздух свој гасовод „ако руски тенкови уђу у Украјину“. Олаф Шолц је био свестан да су саботажу Северног тока испланирале САД, на штету више од 400 милиона Европљана.
Поседујете недвосмислене доказе да је канцелар Шолц био умешан?
Ово је стенограм с конференције од 7. фебруара 2022, питања су упућена и председнику Бајдену и канцелару Шолцу.
Андреас (Ројтерс): Хвала, господине председниче. И хвала вам, канцеларе Шолц. Господине председниче, хтела сам да вас питам о пројекту Северног тока коме сте се дуго противили. Нисте га сада споменули, као ни канцелар Шолц. Да ли сте данас добили уверавања од канцелара Шолца да ће Немачка, у ствари, повући утикач са овог пројекта ако Русија изврши инвазију на Украјину? И да ли сте разговарали о томе шта би могла бити дефиниција „инвазије“?
БАЈДЕН: Ако Немачка (лапсус), ако Русија изврши инвазију, то значи да ако тенкови или трупе поново пређу границу Украјине, онда више неће бити Северног тока 2. Ми ћемо га окончати.
НОВИНАР: Али како ћете, како ћете то тачно урадити, пошто су пројекат и контрола пројекта под контролом Немачке?
БАЈДЕН: Хоћемо, обећавам вам, моћи ћемо то да урадимо. „Пројекат је под контролом Немачке.“
Андреас (Ројтерс) [канцелару Шолцу]: И да ли ћете се данас обавезати, да ли ћете се данас обавезати да ћете искључити Северни ток 2? Нисте то споменули, а нисте ни споменули…
ШОЛЦ: Као што сам већ рекао, ми делујемо заједно, апсолутно смо јединствени и нећемо предузимати различите кораке. Урадићемо исте кораке, и они ће бити веома, веома тешки за Русију, и они треба да разумеју.
Дакле из ових речи немачког канцелара закључујете да је Немачка знала?
Његов одговор је недвосмислен. Он подржава Бајденову одлуку да уништи Северни ток, избегавајући да се позабави суштином питања Ројтерсовог новинара „под контролом Немачке“ чији је он шеф владе. Шолцове изјаве на конференцији за медије сугеришу да је ово била заједничка одлука.
Сматрате ли да речено може да послужи као повод за оглашавање Међународног суда за ратне злочине?
Гасовод Северни ток, који је био предмет напада, налази се у (поморској) територијалној јурисдикцији четири државе чланице Европске уније. У међународном праву намерно уништавање „имовине“ унутар територијалних вода земље од страног државног актера или у његово име представља чин рата. Међународни суд може да потврди тај чин рата и то може лако да се документује. У Вашингтону је јавно речено: „Ми ћемо то урадити и имамо план да то урадимо.“
Како сте „прочитали“ откриће америчког новинара Симора Херша?
Значајно је што је дао целу хронологију. О пројекту се разговарало иза затворених врата 2021, али је стварно планирање ове такозване тајне операције почело у децембру 2021, проширивши се на њено извршење у јуну 2022. и стварну саботажу 26–27. 2022. године.
Крајем децембра 2021. саветник за националну безбедност Џејк Саливан сазвао је оно што је описано као „новоформирана радна група“ (Заједнички шефови штаба, ЦИА, Стејт департмент и Трезор) која се односи на припреме за рат у Русији.
Унутар групе се водила дебата о томе шта треба предузети у вези са Северним током. „ЦИА је тврдила да шта год да се уради, мора да буде тајно. Сви [у радној групи] који су укључени разумели су улоге.“
Почетком 2022: Предвиђена је тајна операција. ЦИА је известила Оперативну групу: „Имамо начин да дигнемо у ваздух цевоводе.“
Месец дана касније, 7. фебруара 2022, позван је немачки канцелар Шолц, који је упознат с наумом.
Како оцењујете европску економију данас?
ЕУ је у економској кризи и у дубокој социјалној депресији. То јесте резултат саботаже над Северним током, али је главни разлог у ствари што су економије свих земаља ЕУ доларизоване и финансијски зависне од Централне банке а Европска централна банка не ради ништа без налога из америчког ФЕД-а. Наравно, има ту много криминала. Европски банкарски систем контролишу америчке Федералне резерве и Банка Енглеске, а девастација социјалног и економског амбијента у земљама ЕУ траје од ковид времена. А сама ковид криза, којом су нанишањене чак 193 земље, показало се, била је само спровођење неолибералне агенде овладавања свиме на свету. Услед тога имате кидање ланаца снабдевања, кризу у пословима, неки привредници екстремно зарађују и богате се, штампа се новац у огромним количинама и завршава углавном код одабраних.
Амерички гас у Европи сада је скупљи седам пута а добављачи из САД траже од Европљана 20 уговора годишње како би им гарантовали редовност снабдевања.
То неће функционисати како мисле Американци. У отвореним друштвима ако желите да купите гас, тражићете најповољнију цену. Можете га узети од трећих земаља. Рецимо од Индије.
Како гледате на рат Украјине и Русије?
Рат у Украјини је завршен пре него што је почео. Руси су им парализовали ваздухопловство и морнарицу и на почетку су загосподарили Црним и Азовским морем, а свако ко се имало разуме у ратне сукобе зна да се не може водити конвенционални рат без морнарице и авиона. Сада, после ових последњих намерних „цурења“ података из америчких извора виде се докази да Украјина остаје без муниције и да нема капацитете за даље сукобе. Мислим да ће најдаље за месец дана бити крај ратовања и да ће почети неки преговори. У ствари, највећи проблем је што политичари у Америци верују својој пропаганди да могу да победе Русију у нуклеарном рату.
Да ли могу?
Истраживао сам интензивно претње нуклеарним арсеналом, нарочито пројекат „Менхетн“ (прављење америчке атомске бомбе). Многи људи не знају да је тај пројекат развијан за рат против СССР-а и то у време када су они били савезници Америке. Никад није требало нити планирано бацити овакве бомбе на Немачку.
Причате о плановима за рат после 1945?
Према америчком плану „Незамисливо“ од 15. септембра 1951. планирано је бацање нуклеарних бомби на 66 градова. По тој ратној агенди требало је утрошити око 2.000 нуклеарних глава. О томе се у званичној историји Запада не говори, као и што се заборавља да су 1918. Американци, Канађани, Јапанци искрцали близу 200.000 војника у Сибир преко Владивостока наводно да „смире револуционаре“, а у ствари да овладају руским пространством. Повукли су се после две године.

ТАЧИЈУ ЈЕ ТРЕБАЛО ДА СУДЕ ПРЕ 25 ГОДИНА

Који су непобитни разлози због којих КиМ не сме бити међународно призната држава?

Бивши лидер те назовидржаве Хашим Тачи, када ју је наводно стварао, био је на Интерполовој потерници као криминалац. То је било 1998. и 1999. Створио је мафијашку државу, што је она и данас. Свакако то не значи да не треба преговарати с људима, Албанцима који тамо живе око велике аутономије у Србији. Смешно је што Тачија сада држе у затвору и суде му за злочине од пре 25 година. Зашто га нису ухапсили 1999. када су све знали?

Какви су данас нуклеарни капацитети главних ривала?
Уједначени, САД и западне земље су егал с Русијом и Кином и то је нека гаранција да до таквог рата неће доћи. Наравно, западна пропаганда је проблем. Западни политичари бескрајно и бесрамно верују својој пропаганди.
С ратом у Украјини поново се повампирио нацизам, сада га зову неонацизам.
Сједињене Државе су увек подржавале нацисте. Документовано је да су Волстрит и Бенк ов Ингланд заједно са Федералним резервама подржали кандидатуру Адолфа Хитлера за канцелара после Вајмарске републике. Они су га створили и финансирали искључиво због својих економских интереса. Рецимо, опште је познато да се у рат не иде ако немаш нафту а Хитлер је кренуо 22. јуна 1941. у операцију Барбароса, војни захват за који му је била потребна огромна количина горива. Рокфелеров „Стандард ојл“ из Њу Џерсија (данашњи „Ексон“) све до 1945. је снабдевао Хитлерове трупе.
Званична историографија није забележила ове податке?
Гледајте, нацизам је западни систем заснован на неолибералној економији и неокензијанској економској школи (држава је арбитар и акцелератор за време криза). Пре него што је Труман постао председник, његов став је био: Пустимо их (Европљане) да се побију између себе.
Данас када свет иде ка дедоларизацији, несумњиво је да се рађа мултиполарни свет.
Мислим да људи не разумеју шта дедоларизација значи. Није битан долар као долар него макроекономска политика земље и њен однос са најјачим међународним банкама. Важно је како ваше министарство финансија третира тзв. међународне банке. Многе земље БРИКС-а имају своје валута и хоће да тргују њима, а Бразил је пример да су централни банкари ове земље у ствари радници Волстрита и председник Лула недовољно разуме колико је у ствари зависан од долара. Меирелес је био председник Централе банке Бразила и био је Волстрит банкар у време када је шефовао Банком Бразила. Наравно, он је целу привреду доларизовао. Његов претходник Кардозо је био Сорошев банкар. Хоћу да кажем да не можете да дедоларизујете економију без великих реформи унутар својих структура.
Русија важи за носиоца актуелне дедоларизације?
Судбина руских долара у међународним банкама биће веома важна. Када је почела Специјална војна операција, око 200 милијарди долара Централне банке Русије нашло се залеђено. То је само део сада залеђеног новца а има га и у власништву руских приватних улагача. Мислим да ће решење и ових питања зависити од војног поља а Русија је много боље војно организована од САД и НАТО-а.
Како мислите боље организована?
Наменска индустрија на Западу је у приватним рукама, тако да је и рат приватизован. Таквим „власницима“ рата интерес је пре свега зарада, а не војна победа.
Рат у Украјини има и верска обележја?
То је рат између православних, и мислим да ће Запад и Кијев учинити све да направе неку своју православну цркву као доминантну као што вештачки праве и нацију. Ситуација је глупа и опасна. Мислим да ће се то питање наћи на дневном реду мировних преговора где ће се тражити компромис.
Чини се да је са овим ратом скопчано много глупих и опасних ствари?
Да, рецимо потез тзв. Међународног суда за ратне злочине који је оптужио председника Путина за ратни злочин због присилног пребацивање деце у Русију је очигледна глупост. Наводни суд Русију није окривио за агресију на суседну земљу већ што је склањала децу из ратом захваћених подручја. То је идиотија а тај суд је опет постао део НАТО снага.

Када се говори о сукобу Украјине и Русије, помиње се и давоска агенда?
Односи Русије са Светским економским форумом су контрадикторни и само годину пре Специјалне војне операције Руси су имали заједничке вежбе с давоским лидерима везане за поступке и радње у случају великог сајбер напада. Мислим да су „Давос играчи“ добро утемељени у политичким и економским круговима Москве и да и даље имају своје везе с Међународним монетарним фондом и њиховом Централном банком. Путин је свестан да има уљеза у руском економском систему. У крајњем случају, Русија јесте капиталистичка земља.
Шта да се ради када су УН у блокади?
Мора да се зна да су Уједињене нације пројекат међународних банкара, пре свих Рокфелера и Ротшилда, али и да је организација у почетку имала међународни легитимитет. И сам сам из УН фамилије јер је мој отац тамо радио. Сад су УН приватизоване до краја. Окарактерисао би их као продате и издате. УН треба реформисати из темеља. Радио сам у Азији, Кини, Латинској Америци… и схватио сам, баш као и сви људи који су боравили на разним континентима, да људи света деле исте вредности. Сви би да живе у правди и с правдом.
Како гледате на међународну позицију Србије?
Изузетно. Ви сте једина земља у Европи која није поклекла под огромним притисцима, и није увела санкције Русији а раније Ирану. Због тога вас још више мрзе. Чувајте вашу земљу од увлачења у конфликте јер многи на Србију гледају с бесом.
На Србију се и даље врши притисак да се одрекне Косова и Метохије?
Из мог искуства и из докумената о међународном статусу КиМ не мислим да је могуће преговарати о томе да Косово и Метохија добију међународну самосталност. КиМ је Србија зато што према међународним документима и праву оно то јесте. Тачно је да је тамо војна база САД, али то је друга тема.
Како живите у Канади?
Овде је политичка и социјална ситуација напета. Већина је свесна да смо под огромним утицајем империје САД. Имамо владу која беспоговорно слуша инструкције Вашингтона и Давоса. Те и такве политике се примењују од савезног нивоа до власти у провинцијама а додатно су се интегрисале током ковид кризе. Мислим да је ситуација узнемирујућа широм света.
Имена од интегритета, аутори на вашем порталу, чланцима посвећеним земљотресу у Турској усталасали су свет. Наговештено је да је у питању рат друге врсте против Турске и Сирије?
„Чувени“ Ројтерс је први велики земљотрес у овом региону (6. фебруар 2023) категорисао као „најмоћнији у региону у најмање једном веку“. Што се тиче јужне Анадолије, то је највећи земљотрес у више од седам векова (Адана, 1268). Следећи велики земљотрес у јужној Турској је био у Џејхану, Адана, 27. јуна 1998, јачине 6,3 степена Рихтерове скале, погодио је градове Џејхан и Адану са 146 смртних случајева. Дакле ниједан „велики земљотрес“ се није догодио у јужној Анадолији више од 700 година. Зар нам то не говори нешто у вези с вероватноћом да би до тако великог земљотреса могло доћи у јужној Турској?

АКТ РАТА

Коме су минирањем Северног тока Американци објавили рат?

Северни ток, који настаје у Русији, пролази кроз територијалне воде четири земље чланице ЕУ, укључујући Финску, Шведску, Данску и Немачку. Дозволу су дали и одобрили парламенти тих земаља пре изградње. Штавише, гасоводи Северни ток захтевали су одобрење Естоније, Летоније, Литваније и Пољске, које су биле део консултативног процеса пре изградње.
С правне тачке гледишта (Међународно право: Повеља УН, Поморско право) ово није био терористички напад на Русију, то је био амерички акт рата против Европске уније.

На вашем порталу било је речи и о томе да би за земљотрес те јачине могао бити „заслужан“ и ХААРП?
О ХААРП-у сам почео истраживање пре мање-више 20 година. Средином 1980-их серија извештаја Си-Би-Еса и ТВ Канада јављали су да су знања и технологије оперативне, да се може модификовати време и да су то софистициране технологије. САД су почеле да брину још 1970-их јер су имали информацију да су Руси далеко одмакли на том пољу. Они су и били иницијатори Протокола о забрани геоинжењеринга, тзв. 1977 протокола у УН.
Шта је најближе истини о геоинжењерингу?
Америчка војска може да контролише временске прилике. Ово потврђује документ америчког ратног ваздухопловства „Време као множилац силе: поседовање времена у 2025“.
Покојна светски позната научница др Розали Бертел потврдила је да „амерички војни научници“ раде на временским системима као потенцијалном оружју.
Већ 1970-их година бивши саветник за националну безбедност Збигњев Бжежински је у својој књизи „Између два доба“ предвидео да ће „технологија лидерима великих нација ставити на располагање технике за вођење тајног ратовања, од којих само минимални део безбедносних снага треба да се процени“.
Научник др Николас Бегич, који је био укључен у јавну кампању против ХААРП-а, описао га је као „супермоћну технологију радиоталасног снопа која подиже делове јоносфере [горњи слој атмосфере] фокусирањем зрака и загревањем тих области. Електромагнетни таласи се затим одбијају на земљу и продиру у све – живо и мртво“.
Марк Филтерман, бивши француски војни официр, описује неколико врста „неконвенционалног оружја“ користећи радио-фреквенције. Он се позива на „рат временским условима“, указујући да су САД и Совјетски Савез већ савладали знање и стекли искуство потребно за ослобађање изненадних климатских промена (урагани, суша) раних 1980-их.
Технике модификације животне средине америчка војска примењује више од пола века. Амерички математичар Џон фон Нојман, у сарадњи са Министарством одбране САД, започео је своје истраживање о модификацијама времена касних 1940-их и предвидео „облике климатског ратовања које до тад није било замисливо“.
Роберт Кенеди Млађи, будући кандидат на америчким изборима, аутор је вашег „Глобал рисерча“. Какве су му шансе на изборима 2024?
Још је рано за прогнозе. Нисам сигуран шта ће направити јер ће вероватно „трчати“ као независан кандидат, а не кандидат Демократске странке. Симболично је значајно да један такав интелектуалац поново уђе у америчку политику, али сигурно је да ће бити мета застрашујућих политичко-медијских удара баш као Доналд Трамп.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *