Додик: Зашто би Србија подржала територијални интегритет БиХ, ако БиХ не подржава њен

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се можда могло и формално изаћи у сусрет захтеву министра спољних послова Србије Ивице Дачића, па рећи да БиХ не признаје такозвано Косово, али да је штета која је направљена у вези са гласањем у Савету Европе дефинитивна.

“У том погледу на неки начин само мислим да је ово довело до рашчишћавања те ситуације”, рекао је Додик и упитао: “Зашто би Србија подржала територијални интегритет БиХ, ако БиХ не подржава територијални интегритет Србије”?

Поводом Дачићеве изјаве да БиХ треба да се изјасни да ли признаје или не признаје самопроглашено Косово, Додик је у Александровцу, пренеле су бањалучке “Независне новине”, навео да сама чињеница да је минирано право Председништва БиХ да одлучује о гласању о пријему “Косова” у Савет Европе, говори о томе да је БиХ већ утврдила свој став.

Он је у том погледу указао на игнорисање става српског члана и председавајуће Председништва БиХ Жељке Цвијановић, који је јасан на бази политика до сада, а то је да није БиХ признала тзв. Косово и да не треба ни да призна никакву његову позицију било где.

Додик је рекао да је спољна политика БиХ разбијена још понашањем муслиманских, бошњачких кадрова у Председништву, Савету министара и дипломатској мрежи.

“Не верујем да захтев Дачића може нешто да промени, али би било интересантно да се то стави на дневни ред и мислим да је то и Жељка Цвијановић ставила на дневни ред Председништва. Знајући ову актуелну ситуацију, мислим да су муслимани под притиском ЕУ и Американаца да се понашају на тај начин. За нас Косово није признато”, навео је Додик.

Он је казао да ниједна тема у вези са Косовом, па чак ни она из Берлинског процеса, где се тражило да се признају личне карте као легитимне, неће проћи у БиХ.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је раније данас да БиХ треба да се изјасни да ли признаје или не признаје самопроглашено Косово и упитао зашто РС не би имала право да постане посебна држава, ако Косово, које је део Србије, има то право.

Додик је изјавио да РС неће објављивати у свом Службеном гласнику законе високог представника у БиХ Кристијана Шмита и да се њена позиција може сажети у једно – или слово Устава или РС излази из БиХ.

Он је напоменуо да Шмита није изабрао Савет безбедности, да се није тамо обраћао, нити је добио икакву верификацију, те да поново покушава да намеће законе, чак и у РС.

“Ми ћемо касније кроз законодавство Републике Српске уредити ту област тако да је његова бесмислена прича и интервенција. Мислим да смо у неком финишу укупног развоја ситуације око БиХ. И може се то сажети у једно – или слово Устава или ми излазимо из БиХ”, истакао је Додик.

Каже да је оно што пише у 29. Извештају Владе Српске који је упућен СБ УН, суштина политике власти у Српској, а то је враћање на Устав БиХ и елиминисање свих досадашњих скрнављења Устава и Дејтонског споразума.

“Понекад неки на наше тврдње, када кажемо да је БиХ немогућа без Дејтонског споразума, из тога праве разне теорије, приче, сецесије”, рекао је Додик новинарима у Александровцу.

Он је нагласио да Република Српска сматра да, уколико не може да функционише Дејтонски споразум, онда је БиХ бесмислена и не треба да преживи.

Додик је рекао да је политика РС кључна, а то је враћање на Устав БиХ, елиминисање свих досадашњих скрнављења Устава и Дејтонског споразума те да је то и суштина обраћања Српске СБ УН.

“Ако БиХ није дејтонска, онда неће бити никаква. Они могу то да зову сецесијом, одвајањем, али морају да схвате озбиљно Српску која не може да прихвати кршење Дејтонског споразума вољом неких странаца”, навео је Додик.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *