Деголовски потенцијал Француске

Макронова посета Кини

У Пекингу сматрају да Париз, иако тренутно нема пун капацитет да заступа сопствене и европске интересе, има потенцијал да то почне да чини, имајући у виду тешку ситуацију у којој су се нашле европске земље

Тродневна посета Емануела Макрона Кини имала је два стратегијска циља: интензивирање економске сарадње с Пекингом и проналажење пута ка решењу конфликта у Украјини.
Не треба сметнути с ума да је Макрон најповољније од свих водећих европских лидера оценио мировни план за Украјину у 12 тачака кинеског председника Си Ђинпинга, као и чињеницу да две земље деценијама развијају сарадњу у стратегијски важним областима, попут производње авиона и нуклеарних технологија.

СА ЗАПАДА ПРИТИСЦИ И ИНФЛАЦИЈЕ, НА ИСТОКУ ДРУГАЧИЈА ПРИЧА Макрон је у Француску одлетео с педесетак директора најважнијих француских компанија. Док преко Атлантика ка Европи пристижу геополитичка условљавања и потапајућа инфлација, Европи се на Истоку пружа прилика за ширење обострано корисне сарадње, што је у априлу 2023. године свима јасно.
При томе не треба заборавити ни да је, када је Европа посреди, први „Ербасов“ погон за производњу авиона отворен изван Европе био онај у Тјенђину, пре 15 година, у ком је до сада произведено око 600 летелица, а вредност ове сарадње обема странама доноси милиајарде јуана годишње.
Кинески листови овим поводом примећују да је трговинска и инвестициона сарадња Кине и Европске уније задржала снажан замах, иако се светска економија споро опоравља. У 2022. години билатерална трговина Кине и ЕУ достигла је вредност од 847,3 милијарде америчких долара, што је 2,4 одсто више у односу на претходну годину.

ЕВРОПА КАО НЕЗАВИСНА СИЛА У МУЛТИПОЛАРНОМ СВЕТУ Током посете свог француског колеге Си Ђинпинг је нагласио да су Кина и Европа две велике силе, велика тржишта и велике светске цивилизације, додавши да односи Кине и Европе утичу на добробит обе стране, стабилност и просперитет света.
„Кина ће дугорочно задржати своју европску политику стабилном, наставити да гледа Европу као независну силу у мултиполарном свету и остати посвећена односу Кине и Европе који није усмерен, потчињен или контролисан од стране било које треће стране“, рекао је Си Ђинпинг свом француском колеги, како преноси кинеска штампа.
Макронова посета Кини догодила се на 20. годишњицу успостављања свеобухватног стратегијског партнерства Кина – ЕУ и годину уочи 60. годишњице успостављања диломатских односа две земље. Не треба заборавити ни да je француски председник Шарл де Гол, у јануару 1964, успоставио дипломатске односе с Пекингом, упркос снажном противљењу Сједињених Америчких Држава, које су нормализацији односа са Кином приступиле десетак година касније.
У Пекингу, очигледно, сматрају да Париз, иако тренутно нема пун капацитет да заступа сопствене и европске интересе, има потенцијал да то почне да чини, имајући у виду тешку ситуацију у којој су се нашле европске земље због америчког увлачења Украјине у процес ширења НАТО-а ка Истоку.
„Сијеве речи оживеле су глобално поверење у односе Кине и Европе. Говорећи о односима Европе и Кине као о кључној ‘компоненти будућности’, бивши председник Европске комисије Романо Проди рекао је да је важно да две стране наставе директну размену у различитим областима које је ометала пандемија ковида 19 током последње три године“, преноси лист „Чајна дејли“.
Иако о томе није било речи, извесно је да аналитичари широм света, али и светски лидери, посету Емануела Макрона Кини доживљавају у светлу напора Пекинга да широм света успостави мрежу потенцијалне сарадње, а не конфликата. Почевши од Саудијске Арабије и Ирана, преко Бразила и других земаља, нарочито оних које су прихватиле јуан и друге националне валуте као средства међународних плаћања. Сједињене Америчке Државе сада, након Макронове посете Кини, у то не треба сумњати, имају нову тему за размишљање. Ако не данас или сутра, за прекосутра сигурно.

Одвајање од Кине није у стратегијском интересу ЕУ

За време трилатералног састанка с Макроном и Фон дер Лајеновом Си Ђинпинг је апеловао да Кина и Европска унија траже заједнички језик док одлажу разлике, као и да науче да се прилагођавају, цене, међусобно ослањају и олакшавају узајамни процес развоја. ЕУ и Кина су једна другој важни трговински партнери и две економије су веома испреплитане, рекла је шефица ЕК, додајући да одвајање од Кине није ни у интересу ЕУ ни у њеном стратешком избору.
Макрон је напоменуо да би у свету пуном неизвесности ЕУ и Кина требало да раде једна са другом како би се уклониле замке економског раздвајања и прекида ланаца снабдевања, да на равноправној основи спроводе обострано корисну сарадњу, да се суоче с хитним глобалним изазовима као што су климатске промене и да продубљују свеобухватно стратешко партнерство.

УКРАЈИНА НЕЗАОБИЛАЗНА ТЕМА Током састанака с Макроном Си Ђинпинг је поново потврдио став Кине о украјинској кризи, позивајући све стране да заједнички створе услове за мировне преговоре.
„На састанку с Макроном Си је приметио да је узрок украјинске кризе сложен и да продужена криза не служи ничијим интересима. Рекао је да би прекид ватре, и то што је пре могуће, служио интересима свих заинтересованих страна, а политичко решење је једино исправно решење“, навео је лист „Чајна дејли“.
Си је тим пвоодом изјавио да се Кина никада неће бавити питањем Украјине из себичних интереса, већ да ће се увек залагати за правичност и правду.
„Све релевантне стране треба да преузму одговорност и уложе напор да створе услове за политичко решење“, истакао је Си.
„Чајна дејли“ даље констатује да напори Кине да промовише политичко решење украјинске кризе добијају одобравања више европских лидера.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и Макрон су се на састанку с кинеским лидером сложили да Кина није створила украјинску кризу и рекли да цене њене напоре да промовише политичко решење, као и да се радују што ће Кина ту играти важнију улогу. Такође, рекли су да су спремни да раде с Кином на проналажењу начина да се олакшају мировни преговори.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *