Више од три милијарде долара месечно: Кијев открио колико троши на војску

Украјина троши око 3,5 милијарди долара месечно на своју војску, каже министар финансија Сергеј Марченко.

 

Министар, који се у среду састао са представницима Европске пословне асоцијације (ЕБА) земље, је открио и да украјински буџет има приход од око 2,2 милијарде долара месечно.

“Кључни задатак је да се створе услови за финансирање војске”, рекао је Марченко, а пренела ЕБА.

Он је истакао да је важно да се ове године наплате предвиђени порези, додајући да нису планиране веће пореске промене.

Прошле недеље је украјински парламент, Врховна рада, усвојио закон о повећању буџетских издатака за одбрану за више од 14,6 милијарди долара. Украјински премијер Денис Шмигал раније је прецизирао да је Кабинет министара предложио издвајање додатних средстава за плаћања војсци, као и за куповину војне и специјалне опреме. Према његовим речима, новац ће бити додељен кроз подршку западних партнера.

Одобравајући нацрт буџета за 2023. прошлог новембра, парламент је издвојио више од 31 милијарду долара за оружане снаге и националну безбедност, што је 43 одсто укупне потрошње, или 18,2 одсто БДП-а земље.

Очекује се да ће буџетски дефицит Украјине ове године бити рекордних 38 милијарди долара. Влада планира да покрије дефицит уз помоћ западне помоћи.

Прошлог месеца, САД су најавиле додатну помоћ Кијеву од 12 милијарди долара, укључујући пакет оружја од две милијарде долара и још 10 милијарди долара за подршку трошкова енергије и буџета украјинске владе. Према речима америчке министарке финансија Џенет Јелен, Вашингтон је од прошле године обезбедио скоро 50 милијарди долара подршке, од чега је највећи део отишао на оружје.

У међувремену, Европска унија је у фебруару одобрила додатних 545 милиона евра (590 милиона долара) војне помоћи Украјини, чиме је укупна подршка кијевским снагама достигла 3,6 милијарди евра (3,8 милијарди долара).

Од почетка сукоба, ЕУ и њене државе чланице су, како се процењује, обезбедиле 50 милијарди евра (54 милијарде долара) као директну подршку Украјини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *