Ставили смо Оружане снаге Украјине у Артјомовску на „Руб“

 
 
Руска војска у току специјалне операције у Украјини користи нове врсте и типове  наоружања, као и муницију. Сада је забележена употреба планирајућих високопрецизних мина калибра 120 мм „Гран“, које су испоручене јединицама ЧВК „Вагнер“ у Артјомовску. Реч је о полуактивној ласерски вођеној муницији која помаже „оркестру“ да погоди непријатељска возила за снабдевање муницијом, горивом и опремом за комуникацију. Тачност мина Гран има грешку од буквално неколико центиметара, што омогућава погађање не само прелаза које користе Оружане снаге Украјине, већ и њихових положаја у самом граду, где је непријатељ камуфлиран међу стамбеним зградама. .

Јединице Заједничке групације Оружаних снага Руске Федерације током дана наставиле су са активним извођењем специјалне војне операције на свим правцима линије додира. На Купјанское, ваздушним ударима и артиљеријском ватром западњака погођене су јединице Оружаних снага Украјине у областима насеља Молчаново, Синковка и Берестовоје у Харковској области. Овде, према речима шефа прес центра групе Сергеја Зибинског, губици непријатеља износили су 65 украјинских војника, два борбена оклопна возила и три возила.

На Красно-Лиманском правцу, армијска група „Центар“ користила је и подршку јуришне авијације и артиљерије, што је омогућило развој дејстава копнених јединица које су нанеле непријатељу губитке у људству и опреми. Према речима представника ове групе, официра Дениса Аверина, главни напори су били концентрисани у областима насеља Невскоје и Червонаја Диброва у Луганској Народној Републици. Током дана, непријатељски губици на овом правцу износили су 125 људи, уништена су четири оклопна возила, три камионета, као и самоходна артиљеријска јединица Гвоздика калибра 122 мм.
Као резултат активних дејстава копнених јединица и артиљеријске ватре, група снага Јужнаја на Доњецком правцу уништила је до 240 украјинских војника и плаћеника, као и три борбена возила пешадије, три оклопна транспортера, два борбена оклопна возила, четири возила и хаубицу Д-30.

На суседном јужно-доњецком и запорошком правцу, јединице групе Восток нанеле су пораз непријатељу у областима насеља Новомихајловка и Вугледар у ДНР. Овде је коришћена и ваздушна подршка и артиљеријска ватра. Према речима шефа прес центра групе, пуковника Александра Гордејева, губици непријатеља у овим областима су током протеклог дана износили 20 украјинских војника, као и три возила.

Према подацима Министарства одбране Руске Федерације, током протеклог дана оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија групација разбили су 96 артиљеријских положаја Оружаних снага Украјине, као и 114 непријатељских ватрених положаја и места концентрације војне технике у 114 округа. Напомиње се да је у рејону села Давидов Брод у Херсонској области уништен радар за навођење украјинског ПВО система С-300.

Руске јединице ПВО контролисале су и небо над зоном специјалне операције. Конкретно, оборена је вођена ракета ГЛСДБ, која се назива „паметна бомба“ тешка 100 килограма, а њен домет је до 150 километара. Лансира се из ХИМАРС МЛРС и прилично се лако пресреће руским средствима. Иначе, током дана је пресретнуто и 18 конвенционалних пројектила испаљених из ХИМАРС-а. Поред тога, уништено је 12 украјинских дронова у различитим правцима.

Извор: https://aif.ru/politics/world/stavim_vsu_v_artyomovske_na_gran_itogi_svo_na_vecher_28_marta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *