Путин: Русија ће распоредити тактичко нуклеарно наоружање у Белорусији

Русија има начина да одговори на муницију са осиромашеним уранијумом. Имамо доста таквог наоружања, али га Русија још није употребила, рекао је Владимир Путин председник Руске Федерације.

Према његовим речима, они који користе такво оружје заправо ће деловати против сопственог народа.

“Сједињене Државе и њихови европски савезници послали су у Кијев војну опрему вредну десетине милијарди долара како би подстакли прокси рат против Русије у Украјини. Москва је више пута упозоравала на последице ових акција по регионалну и глобалну безбедност. Западне земље неће моћи да испоруче довољно оружја Украјини да надмаше Русију на линијама фронта”, рекао је председник Владимир Путин.

Ако украјинска страна употреби муницију са осиромашеним уранијумом, то ће, поред осталих последица, неминовно довести до контаминације пољопривредних површина, поручио је он.

“Ако говоримо о Украјини , они који буду користили муницију са осиромашеним уранијумом морају да разумеју: остаци (ове муниције – прим. аут.) ће загађивати површине, усеве… У том смислу, ово се може се рећи да је ово најштетније и најопасније оружје за људе. Не само за учеснике борбених дејстава, већ и за животну средину. За људе који живе на овој територији”, истакао је.

Украјинске трупе користе око 5.000 граната дневно, док Сједињене Државе производе само око 15.000 месечно, рекао је руски председник Путин.

Шеф државе је нагласио да би западно снабдевање Украјине наоружањем само продужило сукоб.

Истакао је да Русија неће дозволити претерану милитаризацију  своје економије, Путин је рекао да Москва до данас није смањила цивилну изградњу, здравство, образовање и развој инфраструктуре, али ће Запад бити приморан на то.

“Паликуће (НАТО) планирају да у Украјину пошаљу између 420 и 440 тенкова. Овде је исто као и са муницијом. Током овог периода произвешћемо и модернизоваћемо више од 1.600 тенкова”, рекао је Путин.

“Укупан број руских тенкова премашиће број украјинских више од три пута”, рекао је Владимир Путин.

Постоји претња од испоруке оружја Украјини, Русија зна за ове испоруке, изјавио је руски председник Владимир Путин за канал Русија-24.

Русија ће распоредити нуклеарно оружје у Белорусији

Додао је да ће до 1. јула у Белорусији бити изграђено складиште за тактичко нуклеарно оружје.

“Москва и Минск су се договорили да поставе тактичко нуклеарно оружје на територији Белорусије”, рекао је Путин.

Он је прецизирао да ће изградња складишног објекта бити завршена 1. јула и истакао да ће они распоредити оружје без кршења обавеза из Уговора СТАРТ. 

Према његовим речима, разлог за такав корак била је најава да ће Велика Британија испоручити Украјини пројектиле са осиромашеним уранијумом. 

Путин је истовремено напоменуо да је Белорусија дуго тражила да на својој територији постави руско нуклеарно оружје.

” У принципу, радимо све оно што су они (САД) радили деценију. Они имају савезнике у одређеним земљама и њихови носачи су обучени, њихове посаде су обучене. У принципу, ми радимо све што они раде већ деценију. Они имају савезнике у одређеним земљама. И ми ћемо урадити исто. Управо ме је Александар Григоријевич Лукашенко упитао за ово”, рекао је председник.

Путин је изразио неслагање са тврдњама западних политичара и медија да оружје са осиромашеним уранијумом које се шаље у Кијев неће имати никакве здравствене или друге последице.

“То, наравно, није случај. Чињеница је да не спадају у категорију оружја за масовно уништење. Али језгро пројектила са осиромашеним уранијумом и даље ствара такозвану радијациону прашину и у том смислу, наравно, представља оружје најопасније врсте”, рекао је он.Русија има средства да одговори, рекао је Путин. 

“Без претеривања, имамо стотине хиљада таквих метака. Још их нисмо користили”, рекао је он.

Подсетимо, заменица британског министра одбране Анабел Голди рекла је у уторак да ће Лондон, поред тенкова “челенџер 2”, послати и муницију Оружаним снагама Украјине, укључујући и оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.

Иза саботаже Северног тока стоје западне службе

Руски председник Владимир Путин је, коментаришући ситуацију са саботажом Северног тока, рекао да се слаже са закључцима да иза напада стоје америчке обавештајне службе.

Према његовом мишљењу, истина о ономе што се догодило биће тешко достижна, али ће се једног дана открити.

“Амерички новинар који је сада постао прилично познат у свету, спровео је истрагу и, као што знате, дошао до закључка да су ову експлозију на гасоводима организовале специјалне службе Сједињених Америчких Држава. У потпуности се слажем са овим закључцима”, рекао је он.

Крајем 2021. америчка администрација је већ размишљала о дизању Северног тока у ваздух, тада је саветник америчког председника Џејк Саливен контактирао починиоце напада, рекао је амерички истраживачки новинар Симор Херш.

Истрага Херша наводи да су амерички рониоци минирали Северни ток 1 и 2: они су деловали под окриљем вежбе БАЛТОПС 22, која је одржана у Балтичком мору од 5. до 17. јуна 2022. године.

Данска је негативно одговорила Русији на предлог да се заједно испитају линије Северног тока, рекавши да јој није потребна помоћ, навео је Путин.

“Разговарали смо са данским властима и предложили им да се одмах заједнички и уз ангажовање међународних експерата, испитају ово подручје, сматрајући да би ту могла бити постављена још једна експлозивна направа, која из неког разлога није експлодирала. Али добили смо одговор где, да поједноставим, пише да наше услуге нису посебно потребне, а ако буде потребно, бићемо обавештени једног дана о томе”, открио је Путин.

О сусрету са Си Ђинпингом и глобалним дешавањима

Истог дана, када je председник Кине Си Ђинпинг показао позитивне аспекте кинеског плана за решавање сукоба мирним путем, сазнало се да ће милион граната са Запада бити послато у Русију, од, како каже Путин “земаља покретача овог сукоба”.

“Председник НР Кине је доста пажње посветио откривању позитивних принципа кинеског мировног плана, плана за мирно решавање ситуације у Украјини”, открио је Путин, додајући да се сутрадан, непосредно пре састанка са новинарима, сазнало за планове Британије да снабде кијевски режим гранатама са осиромашеним уранијумом.

“Као да су западњаци то намерно урадили да би некако или пореметили наше преговоре или утицали на њих, не знам ни зашто, али изгледа да је то намерно урађено”, рекао је руски лидер.

Навео је да је кинеског председника Си Ђинпинга позвао у свој стан у Кремљу где су разговарали о глобалним дешавањима.

“Одржали смо радни ручак, онда сам позвао председника Сија, као пријатеља, да се пређемо у другу просторију. Овде имам стан, где проводим доста времена у последње време. Радим овде врло често и ноћима, тако да смо тамо прешли. Седели смо код камина и пијуцкајући чај, полако причали о свему”, рекао је Путин у интервјуу Павлу Зарубину на каналу Русија-24.

Напоменуо је да је било речи о ситуацији у глобалним дешавањима у различитим аспектима.

Главни акценат навео је руски председник био је на билатералним односима земаља.

“Наравно, током ова четири сата разговарали смо и о билатералним односима у свим аспектима, пре свега у економској сфери, и на то је стављен главни акценат”, рекао је Путин.

САД секу грану на којој седе ограничавајући употребу долара

Русија и Кина ће настојати да удруже снаге у областима високе технологије у којима су обе земље веома конкурентне.

“Наравно, трудићемо се да удружимо своје напоре у најперспективнијим високотехнолошким индустријама, где свако од нас има одређени висок, добро развијен ниво конкурентности на светским тржиштима”, најавио је шеф државе.

Русија и Кина се природно допуњују: Кини треба стабилно снабдевање енергетским ресурсима, а Руска Федерација је у стању да обезбеди такву стабилност, рекао је руски председник.

Русија, нудећи да користи кинески јуан у трансакцијама са другим земљама, не нарушава долар, који би, како каже “користили, али им не дају”.

Путин је раније изјавио да се Русија залаже за коришћење кинеског јуана у обрачунима између Русије и земаља Азије, Африке и Латинске Америке.

“Користили бисмо долар, али нам не дозвољавају, али како да извршимо плаћања? У валути која је прихватљива за наше трговинске партнере. Јуан је једна од ових валута. Поготово што користи се и ММФ- у”, навео је одговарајући на питање да ли верује да понудом да пређе на плаћање у јуанима, Русија задире у простор долара.

Све државе са девизним резервама два пута ће размислити о поузданости улагања у САД и њене валуте након онога што су нама урадили, истакао је председник руске председник.

“Ево и саме чињенице да су нам, рецимо, златно-девизне резерве замрзнуте. Све земље света, уверавам вас – бар оне које имају златне резерве – све су размишљале о томе колико је амерички партнер поуздан. Закључак је: непоуздан”, нагласио је Путин.

Протести у Француској њихова ствар

Говорећи о протестима против пензионе реформе у Француској, рекао је да је то њихова унутрашња ствар.

“Па, знате, пре свега, то је њихова ствар. То је унутрашња ствар Француске”, рекао је Путин.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *