Нови сајбер ратници

Уз већ добро познате невладине организације у Србији које добијају новац са Запада, с почетком Специјалне војне операције у Украјини новац све више иде у ИТ сектор и стручњаке који рад усмеравају против Русије

Пише Дмитриј Леусенко, Јужна новинска служба

Србија је ретка европска земља у којој становници још увек искрено воле Русију и саосећају с њеном војском у зони Специјалне војне операције (СВО) у Украјини. Отуда беспрекидна жеља САД и западних држава да једном заувек искорене руски утицај на Балкану. У ту сврху Вашингтон улаже огромна средства, пре свега у ИТ сектор и масовне комуникације: само прошле године невладине организације у Србији, Црној Гори, Босни, Северној Македонији и Косову добиле су 115 милиона долара.
Од 2018. до 2021. године непрофитне организације у Србији примиле су америчке донације у укупном износу од 21 милион долара. Њихови циљеви су одевени у прилично романтичне формулације: развој правне државе, јачање положаја цивилног друштва и промоција универзалних људских вредности у балканској земљи. Како се те универзалне људске вредности схватају на Западу, могли смо да видимо 1999. године, када је у НАТО бомбардовању Београда убијено 2.500 цивила, а скоро 13.000 је повређено и осакаћено. Сада се, међутим, Србима нуди да науче: та операција („Савезничка сила“) била је за њихову корист, а њихови очеви, мајке, браћа и сестре су убијени за њихову будућу срећу. На изопаченом Западу је и логика аргумената изопачена, али Американци то додатно плаћају.

РАСТ ДОНАЦИЈА С почетком руске СВО у Украјини и масовним српским скуповима подршке Русији прошле године, из САД је Београду издвојено око 40 милиона долара. Скоро половина од 115 милиона долара додељене помоћи коју су Американци прикупили за такозвани Западни Балкан. Истовремено, нико на Западу не крије имена НВО које традиционално добијају ове износе. Српски медији отворено показују ове проамеричке организације: Фондација „Траг“, која је од 2018. до 2021. добила 7.700.000 долара, Фондација „Отворено друштво“ – 1.000.000 долара, фондација „Рома“ – 980.000 долара, НВО „Атина“ – 738.135 долара и „Катализатор“ – 660.000. Колико су ове НВО добиле 2022. године још није познато.
Познато је пак да је листа иницијатива ових организација за Србе нашла сасвим нове правце – продубљену наставу енглеског језика, развој „критичког мишљења“ и ново „разумевање света“. Ако је с првом тачком све мање-више јасно, сасвим је нејасно на какав нови свет Запад данас оријентише Србе и према чему треба формирати критичко мишљење.
Што је најинтересантније, с почетком СВО велики део америчких средстава је почео да слива за обуку ИТ стручњака и развој веб-ресурса и западних пропагандних сервиса. „Помоћ Запада нам је веома важна“, каже неформални кустос америчких донационих средстава у Србији, народни посланик Ђорђе Павићевић. „Српско друштво мора да иде путем демократије и напретка, а то не може без развоја информационих технологија и отворених комуникација.“
Истовремено, овај политичар прећуткује да се упоредо с јачањем западне помоћи ИТ стручњацима и радом на интернету нагло повећао број хакерских напада из Београда и Новог Сада на сервере руских медија, политичких партија и државних служби. Комитет Државне думе за безбедност је нагласио да је реч о прилично новом, до сада незапаженом трагу сајбер напада на Русију. Српски хакери су обично радили заједно с Русима против Запада, као што су ИТ професионалци на ширем нивоу формирали јединствену коалицију с колегама из Русије. Први пут је примећена антируска активност српских ИТ стручњака.
Руски парламент ипак поручује да не треба занемарити чињеницу да је последњих месеци у Србију стигло више од 50.000 руских инжењера, програмера и научника. Они данас активно раде на свом новом радном месту.
Министарство унутрашњих послова Србије је такође известило прошлог септембра да је око 700 ИТ фирми повезаних с Русијом отворило филијале у Србији од фебруара 2022. Поједине стране компаније с великим потенцијалом руског особља, као што је софтверски програмер „Луксофт инц.“ и програмер за развој компјутерских игрица „Воргејминг“, пребациле су део кадрова у Србију.

АМЕРИЧКИ ПАРТНЕРИ Многе компаније већ су у партнерству са Агенцијом Сједињених Држава за међународни развој (УСАИД), која шаље милионе долара локалним невладиним организацијама, које пак захваљујући добијеним средствима за партнере узимају српске и руске ИТ фирме или појединце. Американци инсистирају на таквој сарадњи како би добили бољи резултат. С једне стране, уобичајени хакерски послови иду руским и српским ИТ стручњацима, што ствара одређене проблеме Русији. С друге стране, задужени су да креирају нове атрактивне онлајн-производе који ће квалитетније промовисати западне вредности масовној српској, а тиме и руској публици.
Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил је више пута рекао да Србија гравитира Русији, те да је за то крива већина одрасле популације која је окренута братској земљи. А проблем би се решио победом српске омладине која гравитира Западу. „Српска омладина је већ одлучила да се окрене Западу, овде је више заинтересована, као, у ствари, руска омладина“, нагласио је он прошлог пролећа и додао: „Али окоштала и крајње традиционална Москва им не дозвољава да живе нормално у цивилизованом свету.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *