Нова хајка на православље: Забрањен приступ моштима у Кијевско-печерској лаври

Украјинско Министарство културе је решило да провери очуваност “културних добара” тј. “музејских експоната” које та држава има, па је забранило приступ моштима светих у пештерама Кијевско-печерске лавре.

 

“На територији Кијевско-печерске лавре почела је са радом комисија Министарства културе, која утврђује ‘ниво очуваности музејских експоната'”, јавио је украјински лист “Страна”.

Наиме, забрана је уведена јер је Министарство културе формирало комисију за проверу степена очуваности “културних добара”, и монахе Лавре само дан пре ступања одлуке на снагу, писмом обавестили о затварању пештера, у којима се налазе мошти светитеља.

“Биће забрањен приступ светим моштима, које они називају ‘музејским експонатима'”, саопштио је начелник информативно-просветног одељења канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополит Нижински и Прилуцки Климент.

У писму није назначен рок рада комисије, а осим пештерама, биће забрањен приступ храму Воздвижења Часног Крста, цркви посвећеној Четрдесеторици мученика и цркви Свих преподобних Печерских отаца, такозваном Топлом храму.

“У наредном периоду у овим црквама се неће одржавати богослужења, молитве, нити други духовни догађаји који се деценијама одржавају свакодневно”, додао је митрополит.

Међутим, комисија је истог дана напустила Блиске пештере, и бројни верни народ се вратио и моли се код моштију, јавило је информативно одељење УПЦ. Далеким пештерама приступ није ни био забрањен, претпоставља се да ће касније “извршити инспекцију” истих.

Методе украјинског Министарства културе за утврђивање безбедности светих моштију које се чувају у Лаври је крајње забрињавајуће, с обзиром да министар културе Украјине Ткаченко назвао нетрулежне мошти преподобних отаца Кијевских пештера “културним вредностима” и “музејским експонатима”, саопштило је Одељење за спољне црквене везе Московске патријаршије.

“Уосталом, у тоталитарном режиму у совјетско време, атеистичке власти су вршиле сличне провере моштију. Ове кампање су биле праћене скрнављењем светиње, мошти су вађене из ковчега а са њих су скидане одоре ради детаљног прегледа”, наводи се у саопштењу.

Затварање пештера је невиђена манифестација ограничења права украјинских верника, додала је Московска патријаршија.

Канонска УПЦ сазвала је 20. марта синод у вези са алармантном ситуацијом око манастира. Вишемилионска паства чекала је резултате овог састанка. Међутим, судбоносни састанак завршио се на неочекиван начин.

Без посредника

Блокада на путу ка центру Кијева, бетонска баријера и бодљикава жица. На једној страни – мала група православних епископа, на другој – мушкарци наоружани аутоматским оружјем. Таква слика могла се видети 20. марта у самом центру Кијева, преносе “РИА Новости”.

Ујутру, пре него што су се монаси Лавре упутили до украјинског председника Владимира Зеленског, да с њим поразговарају лично, без посредника, одржан је састанак синода у резиденцији поглавара канонске УПЦ. Главно питање је ситуација око Кијевско-печерске лавре.

Наиме, манастир је у потпуности у власништву државе и званично као национални резерват. Њен главни део, такозвана Доња лавра, био је у слободној употреби УПЦ. Међутим, 10. марта управа музеја је обавезала монахе да напусте територију до 29. марта.

Коментаришући своју одлуку, надлежни су се позвали на закључке ресорне комисије која је открила већи број прекршаја које је манастир учинио приликом коришћења државне имовине. Нису прецизирали шта тачно.

УПЦ је саопштила да се захтев власти не може испунити. Ово није захтев, већ “ултиматум без икаквог објашњења”, сматра УПЦ.

Како би председнику пренели свој став, свештенство је одлучило да разговара са њим лично. Да би то урадили, одмах након састанка 20. марта, чланови синода упутили су се у Банкову улицу, у канцеларију Зеленског.

Службеник обезбеђења тражио им је да поднесу писмену пријаву за регистрацију, а исту ствар им је касније предложио и службеник администрације Зеленског. Али епископи су то једногласно одбили и наставили да инсистирају на личном састанку.

Чак ни изјава прес секретара председника Сергеја Никифорова да се шеф државе неће састати са свештенством није имала ефекта.

“Чланови синода желе да председнику лично објасне ситуацију. Даље деловање Синода зависи од тога колико адекватно државни врх реагује на став милион верника”, рекао је начелник Информативно-просветног одељења Синода УПЦ митрополит Нежински и Прилучки Климент.

Председник ћути

Чекајући председника, представници свештенства УПЦ, од којих су неки у деветој деценији живота, стајали су на улици скоро два сата.

Међутим, сирене за ваздушни напад, које су се, како локални медији јављају, огласиле једино у Кијеву, приморале су монахе да напусте тај простор.

“Нажалост, немамо могућности да чекамо даље, али се надамо да ће се овај сусрет одржати у будућности”, рекао је поглавар УПЦ митрополит кијевски Онуфрије.

Према његовим речима, епископи дошли да “искажу пажњу и поштовање” и да би волели да се и према њима поступа на тај начин. Митрополит Климент је заузврат напоменуо да ће УПЦ наставити да тражи дијалог са властима.

Много нејасноћа

Жеља свештенства УПЦ је сасвим разумљива — у ситуацији око Кијевско-печерске лавре заиста има много нејасноћа.

С једне стране, игуман манастрира Павле и његова братија рекли су да ће у манастиру остати до краја. Међутим, последњих дана медији јављају да су неки од монаха већ отишли, а и личне ствари монаха увелико се износе из манастира. Како их држава не би отела, монаси је деле верном народу.

С друге стране, ни политичари немају јединствен став. На пример, посланик Врховне раде Никита Потурајев прети браћи “патриотском омладином” која ће 29. марта доћи да истера монахе.

Са друге стране, секретар Савета за националну безбедност Алексеј Данилов рекао је да никог неће узнемиравати, премда није прецизирао како ће држава поступити 29. марта када истиче рок да монаси напусте манастир.  

Украјински министар културе Олександар Ткаченко позива да се из манастира избаци само руководство УПЦ, а обичне монахе позива да пређу у расколничку структуру створену 2018. године.

Нека буде што бити не може

Украјинске политичаре, чини се, не зауставља мишљење Светског савета цркава који је осудио поступање према монасима Лавре.

“Радње које се предузимају против УПЦ постављају озбиљна питања у вези са поштовањем слободе вероисповести или уверења”, наводи се у саопштењу на сајту организације.

Папа Франциско позвао је на поштовање верских светиња, а слично саопштење дато је и у кабинету генералног секретара УН.

Поглавар Руске православне цркве патријарх Кирил се обратио светској јавности уз апел да се прогон монаха и православаца у Украјини обустави.

Док државно руководство Украјине декларише приврженост демократским нормама, европском путу развоја и поштовању права грађана, иста та права газе на најсвирепији начин, рекао је патријарх Кирил у обраћању поводом прогона монаха Кијевско-печерске лавре.

“Тренутна ситуација сведочи о томе да у Украјини де факто више нема институција које би могле да заштите канонску УПЦ. А власт, заузврат, свим силама покушава да потчини цркву”, казао је теолог Роман Лункин.

Међутим, како додаје, то је тешко спровести. Украјинска црква је највећа православна организација у земљи и милионско стадо ће је заштитити, закључио је он.

Апел монаха лавре

Свети Синод Украјинске Православне Цркве обратио се 20. марта Зеленсом као шефу државе чији су грађани, у нади да ће их коначно чути, наводи се у апелу објављеном на сајту УПЦ.

У свом апелу, Синод је подсетио да је од почетка независности, украјинска држава настојала да у национално законодавство имплементира постулате о слободи вероисповести, прокламоване у међународним правним актима.

Према речима Синода, без слободе вероисповести као законом загарантованог права појединца да слободно, немогуће је изградити демократско друштво у независној држави, посебно на украјинском путу европским интеграцијама.

Апеловали су на председника, као поглавара државе и гаранта поштовања норми Устава Украјине, да обезбеди уставно право на слободу савести и вероисповести за вернике УПЦ, да спречи усвајање антиуставних закона против Цркве који се разматрају у Врховној ради Украјине, и да се учини све што је потребно да свештенство, монаштво и верници УПЦ могу да наставе да врше службу у Успенском храму.

Украјинска православна црква, којој припадају милиони Украјинаца, увек је васпитавала и васпитава своју паству да воли своју Отаџбину, да буду достојни грађани своје државе и да достојно испуњавају своје грађанске дужности, наводи се у апелу.

УПЦ је организација која је међу првима осудила Специјалну војну операцију и која је позвала је своје вернике да бране отаџбину.

“Велики број парохијана УПЦ тренутно се налази у редовима Оружаних снага Украјине и других војних формација. Парохија и манастир пружају материјалну помоћ војним лицима, присилним мигрантима и другим категоријама становништва које се нашло у тешким околностима”, наводи се у апелу.

Синод сматра да је данас Украјини јединство потребније више него икада. Међутим, свештенство, монаштво и верници УПЦ осећају како се у Украјини распирује пламен противљења на верској основи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *