Максимилијан Краус – НЕУТРАЛНОСТ АУСТРИЈЕ СВЕ УПИТНИЈА

Слободарска партија Аустрије, са Хербертом Киклом на челу, једина је политичка снага у земљи која води политику за Аустријанце, а не против њих, каже „Печатов“ саговорник

На протеклим парламентарним изборима Слободарска партија Аустрије (ФПО) за покрајину Доњу Аустрију са Удом Ландбауером на челу однела је убедљиву победу и постигла најбољи резултат у својој историји. Како оцењују посматрачи, све су прилике да ће се овакав изборни успех поновити и на предстојећим савезним парламентарним изборима у Корушкој и Салцбургу, као и на изборима у Бечу 2025. године, рекао је у разговору за „Печат“ о актуелним политичким и друштвеним тенденцијама у Аустрији Максимилијан Краус, шеф посланичког клуба ФПО за Беч.

Да ли велики успех на протеклим изборима значи да се ваша странка, после афере „Ибица“, која јој је пре неколико година нанела озбиљну штету, у политику враћа „на велика врата“?

На прошлим парламентарним изборима ФПО за покрајину Доњу Аустрију брутално је поразила Народну партију Аустрије (ОВП) и Социјалдемократску партију Аустрије (СПО). Овај резултат је такође снажан шамар црно-зеленој савезној влади под канцеларом Карлом Нехамером која је издала интересе аустријског становништва, посебно у борби против ужасне инфлације и масовне миграције. ФПО, са Хербертом Киклом на челу, једина је политичка снага у земљи која води политику за Аустријанце, а не против њих. Овај велики изборни успех пружа нам самопоуздање за предстојеће изборе у Корушкој и Салцбургу, за савезне парламентарне, као и за изборе у Бечу 2025. године. Бечки градоначелник Лудвиг, који дизањем цена становања и других режијских трошкова подстиче инфлацију, све више губи поверење грађана. Стога су промене хитно потребне и у савезној престоници.
По неким проценама ФПО има све више присталица и једна је од најјачих странака у Аустрији. С обзиром на то да се афера коју су наместили лево оријентисани догодила у јеку највеће експанзије партије, и лидера Кристијана Штрахеа приморала на оставку, да ли се и у којој мери променио њен програм?
Својом политиком ФПО је иницирала збијање редова са становништвом. Желимо правду, слободу и сигурност, како би људи коначно могли да воде срећан живот. Они на то имају пуно право. У нашем политичком концепту народ је једини газда. Савезни канцелар из редова слободараца биће први слуга овог народа, а не дресер, манипулатор који их насилно чини „срећнима“, или марионета моћних кругова чији је једини циљ да се становништво држи у зависном положају.
Управо се навршило годину дана од почетка руске специјалне војне операције која је поделила свет. Аустрија је и даље на позицији политичке неутралности, али не и војне јер власти следе упутства НАТО-а. Какав је став ФПО у погледу рата у Украјини?
Председик Аустрије Александер ван дер Белен својим понашањем доводи у питање нашу трајну неутралност и спољнополитички делује као возач који вози у погрешном смеру. Његов јасан задатак, као председника неутралне земље, био би да одлучно води кампању за проналажење могућности да се кроз преговоре што брже прекине овај страшни рат, а не да се залаже за оне заслепљене људе који упорно захтевају наставак ратовања, а у њиховим речницима реч мир се више не појављује. Ватром се против ватре не бори. Ван дер Белен својим изјавама позива на морално саучесништво у продужењу патњи и у бесмисленој смрти небројених војника и цивила са обе стране.
Аустријска привреда, као и целе Европе, у великој мери зависи од руских енергената, пре свега гаса и нафте. После увођења санкција, међутим, приморани сте да енергенте купујете на другој страни, од САД, и то по вишеструко вишим ценама. Подржава ли ФПО такву државну политику, са економског становишта потпуно нелогичну и неоправдану?
Протекла година је показала да ЕУ санкцијама више штете наноси сопственим чланицама него Русији. Жртве су грађани који сносе страшне трошкове енергије и више не могу себи да приуште нормалну свакодневицу. Мађарски премијер Виктор Орбан је једини лидер у ЕУ који на прво место ставља потребе својих грађана и активно се противи овим штетним санкцијама. У нашој земљи би било исто када би на место канцелара дошао човек из редова Слободарске партије Аустрије.
Истовремено с јачањем ФПО расте и број учесника у свакодневним протестима у Бечу и другим аустријским градовима на којима грађани изражавају незадовољство због санкција уведених Русији, али и досад незабележеног пада стандарда изазваног драстичним повећањем цена станарина, режија, основних животних потрепштина итд. Има ли ваша странка предлог решења за наведене проблеме?
Цене струје и гаса, које су на рекордном нивоу, довеле су стотине хиљада Бечлија у финансијски незавидну ситуацију. Ипак, СПО Беч је до сада првенствено пружао финансијске пакете за спасавање спекулативних трансакција „Виен енерџија“, тј. бечког енергетског концерна, и за менаџерске бонусе, уместо да помаже становницима Беча. Заједно с поскупљењем хране, закупнином станова, режијским трошковима и још многим другим ставкама, многим Бечлијама је немогуће да се изборе са ценама енергената. Иако иду на посао и зарађују, грађани се налазе у безизлазној ситуацији, али не својом кривицом. Ти људи су очајни и град Беч коначно мора да их подржи.
Аустрија је, на неки начин, окупирана бројним мигрантима за које држава издваја огромна средства и који се невољно и тешко интегришу у тамошње друштво и културу. Како ФПО схвата ту насилну промену структуре становништва која својим интензитетом у не тако дугом времену може да „надживи“ и потисне домицилно становништво?
ФПО захтева да се прекине недиференцирана политика добродошлице бечке централе СПО. Број тражилаца азила у Аустрији је експлодирао, а на стотине младих људи свакодневно прелазе аустријске границе. Пожељна дестинација за њих је престоница, где се тражиоци азила и даље дочекују раширених руку. Бројни извештаји о насиљу и сексуалним нападима од стране тражилаца азила или оних који су већ добили право на азил пружају ружну слику, удаљену од показивања било каквих напора за интегрисање у овдашње друштво. Одговорни у граду, а пре свих је то градоначелник Лудвиг, ћуте о овим неделима, па чак од Бечлија захтевају разумевање за новопридошле. Са овим коначно треба завршити! Чињеница је да бечки СПО новчаним давањима мами у Беч социјалне имигранте из целог света, који се потом годинама прехрањују кроз „црвени“ модел минималних прихода. Ово погађа чак и добро интегрисане имигранте, укључујући српску етничку групу која даје вредан допринос нашем друштву.
Од почетка рата у Украјини у Аустрију је пристигло и много Украјинаца. Кажу да возе најскупље аутомобиле, а годину дана ништа не плаћају јер им држава обезбеђује бесплатну станарину, струју, лечење, школарину. Докад ће Аустријанци подржавати такву политику власти у ситуацији када и сами постају све сиромашнији?
Ови инциденти показују да су из Украјине избегле не само жене с децом већ и многи богати мушкарци с луксузним аутомобилима, и то упркос чињеници да је тим људима забрањено да напусте Украјину.
ФПО је критиковао бесплатно паркирање и бесплатне вожње у јавном превозу за Украјинце јер је то довело у неповољнији положај наше становништво.
Српска заједница је једна од најмногобројнијих у Аустрији, добро прихваћена од домаћина због своје лојалности, и ФПО ужива њену највећу подршку. Да ли је то због тога што добро разумете проблем Косова и Метохије као најважнијег српског националног питања?
У аустријском политичком миљеу постоје личности које делују као главни лобисти за Косово. Уместо да преузме неутралну улогу у сукобу, који је осетљив за југоисточну Европу, ОВП се бави креирањем јавног мњења о Косову. Стога позивамо ОВП да на нивоу владе буде неутралан и да се не позиционира једнострано.
Недавно сте изразили подршку председнику Србије Александру Вучићу поводом неувођња санкција Русији. Шта за вас значи отпор Србије свеопштој хистерији Европе и новом светском поретку?
Методе уцене, које ЕУ примењује против Србије, потпуно су неприхватљиве. ЕУ притеже завртње земљи која је изабрани кандидат за чланство само зато што њен председник не жели да у сваком погледу подржи пропалу политику дистанциране ЕУ елите, него гледа сопствени народ. Док у Турској тамошњи властодржац Ердоган води рат против Курда, а није ни на тренутак размишљао о санкцијама против Русије, јер му је све дозвољено зато што глуми „будалу“, у Србији се примењују другачији стандарди. Лицемерје овакве ЕУ постаје све неподношљивије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *