Крвави одред Елизабете Дебру

Где су нестала украјинска деца, те да ли трагови уместо ка Москви воде ка Западу у чије име ради медицински тим предвођен лекарком коју не без разлога зову – Краљицом црне трансплантологије?

Међународни кривични суд у Хагу потписао је налог за хапшење и подигао међународну потерницу за председником Русије и омбудсманом за дечја права. У образложењу, суд је навео: Владимир Путин и Марија Лвова Белова осумњичени су за незаконито депортовање украјинске деце.
Ова оптужница делом се темељи на извештају који се позива на податке овлашћеног представника председника Украјине за права детета и рехабилитацију деце Дарју Герасимчук. База Одељења за малолетничку превенцију Националне полиције Украјине наводно броји хиљаде пријава за несталу децу и  насилно одведену у Русију. Посланик Врховне раде Дмитриј Лубинец иде даље и тврди да је реч о стотину хиљада деце која су почетком априла одведена у Русију.
Испоставило се да би било боље да су становници Донбаса, укључујући децу, остали да гину под украјинским бомбама и да ни у ком случају нису напустили опасну зону, прокоментарисао је лидер Чеченије Рамзан Кадиров.

НЕШТО ЈЕ ОЗБИЉНО ПРЕЋУТАНО У овој оптужници Међународног суда нешто озбиљно је прећутано – подаци који откривају не детаље депортације украјинске деце у Русију, која су, узгред, смештена у хранитељске породице, већ дечјих органа у земље Запада. За осам година сукоба само на територији Донбаса коју контролише Кијев без трага су нестали ногобројни малишани за које се сумња да су живот завршили у некој од мобилних болница донираних са Запада. О чему је заправо реч?
Док се трагом информација из различитих извора клупко приче одмотава, подсетимо да су у априлу прошле године посланици Државне думе успели да блокирају канал у Херсону, преко којег су деца, пре свега из сиротишта, слата у Европу. Из Маријупоља су стигле и пријаве о неидентификованом превозу малолетника, а документи пронађени у маријупољском огранку Црвеног крста упућивали су на заиста лоше сценарије. Међу папирима налазили су се медицински картони стотина деце, која су, како се испоставило, прегледана искључиво због здравих унутрашњих органа. Истражни комитет је покренуо истрагу о томе ко је „поделио бебе на делове“ и зашто у историјама болести нема података о болестима?
„Данас је објављен видео-снимак истраживања базе Црвеног крста у Маријупољу. Пронађене су стотине медицинских картона за децу са ознаком њихових здравих органа. Међутим, они не садрже никакве информације о болестима. Такође се напомиње да су картице садржале индикације ко су родитељи деце“, наводи се на Телеграм каналу Руског истражног комитета.
Ова сазнања навела су аналитичаре да примете да је, поред органа за пресађивање, земљама Запада потребан и биоматеријал из живих ћелија како би се „појачале функције вируса“ и повећала њихова инфективност и патогеност. За то су потребне само здраве ћелије, и то од деце или људи без хроничних болести.
Сумње не би смеле да иду испред чврстих доказа, али чињеница да је Украјина давно стекла статус највеће црне тржнице људским органима улива језу и даје реалистичан призвук причама да је рад чланова Црвеног крста био, па макар и бочно, везан за токове црне трансплантологије.

ЖИВОТ ПРОЦЕЊЕН НА МИЛИОН Када говори о несталој и деци депортованој у Русију, Кијев би за почетак требало суочити с питањем како објашњава да је 2016, према подацима украјинског Министарства унутрашњих послова, полиција примила више од 6.000 пријава нестанка деце. Или да је, рецимо, 2012. у Украјини, када су полуострво Крим и Доњецк и Луганск били у њеном саставу, МУП примио скоро 8.000 пријава нестале деце.
Случај из 1990-их година, када је начелник Лвовске регионалне клиничке болнице Богдан Федак организовао криминалну групу „црних трансплантолога“ која је продавала дечје органе у иностранству, лебдео је изнад података о несталој деци. Истрага је утврдила да је тада из Лавова нестало око 130 малишана. Живот сваког детета био је процењен на милион. На овај стравичан случај надовезује се афера о несталим бебама која је 2000. потресла Харков, када су локални истражитељи у болничком гробљу уместо лешева беба нашли неочекивано велики број остатака фетуса и новорођенчади.
Врховна Рада, упркос алармантним подацима о броју несталих Украјинаца, у време председника Петра Порошенка усваја измене закона о трансплантацији органа, називајући овај акт револуцинарним у ери трансплатологије.
Крајем 2021, сада већ под Владимиром Зеленским, Рада усваја још један закон „О регулисању питања трансплантације људских анатомских материјала“. Занимљиво, овим новим законом право на дозволу вађења органа преминулог пацијента имају не само рођаци већ и особе које су преузеле обавезу да сахране преминулог. Уз то, закон није обавезивао потписника одобрења да документ овери код нотара, њиме је дозвољено вађење органа деци а право на трансплатацију поред државних, добијају и приватне клинике. Органима својих штићеника почели су да располажу интернати, сиротишта, болнице и затвори.
Писац закона, председник Комитета за здравље нације и повереник Зеленског у области медицине Михаил Радуцки, у том тренутку био је власник највеће мреже приватних клиника у Украјини.

Оружје украјинских војника на црном тржишту вреди две милијарде долара. То је тачно онолико колико месечно зарађују црни трансплантолози у Незалежној: Никита Михалков

ПО ВОЈНИКУ – 170 ДОЛАРА Закон број 5610 којим је пресађивање анатомских материјала ослобођено ПДВ-а, новинар Александар Садоников коментарише овако: „У нормалној економији, добра која се извозе најчешће су ослобођена ПДВ-а, а циљ је јасан – смањење трошкова и повећање конкурентности. Тиме је Украјина постала водећи светски извозник донорских органа“.
Са почетком ратних дејстава, међу потенцијалним донорима, нашли су се и рањени украјински војници којима се после пријема у болнице, губи сваки траг. Јавност је о томе први известио редитељ Никита Михалков .
„Оружје украјинских војника на црном тржишту вреди две милијарде долара. То је тачно онолико колико месечно зарађују црни трансплантолози у Незалежној“.
Михалков се позива на исказ службеника СБУ који је разокрио шему трансплатације и по сопственом признању зарађивао 170 долара од сваког војног лица коме су извађени органи. Задатак украјинског пуковника био је да обученим медицинским радницима шаље шифроване поруке које су указивале на правце и тачке на којима се воде борбе.
„Рањени и лешеви одвожени су у специјалне медицинске установе у Северодоњецку и Краматорску. Тамо су из тела узимани скоро сви органи – све до костију и коже. Након тога су остаци слати камионима у правцу Артјомовска, где су гробови унапред припремљени“.

ЦРНА КРАЉИЦА Признање баца светло на кључну фигуру- Елизбаету Дебру- ратну краљицу црне трансплатологије за коју је шира јавност сазнала 2022. када су челници ЛНР упозорили на њене активности у близини фронта.
„… Професионални трансплантолог, Елизабет Дебру, која је себе назвала Елза, почела је да ради са нама. Она је потпуно променила стил нашег рада и приморала лекаре да ваде органе без сагласности рањеника. Често је све радила сама. Холанђанка је из рањеног и спаљеног војника могла да издвоји пар бубрега за 7-10 минута и спакује их у посебан контејнер. У Краматорск је послата заједно са другим рањеницима који су били погодни за дубоко распарчавање… Умирућима су извађени сви органи. Све је послато преко кордона”, рекао је бивши службеник СБУ.
Такође, на мрежама се појавио и снимак операције вађења органа, коришћених тела бачених у посебне просторије, а затим у црним врећама положених у гробне јаме.
За само један дан почетком фебруара 2015. године из Дебаљеца су по подацима аналитичке службе Донбаса у базу послата 23 пара органа: бубрези, слезина и јетра. Раскомадана тела спакована су у црне кесе, позвана је група бораца која их је камионима одвезла ка Артјомовску, где је припремљено место сахране. Највише погинулих било је из 128. брдске пешадијске бригаде. Стављени су на списак несталих.
„Постоје докази да је током гранатирања Попасне Елизабет Дебру исекла бубреге и слезину 12-годишњој девојчици која је изгубила свест од експлозије мине и њеном оцу Владимиру Љашевском (пасош је пронађен у џепу јакне). Девојчици су гелерима одсечене ноге, умирала је од губитка крви, затим су јој удови превити шантом и хитно послати у медицински центар на комплетно сечење органа. Обоје су на списковима уписани као погинули током гранатирања“, тврде из овог аналитичког центра.

САКАШВИЛИЈЕВИ У ПОСЕТИ ФРОНТУ Занимљив детаљ на који би се требало вратити- у исказу украјинског пуковника први пут се уз име Елизабете појављује још једно – Сандре Рулофс, држављанке САД и бивше супруге бившег председника Грузије Михаила Сакашвилија
Сам Сакашвили се својевремено хвалио да његова супруга ради у холандској кампањи за Украјину и „много ради за медицину“. Према речима бившег припадника СБУ који је пратио Сакашвилија на затвореним састанцима са борцима у Краматорску и Лисичанску, Дебру је свуда путовала са њима. На дискретну умешаност грузијске стране, упућује још једно сведочанство. Наиме, према речима Тристана Цителашвилија, бившег команданта грузијског елитног батаљона Аваза, после државног удара у Украјини 2014. године трансплантације су уз помоћ стручњака из Грузије врше и у Маријупољу. Цителашвили тврди да су рањени војници одвожени са ратишта у болницу где су им узимани органи за којима је постојала потражња у Европи и САД..
Присуство ове мобилне јединице у Маријупољу није потврђено, али је на месту најстаријег гробља пронађена масовна гробница са око 300 људи. Према речима локалног становништва, сахране су обављене током марта док је територија била под контролом Кијева. Међу лешевима, по тврдњама новинара, било је и оних са професионално отвореним трбушним дупљама и без унутрашњих органа.
Опсежне анализе гробница у Маријупољу и оних пронађених у близини села Нижња Кринка и рудника 22 Комунар могле би да потврде или оповргну ове сумње. За тако нешто, ако ћемо истини за вољу, не постоје услови, бар док трају ратна дејства. У овим упитаностима, једно је сигурно- појава Елзе у новембру 2022. године код Артјомовска није оставила никог равнодушним- ни украјинску ни руску војску. У званичну верзију да је она ту да помогне рањеницима-нико више не верује.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *