Драган Џајић нови председник ФСС

Бивши велики ас нашег фудбала и успешан фудбалски функционер изабран је као једини кандидат, јер је Немања Видић, дан уочи гласања, повукао кандидатуру

Избори за председника Фудбалског савеза Србије (ФСС), о којимa ће се још доста причати, завршени су: нови први човек нашег фудбала је Драган Џајић. За званично најбољег фудбалера Србије свих времена, дугогодишњег играча и функционера Црвене звезде, репрезентативца и интернационалца гласало је свих 78 присутних делегата Скупштине. У време док је био Звездин спортски директор, београдски црвено-бели су били прваци Европе и света. На новој функцији Џајић ће остати до 2026. године.

ИЗБОР И ОДУСТАЈАЊЕ За већину фудбалофила избор Џајића је очекивано и право решење с обзиром на огроман углед у овдашњем, европском и светском фудбалу. Шест деценија, у различитим улогама, радио је за добро нашег фудбала, што, како је навео у кандидатури, жели да чини и даље. Захваљујући се на избору, рекао је да је овај изазов прихватио зато што верује да својим знањем и искуством може да помогне српском фудбалу. „Мислим да заједно можемо да подигнемо наш фудбал на виши ниво“, нагласио је Џајић, а онда, као приоритет, означио „пласман (репрезентације) на Европско првенство 2024. године у Немачкој“. Говорећи у кампањи о актуелном селектору државног тима, ком већ за неколико почињу квалификације за ЕП, Џајић је казао да ће Драган Стојковић Пикси имати његову пуну подршку.
Уместо о Џајићевом избору, у наредним данима ће се причати можда више о одлуци његовог јединог противкандидата Немање Видића да, дан пред гласање, повуче кандидатуру. Тај неочекивани потез објаснио је стеченим уверењем да њему и његовом тиму сарадника не би било омогућено да спроведу своје планове за оздрављење српског фудбала. Овај бивши Звездин фудбалер, који је светску славу стекао као играч енглеског великана Манчестер јунајтеда, рекао је и да његово повлачење у овом тренутку не значи да одустаје од српског фудбала и да се нада да ће, у блиској будућности, моћи да му се посвети. У писменом образложењу одлуке навео је да људи у српском фудбалу и већина делегата Скупштине ФСС „нису желели да чују моје намере и упореде тим који сам окупио, идеје које доносимо, са противкандидатом“.

ШТА ЧЕКА НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА? Опште је место да је у нашем фудбалу доста проблема, као и да су резултати клубова и репрезентације одавно испод очекивања овдашњих љубитеља најпопуларнијег спорта. Да би се примакао европској елити, српски фудбал треба очистити од клубаштва, корупције и криминала, дивљег менаџерства, лошег суђења и намештања резултата… Џајић је, након избора, рекао да је свестан да га чека тежак и обиман посао, али и да се нада и верује да ће са тимом сарадника које је одабрао направити жељени искорак. „Желимо искорак српског фудбала у целини, изабрао сам тим људи спремних да донесу бољитак“, нагласио је нови председник ФСС. Његово је уверење и да фудбал у Србији данас има велику подршку државе, већу него што је то случај у другим земљама, што види као охрабрујућу чињеницу. Као посебно битан сегмент рада њега и његове „владе“ означио је изградњу фудбалске инфраструктуре, како би наши терени и стадиони били у знатно бољем стању него данас. Џајић је обећао и да ће судијска организација деловати самостално и да исто важи за тренерску организацију. Чињеница да у свом тиму има и људе из Партизана, и оне блиске црно-белима, даје наду да ће нови председник порадити и на успостављању бољих односа између два наша највећа клуба. Он је то и потврдио следећим речима: „Желим да укинемо клубаштво, односно ситне дневне интересе који доводе до подела и деструкција.“

Један коментар

  1. Tоплица

    Ваљда нико не сумња да је Џајић прави човек на правом месту. Али се веома бојимо да је он лично направио лош избор, да није сагледао ситуацију, те да му чак прети опасност да га искористе само као украс ? А накнадно увиђање и све што би га пратило, просто не иде уз блистави лик овог великог човека !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *