БРИСЕЛСКА РАШОМОНИЈАДА

Због контрадикторних информација које су стигле од учесника најновије рунде преговора Београда и Приштине у Бриселу можда не знамо шта се тачно тамо догодило, али захваљујући коначном званичном објављивању документа, најзад смо сазнали шта нам се тачно тражи, а не нуди

Права је реткост у уметности уопште, а посебно у оној филмској, да једно дело постане парадигма за читав друштвени феномен. То је случај с култним филмом чувеног јапанског редитеља Акире Куросаве из 1950. године „Рашомон“, чије је име послужило за назив за ситуације у којим више сведока једног догађаја износи различит опис збивања којем су присуствовали. У „Рашомону“ актери рашомонијаде (на енглеском Rashomon effect) бандит, дрвосеча, самурај и самурајева жена дају опречан опис инцидента који је довео до тога да бандит убије самураја (самурајево сведочење је изнето посредством медијума).
У ситуацији која је тренутно пред нама, у „бриселској рашомонијади“ од понедељка, игром случаја, такође, имамо четири сведочења која се у много чему разликују не само због тога што су сва четири пара очију другачије видела и доживела оно што се догодило него и јер, баш као и у филму, сви имају мотив да „терају причу на своју воденицу“. Као и на суду који са сумњом приступа сваком сведочењу и покушава да разумно разлучи које је најближе истини, то треба учинити и у овом случају.

БАНДИТОВА ПРИЧА Највише од сва три сведочења одскаче оно високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља. Овај еврократа је у најбољем маниру свог окружења (свако ко је имало упознао начин функционисања европских институција уочио је до сада да су они склони епском преувеличавању својих „успеха“) после састанка помпезно и „са задовољством“ јавности саопштио да су се председник Србије Александар Вучић и назовипремијер такозваног Косова Аљбин Курти „договорили да нису потребни нови разговори у вези са предлогом ЕУ“ и да су „потребни даљи преговори како би се утврдили специфични модалитети за спровођење одредби“. Због тога ће током марта бити организован „још један састанак двојице лидера са циљем да се финализују разговори о Анексу имплементације, који ће водити фазу спровођења споразума“.
Према овом сведочењу испада да је Србија оличена у свом председнику прихватила све оне тачке споразума које Србију и „Косово“ третирају као две одвојене и равноправне државе. А све тачке су у том духу, од прве до последње, и то смо сада и званично и недвосмислено сазнали, пошто је Борељ, када су се Вучић и Курти „договорили“, наредио да се текст споразума објави. И он је заиста онакав каквим су нам га раније представљали и медији, и Вучић у Народној скупштини. А такав је био и Борељев говор после састанка, јер су по њему Србија и „Косово“ два одвојена ентитета, без обзира на то што ЕУ и даље формално-правно није статусно одређена, па себи дозвољава да каже да се ради о споразуму за „грађане и Србије и Косова“. Посебно је дирљив моменат у којем Борељ саопштава да ће споразум косовским Србима и Српској православној цркви донети више „безбедности, сигурности и предвидљивости“, као да је то нешто што се не подразумева у нормалном свету. Ако нема споразума, Срби се могу убијати, а цркве спаљивати? А да, могу. Али овако имамо европску и албанску реч да се то више неће дешавати.
Други сведок, такозвани премијер Курти, навео је да су се „обојица (он и Вучић) договорила о европском предлогу без икаквих измена“, те да је он „понудио да га званично потпише, али да Србија није спремна“. „Преговори о имплементацији ће ускоро уследити“, додао је. Ако је тако, зашто је Вучић одбио да потпише?
Трећи сведок, „амерички заменик помоћника (Габријел) Ескобар“ (тако га је без икакве шале назвао европски изасланик Мирослав Лајчак), који је тог дана такође био у Бриселу и састао се и с Вучићем, и с Куртијем, у свом исказу, међутим, прво је одбио да потврди да је постигнут некакав споразум рекавши само да „има још доста посла“, а потом је изјавио да „постоје препреке, али да се нада да ће се пронаћи механизам да се све то имплементира“, те да је важно да су „две стране ушле у дискусију с добром вољом“. То не звучи као Борељово „договорили су се“.

Питање с којим се Вучић сада суочава је да ли ће успети да у даљем току разговора оно што Борељ, Курти, па и Ескобар сматрају „споразумом“ третира као „оквир за преговоре“

КЉУЧНИ СВЕДОК Ова три сведочења у делу српске јавности дочекана су као потврда онога од чега се одавно страхује (или што се одавно прижељкује?) – да је Вучић прихватио да се одрекне Косова и Метохије. Он је пак у својеврсном обраћању нацији по повратку из Брисела, у интервјуу за РТС, више него јасно и недвосмислено рекао да „ово (Споразум о путу за нормализацију између Косова и Србије, како га је Борељ назвао) неће да потпише“. Јасно је рекао и да „споразум“ неће бити ни спроведен у свом садашњем облику, јер „неће да имплементира Уједињене нације и чланство (Косова) у Уједињеним нацијама“ и прецизирао да он под „имплементационим планом“ подразумева да се види „шта може да се спроведе“. „Понављам пети пут, нећу да учествујем у имплементацији неких ствари. Ево десети пут да поновим. Рекао сам и Макрону, и Шолцу, и Лајчаку. Док сам председник Републике, нећу потписати ни формално, ни неформално признање Косова, ни чланство у УН“, децидно је истакао Вучић.
Ово објашњава контрадикције из претходних сведочења према којима је постигнут договор о споразуму, али је Србија (Вучић) одбила да га потпише. Логички закључак, пошто је споразум већ представљен као „узми, или остави“, јесте да га је Вучић начелно узео прихвативши га као оквир, а „онда ћемо да видимо шта може да се спроведе“ и пристао да о томе даље разговара. У супротном, морао би да спроведе све, док је овако све још ни ту, ни тамо и (за сада) је избегнуто суочавање са ултиматумом. „Ми правимо имплементациони план, због тога долази Лајчак и овде и у Приштину. И ми ћемо све предлагати. И о свему сам спреман да разговарам, као о имплементационом плану, али ово нећу да потпишем“, рекао је Вучић. Питање с којим се Вучић сада суочава је да ли ће успети да у даљем току разговора оно што Борељ, Курти, па и Ескобар сматрају „споразумом“ третира као „оквир за преговоре“.
И то је био, чини се, циљ овог његовог одласка у Брисел и разговора с тројицом сведока (плус Лајчак) да се ултиматум разводни и оставе отворена врата за преговоре, јер преговарати се мора, пошто је дијалогу једина алтернатива сукобљавање. А да понуда Европске уније оваква каква је не ваља признао је и сам Вучић рекавши на РТС-у да му „не прија ништа што сам тамо чуо, и шта ћемо сад?“ Одговор који и он, а који бисмо, претпостављам, и сви ми дали је да преговарамо и даље, ако можемо, а морамо.

6 коментара

  1. Kada odete na pregovore pa vam neko odmah „sutradan“ da 600 miliona evra za brzu prugu Beograd-Niš, mislim da tu nema rašomonijade, ali nema ni „besplatnog ručka“.

    13
    1
  2. ” Nedam Gazivode, eto baš nedam Gazivode i šta mi mozete …….” !!!
    Sve je na kraju dao !! Ne samo Gazivode, nego sve što su ga trazili. Problem je što Vučić sam samcat vodi pregovore i odlučije. Rezultat tih njegovih pregovora u zadnjih 10 godina je katastrofalan. Gdje je Vlada , Skupština , tim za odbranu KiM??? Samo Vučić !! Početna pozicija za pregovoe mora biti R1244 …… ili proglasiti okupaciju teritorije i pozvati
    vojno prisustvo članica ONU koje nisu članice NATO , da zaštite Srbe na KiM. Treba obratiti paznju , na zelju da se fantom drzava Kosovo primi u NATO , dok Vučko brani pristup OUN !! Za Srbiju je R1244 ” Sveto pismo ” kojeg je zadnji put zvanično zatrazio 2003 godine Djindjić ……….i nedugo poslije bio ubijen ! Zato sada nitko više ne smije da izgovori ni
    R …… od R1244 !!

    12
    1
  3. PLAN-ULTIMATUM - za punopravno članstvo Kosova u SB UN

    IZJAVLJUJE naš predsednik Vučić, citiram, Evo deseti put da ponovim. Rekao sam i Makronu, i Šolcu i Lajčaku. “Dok sam predsednik Srbije neću potpisati ni formalno, ni neformalno priznanje Kosova, ni članstvo u UN”. decizno je istakao Vučić. Izražen visok patriotski stav! Šta to vredi kada je Kosovu predat državni integritet i suverenitet Briselskim sporazumom. Zašto sporazum nije išao na skupštinsku debatu i narodni referendum?

    Nameće se pitanje zašto je u startu 2013 godine prihvaćen i potpisan izdajnički Briselski sporazum od strane pregovaračkog tima Srbije, kojim je Kosovo dobilo sve statusne državne atribute, faktički sa integrisanom granicom, zaokružilo teritorijlni integritet i suverenitet u toku desetogodišnjih pregovora.

    BRISELSKI SPORAZUM je PREDAJA teritorije KiM albanskim separatistima, koji je proizveo francusko-nemački-EU predlog-ultimatum da se nametne političko rešenje, pristajanjem Srbije bez priznanja, da Kosovo dobije stolicu u UN. A ujedno i zaštita našeg predsednika od oštre kritike zbog potpisivanja i sprovodjenja Briselskog sporazuma.

    Aktom PREDLOG-ULTIMATUMA u fazi je implementacija, u predvidjeno kratko vreme, – medjunarodno pravna legalizacija nezavisnosti tzv Kosova da dobije stolicu u GS Ujedinjenih nacija!

    REŠENJE JE da se odbace državni atributi Kosova i u Briselskom sporazumu i u Predlog ultimtumu!!!

    7
    1
  4. Tоплица

    Аутор горњег текста запрепашћује поверењем у “вануставног преговарача” , и то је просто непријатно слушати. Да ли је могуће да му не смета ништа из актуелног текста ? И откуд му толико поверење у човека који тако често погази дату реч ? И толико преговора у оном проклетом Бриселу, а резултати ?
    Уосталом како можемо да имамо поверења у човека који је на врху власти која је распродала оранице, шуме, изворске воде, рудна богатства, а долазе сигнали да ће продати и енергетику ?!
    Нама су потребни нови избори, пре којих опозиција да добије простор на СМИ да објасни своје ставове као и ову политику која не делује најздравије.

    5
    1
    • Топлице, велику сте грешку направили што као грађани нијесте масовно изашли на прошле парламентарне изборе. Бојкот избора 2020. године у Црној Гори нама Србима су саветовале наше партијске вође због очекиване крађе и свих подлости знојавог поглавника. Нијесмо их послушали и изашли смо масовно анулирајући усРашку гласачку машину! Не саплете се човјек о планину него на камичак. Не дозволите да вам АВАВ преда КиМ и тако угаси Србију и српски народ, Колико год има нас Срба у ЦГ огромна већина нас је против сваког плана чије је крајње исходиште предаја и издаја КиМ. Спремни смо га бранити својим животима чак и да ви из Србије то не желите! До скорог поновног уједињења свих српских земаља, до године у Тирани!!!?

      • Tоплица

        @ динки
        Пријатно ми је видети да сте се баш мени обратили.
        Ситуација овде, свакако је сложенија него код нашег народа у Црној Гори. Ђаво је то замесио – да је 80 % народа патриотски настројено а издајничке и владајуће и опозиционе странке ! Материјална средства ! Патриоти нису имали никакав приступ СМИ и ни један динар на обилазак Србије Сад се ствар драстично мења. Неколико опозиционара пробило се у Скупштину, имају бар редовна примања. Не знамо шта ћемо постићи, ствари су компликоване, али верујте да ћете много слушати о патриотима. И неће много проћи ! Срећно Вама тамо и нама овамо !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *