AKCIJE BANAKA “POCRVENELE” U EVROPI: Finansijsko tržište nestabilno i posle kupovine švajcarske banke “Kredi svis”

CENE akcija u evropskim bankama juče su “pocrvenele”, i dan pošto je najveća švajcarska banka UBS kupila oštećenu Kredi Svis za 3,2 milijarde dolara. Finansijske institucije u Evropi beležile su gubitke, pa je tako francuska BNP Paribas izgubila osam odsto vrednosti, Sosijete ženeral sedam, dok su nemačka Dojče banka i engleska Standard čarter pale za više od šest procenata.

Azijsko tržište bilo je napeto na početku jučerašnjeg trgovanja posle objave o prezumanju banke Kredi Svis i stvorilo je nove brige u vezi sa izgledima globalnog finansijskog sistema, preneo je “Blumberg”. Rekordno nizak pad AT1 obveznica azijskih banaka i pad akcija britanske banke HSBC holdings PLC usled zabrinutosti investitora, dovelo je do toga da su dvogodišnje obveznice trezora izbrisale gubitke, dok vrednosti evropskih berzanskih fjučersa opadaju.

Generalni direktor “Džej-Pi Morgana” Bob Mišel rekao je da je rano za procenu kako će se stvari završiti, ali da će Federalne rezerve morati da smanje kamatnu stopu do kraja godine

– Federalne rezerve moraju da smanje inflatorni pritisak, kako bi se sprečila recesija, dok bi, sa druge strane, dogovor o kupovini Kredi Svis banke trebalo da umanji pritisak na akcije evropskih banaka – istakao je on.

Da podrže kupovinu druge po veličini u Švajcarskoj Kredi Svis banke, koja je bila pred kolapsom, zabeleživši prošle nedelje najveći pad akcija u istoriji, vlasti ove zemlje su se odlučile kako bi se sprečila dalja previranja na tržištu. Najveći akcionar Kredi svisa, Saudijska narodna banka, posle ovog pada saopštila je da ne može da pruži banci veću finansijsku pomoć.

UBS banka je kupila Kredi svis po ceni od 0,82 dolara po akciji. Evropska centralna banka saopštila je da je spasavanje Kredi Svisa bilo značajno za smirenje na tržištu, a poručila je da je spremna da banke evrozone podrži kreditima ako bude bilo potrebe. Ministar finansija u švajcarskoj vladi je ranije izjavio da bi bankrot globalno značajne banke Kredi Svis stvorio nepopravljive posledice za finansijska tržišta.

INFLACIJA U EVROZONI PREVISOKA

PREDSEDNICA Evropske centralne banke Kristin Lagard istakla je juče na zasedanju Evropskog parlamenta da je inflacija u evrozoni i dalje previsoka.Lagardova je navela da je godišnja inflacija u evrozoni u februaru pala na 8,5 odsto zahvaljujući oštrom padu cena energenata. Ona je pozdravila brzu akciju i odluku koju su donele švajcarske vlasti o kupovini Kredi Svis banke. Kako smatra, akcija švajcarske centralne banke bila je instrument za uspostavljanje normalizacije tržišnih uslova i u obezbeđivanju finansijske stabilnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *